Πόντος, είναι η Ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής της ΒΑ Ασίας. Απλώνεται στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, από την περιοχή της Σινώπης, ως το ανατολικό άκρο του Ευξείνου Πόντου (Βατούμ).Την περίοδο πριν το 1920 κατοικούσαν περίπου 2.000.000, εκ των οποίων οι 700.000 ήταν Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί. Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού, με αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης από Ίωνες ναυτικούς το 800 πΧ.
Από τη Σινώπη ήταν και ο Διογένης, διάσημος για τη διαμονή του στο πιθάρι, αλλά και για τις περιπλανήσεις του στους δρόμους της Αθήνας με το λυχνάρι στο χέρι, ψάχνοντας ένα τίμιο άτομο. Οι κυριότερες πόλεις του Πόντου είναι: Τραπεζούντα, Κερασούντα, Κοτύωρα (Ορντού), Σαμψούντα (Αμισός), Σινώπη, Τρίπολη, Νικόπολη, Αργυρούπολη και Αμάσεια.
Τα «Omorfa Taxidia» βρέθηκαν σε αυτή την ιστορική για τον Ελληνισμό περιοχή. Η Σινώπη, τα Κοτύωρα, η Σαμψούντα και η Μπάφρα, ήταν οι πόλεις που επισκεφτήκαμε. Ίσως και λόγω της ποντιακής καταγωγής, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα και η ψυχολογική φόρτιση έντονη. Ένα ταξίδι στον Πόντο είναι σίγουρα διαφορετικό για τον κάθε Έλληνα. Ξυπνάει μνήμες από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Κάθε γωνιά μυρίζει, έχει χρώμα, γεύση και εικόνες Ελλάδας. Αρχαίες ελληνικές επιγραφές, παλιά αρχοντικά σπίτια που θυμίζουν Ξάνθη, Καστοριά ή Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Το τοπίο υπέροχο, πνιγμένο στο πράσινο από τις άπειρες φουντουκιές. Στα Κοτύωρα (Ορντού) η συγκίνηση ακόμη μεγαλύτερη, αφού ψάξαμε μάταια το υφασματοπωλείο της γιαγιά μας Μελπομένης, που ξεριζώθηκε και πήγε στο Κιλκίς. Οι άνθρωποι του επιμελητηρίου της πόλης, ανοίγουν τα αρχεία τους να βρούμε τα ονόματα της τότε εποχής. Μας γεμίζουν τις τσάντες με τα φημισμένα τους φουντούκια και διαφημιστικό υλικό της πόλης. Στη Σινώπη παντού μνημεία με ελληνικές λέξεις, και το άγαλμα του Διογένη σε περίοπτη θέση.
Και το συγκλονιστικότερο. Άνθρωποι, φιλόξενοι, ανοιχτόκαρδοι, και απίστευτα φιλικοί στο άκουσμα ότι είσαι Έλληνας. Στο χωριό Αλατσάμ, επισκεφτήκαμε το μουσείο των μουσουλμάνων προσφύγων που ήρθαν από πόλεις της Μακεδονίας. Ένα ολόκληρο χωριό στο πόδι, να μας φέρνει κεράσια και να κερνάει τσάι. Τα μωρά και οι γιαγιάδες να τρέχουν για μια φωτογραφία μαζί μας. Μήπως είναι «δασκαλεμένοι»; Μήπως μας κάνουν πλάκα; Η καχυποψία μας χάνεται.. Είναι αυθόρμητοι και αυθεντικοί. Κάποιοι δακρύζουμε στο θλιμμένο βλέμμα της γιαγιούλας, που μιλά για τις δικές τους «χαμένες πατρίδες». Την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Μας θυμίζει τη δική μας γιαγιά τη Μελπομένη που μιλούσε για την Ορντού με νοσταλγία και πόνο. Τώρα περπατάμε στα ίδια χώματα. Ο Τούρκος κοινοτάρχης μας λέει: «Χάσαμε πολύ χρόνο σαν γειτονικοί λαοί…». Στο μυαλό έρχεται μια επιγραφή που είχαμε δει παλαιότερα στην Ελλάδα: « Όταν διαρκώς κρίνεις τον άλλον, δε σου μένει χρόνος για να τον αγαπήσεις…..»
Πηγή: Οmorfa Τaxidia Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.