Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ψέματα ειπώθηκαν πολλά αυτούς τους μήνες. Δύο όμως είναι τα μεγαλύτερα. Αποσπάσματα από την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των μεταλλείων στο Κιλκίς

Μεταφορά και επιμέλεια ο αναγνώστης της ΓΝΩΜΗΣ Fokas
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΖΙΜΑΣ (Βουλή 16-02-2012): Θα ήθελα να σας πω, επίσης, ότι πριν φτάσουμε στον καθορισμό της περιοχής αυτής, όλη η επιτροπή που δουλεύει γι' αυτό το σκοπό, που είμαστε, όπως σας είπα, χωρίς καμία ντιρεκτίβα, πήγαμε σε όλες τις περιοχές και ο λόγος που επιλέξαμε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή για να βγάλουμε στο διαγωνισμό ήταν γιατί δεν έχει δάσος. Δηλαδή, η κάλυψη εκεί που εμφανίζονται τα κοιτάσματα δεν έχει δάσος, ενώ η Ποντοκερασιά που είναι επίσης ένα σημαντικό κοίτασμα δεν προωθήθηκε.
-------------
Διευκρίνηση: Στην ίδια δημόσια διαβούλευση υπήρχε και το Πάικο. Και αυτό μάλλον επειδή δεν έχει δάσος το επέλεξαν.
--------------

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Βουλή 16-02-2012): Ο κ. Πολατίδης ορθά σημείωσε ότι υπάρχει ελλιπέστατη και κακή ενημέρωση των κατοίκων και συμφωνώ απόλυτα, όπως και με εσάς, κύριε Δήμαρχε. Όμως, σας ξαναλέω δεν είχαμε άλλες δυνάμεις. Για να σας το πω και ωμά, δεν είχαμε ούτε εκτός έδρας να τους δώσουμε. Και για να σας το πω ακόμα πιο κυνικά, γύρισαν πίσω και μου είπαν «άκου, μας υποσχέθηκες ότι δεν θα προπηλακιστούμε. Δεν ήταν έτσι όπως μας υποσχέθηκες. Εμείς δεν ξαναπάμε και να μην γίνει ποτέ η επένδυση». Δημόσιοι υπάλληλοι είναι, δεν θα αυξηθεί ο μισθός τους εάν γίνει η επένδυση.
---------------------
Διευκρίνηση: Δε προπηλακίστηκε κανείς στο Κιλκίς. Οι κ. Τσιραμπίδης και Αρβανιτίδης το “ψάχνανε” με την εριστικότητα που βγάζανε αλλά δεν τους το “δώσαμε”.
Και μια αφελέστατη ερώτηση. ¨Όταν το κράτος δεν έχει να δώσει οδοιπορικά σε 5 υπαλλήλους του για να ανέβουν 2-3 φορές στο Κιλκίς, που θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει παράσταση σε 100 βουλευτές οι οποί θα είναι παρόν στις επιτροπές Περιβάλλοντος και Υγιεινής; (Ξέρω άλλος κωδικός οι αμοιβές των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής. Αυτό δείχνει όμως και το πόσο έχει πάρει σοβαρά το κράτος την τοπική κοινωνία).

-----------
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δημητριάδης.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (Καθηγητής Γεωλογίας στο Α.Π.Θ.): Κύριε Υπουργέ, από τα λεγόμενά σας συμπεραίνω και πείτε μου εάν είναι σωστό ή όχι ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία πρόταση.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Το λόγο έχει ο κ. Σημαιοφορίδης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος Τερπύλλου Κιλκίς): Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας να το κρατήσετε ζωντανό, αλλά όσοι από εμάς βρισκόμαστε εδώ είμαστε εκλεγμένοι και εκπροσωπούμε κάποιους φορείς. Οι φορείς αυτοί έχουν διατυπώσει την άποψή τους καθαρά όπως και οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι σας είπαν, θυμάμαι τον κ. Παραστατίδη, ότι δεν πρέπει να το κάνετε. Επομένως, οι φορείς έχουν μιλήσει και το Κιλκίς έχει αποφασίσει να προχωρήσει χωρίς μεταλλεία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αν θεωρείτε ότι μετά από την ενημέρωση που έγινε και μετά και από πολλούς δικούς σας εκπροσώπους που είπαν ότι δεν υπήρξε πληροφόρηση και ζητήθηκε να υπάρξει, ότι δεν έχουμε κάνει ένα βήμα φοβάμαι ότι δεν είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Εγώ θεωρώ ότι η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ζητήσει και άλλη πληροφόρηση και κρατήστε τη δέσμευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι φορείς έχουν βγάλει αποφάσεις. Το δημοτικό συμβούλιο στάθμισε κάποια πράγματα και έβγαλε μια απόφαση. Το ίδιο έκανε και η περιφερειακή ενότητα και τα τοπικά συμβούλια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν ήθελα να εμπλακώ σε αυτή τη συζήτηση, αλλά από ό,τι βλέπω στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου νομίζω ότι το πρώτο σημείο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η χρήση κυανίου και αποδείχθηκε εδώ ότι το πρώτο σημείο της απόφασης δεν ισχύει διότι στηρίχθηκε σε λάθος πληροφόρηση κάποιων που θέλησαν να ενημερώσουν λανθασμένα το Δημοτικό Συμβούλιο. Το δεύτερο σημείο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και για αυτό λέω ότι χρειαζόμαστε όλοι αντικειμενική και επιστημονική πληροφόρηση, είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Δεν σας απασχόλησε αυτό που είπε ο αρμόδιος υπάλληλος ότι δεν είναι έτσι; Το τρίτο σημείο της απόφασης είναι ο μη σαφής και κατηγορηματικός αποκλεισμός του κυανίου διότι το πρώτο σημείο της απόφασης είναι η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης που πρόκειται να εφαρμοστεί. Όταν λέμε ότι μόνο το 5%, θα είναι επιφανειακή εξόρυξη και το 95%, θα είναι υπόγεια εξόρυξη δεν αναιρεί αυτό το επιχείρημα;
Εγώ δεν λέω να το ανατρέψουμε, εγώ λέω να το ξανασυζητήσουμε και εάν επιμείνει το Δημοτικό Συμβούλιο, ασφαλώς και θα γίνουν αυτά αποδεκτά και ασφαλώς θα γίνει αποδεκτή η όποια άποψη του Εργατικού Κέντρου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου και η όποια άποψη των βουλευτών. Όμως, δεν αισθάνεστε την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση, όταν εμείς αφήνουμε ένα παράθυρο ανοικτό στον πολίτη για να πληροφορηθεί; Το Υπουργείο λέει να κάνουμε και άλλη συζήτηση και ενημέρωση. Ποιος έχει σκοπιμότητα αν δεν ενημερώνεται πλήρως ο πολίτης; Δεν μιλάμε για λήψη απόφασης μιλάμε για ενημέρωση. Να καλέσουμε και άλλους καθηγητές στην επιτροπή και να καλέσουμε και τους υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας, διότι τέθηκαν και θέματα υγείας. Αυτό προτείνω.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Αντιδήμαρχος του Νομού Κιλκίς): Κυρία Πρόεδρε, ακούσαμε με σεβασμό αυτά που είπε ο κ. Υπουργός, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί. Έχει πάρει απόφαση που έχει γραφτεί στα πρακτικά και μιλάμε για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία προέκυψε από μια ενδελεχή έρευνα. Δεν βγάλαμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Στις 19 Ιανουαρίου, ήρθαμε στην Επιτροπή και ενημερωθήκαμε από κάποιους επιστήμονες, επισκεφθήκαμε την περιοχή του Στρατωνίου και μιλήσαμε με ανθρώπους της εταιρείας, μιλήσαμε και με ανθρώπους που είναι ενάντια στην εταιρεία και στη μεταλλευτική δραστηριότητα και καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα. Νομίζω ότι η δέσμευση νούμερο δύο, όπως την έθεσε ο κ. Υπουργός στην εισήγησή του, τελικά δεν ισχύει. Μήπως νομίζετε ότι μέσα στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων όπου εκπνέει η ημερομηνία του διαγωνισμού, ο κόσμος και η κοινωνία θα πειστεί και θα αποκτήσει εξοικείωση με την μεταλλουργία; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Εγώ προτείνω μεταφέροντας τις αγωνίες των συνδημοτών μου να αποσυρθεί η διακήρυξη και αυτό να το πει σήμερα ο κύριος Υπουργός και όταν και εφόσον η τοπική κοινωνία, η εκάστοτε τοπική κοινωνία γιατί αυτό το θέμα δεν θα απασχολήσει μόνο το Κιλκίς θα απασχολήσει και τη Θράκη και τον Έβρο, αποκτήσει εξοικείωση με την μεταλλουργία τότε θα το συζητήσουμε σε μια άλλη βάση και ενδεχομένως με ένα άλλο κράτος, όπου ο πολίτης θα το εμπιστεύεται.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Το λόγο έχει ο κ. Τσιραμπίδης.
ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ (Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. στο Τμήμα Γεωλογίας): Η καταγωγή μου είναι από το Κιλκίς και μολονότι, γνωρίζουν οι δήμαρχοι και οι άλλοι αιρετοί ποιες είναι οι θέσεις μου δεν με κάλεσαν ποτέ να μιλήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κιλκίς, του Πολυκάστρου και να παραβρεθώ σε χωριά όπου έκαναν τοπικές συνάξεις και ενημέρωσαν τον κόσμο διαστρεβλώνοντας κάποια πράγματα. Μόνο μια φορά παραβρέθηκα με παράκληση του αρμόδιου Υφυπουργού του ΥΠΕΚΑ, στις 6 Φεβρουαρίου όπου με καθόλου καλούς κανόνες δεοντολογίας δεν επέτρεπαν στους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ να μιλήσουν. Όφειλαν να μας αφήσουν να πούμε την άποψή μας, να ακούσουμε και τις απόψεις των άλλων και να γίνει ένας διάλογος. Εγώ θα συνεχίσω να είμαι στο πλευρό των αιρετών, οι οποίοι επιθυμούν την αξιοποίηση και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Ή θα πάμε μπροστά με γοργά βήματα ή θα μείνουμε πίσω να μας λοιδορούν οι ξένοι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εμείς διοργανώσαμε μια ημερίδα όπου καλέσαμε ανθρώπους του Υπουργείου και ανθρώπους από την άλλη πλευρά για να γίνει ενημέρωση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ (Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης του Νομού Κιλκίς): Κύριε καθηγητά, σε εσάς αναφερόμουν όταν είπα ότι ήσασταν προκλητικός και στη Γενική Συνέλευση.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Το λόγο έχει ο κ. Παπαβασιλείου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Γενικός Διευθυντής του Ι.Γ.Μ.Ε.): Πραγματικά υπάρχουν κάποιες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, όμως το πρόβλημα είναι ότι διαπιστώσαμε με λύπη μας, ότι συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες που να αντικρούουν αυτά που λέει το ΙΓΜΕ δεν υπήρξαν. Υπήρξε κινδυνολογία καλά μελετημένη και οργανωμένη. Επομένως, ας μην κυνηγάμε φαντάσματα. Έχει δίκιο ο κ. Υπουργός, που λέει ότι η συζήτηση τώρα αρχίζει, όπου υπάρχουν και οι μελέτες και τα επιχειρήματα, αλλά ας έρθει και η άλλη πλευρά με επιστημονικές μελέτες από υπεύθυνους φορείς, όπως τα πανεπιστήμια και το ΙΓΜΕ να φέρουν αντίθετα επιχειρήματα, όμως να είναι επιχειρήματα.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Η εισήγησή σας για να γίνει η συνεδρίαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα μεταφερθεί στον πρόεδρο της Επιτροπής και θα ενημερωθούν και οι φορείς της περιοχής και το Υπουργείο.

Στο σημείο αυτό γίνεται η ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς πίσω από τις κινήσεις και το ενδιαφέρον κάποιων πολιτικών προσώπων τα κίνητρα, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, είναι οικονομικά και ωφέλημα για την τσέπη τους . Ολα τ΄αλλα είναι φθηνές δικαιολογίες. Και δάση υπάρχουν και καλιέργειες υπάρχουν και φυσικό περιβάλλον υπάρχει και νερά και ζωή υπάρχει. Μπορεί η πολιτεία νε εγκατέλειψε τη περιοχή μας και να μην νοιάστηκε για την ανάπτυξη της, αλλά δεν θα μας πείσουν ότι έχουμε έρημο στο Κιλκίς, άρα δεν διακινδυνεύουμε τίποτε. Εμείς ζούμε στο τόπο αυτό και αποφασίζουμε καλύτερα σε ότι μας αφορά. Αυτό πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να το αντιληφθούν οι τοπικοί παράγοντες και να αντιδράσουν στο ξεπούλημα και την υποβάθμιση της περιοχής. Δεν θα καταστρέψουμε εμείς το Κιλκίς, για να φανούμε χρήσιμοι στους πολιτικάντηδες των Αθηνών, που ζουν χιλιόμετρα μακριά καθώς νοιάστηκαν ξαφνικά για την ανάπτυξη μας. Ολοι μαζί είπαμε όχι στα μεταλλεία και το εννοούμε. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει την τοπική κοινωνία κ. Μανιάτη. Εμείς που ζούμε στο Κιλκίς γνωρίζουμε καλύτερα τα συμφέροντα μας. Είναι ξεκάθαρο για μας ότι μεταλλεία σημαίνει καταστροφή. Ελάτε λοιπόν, όλοι εσείς οι " εξυπνοι " να συζητήσουμε για άλλες μορφές ανάπτυξης και άλλες δυνατότητες, αφού τώρα μάθατε που βρίσκεται το Κιλκίς. Εχουμε πολλές προτάσεις. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυριε Φωκα,
      προσωπικα πιστευω οτι ολο το ζουμι ειναι στις απαντησεις προς κ. Δημητριαδη απο τους κυριους ΔΡ. Τζαφερη και κ. Ζαφειρατο. Σας παραπεμπω στο Κιλκις 24. και οχι μονο εσας αλα ολους οσοι θελουν να καταλαβουν το τι παιζει......

      Διαγραφή
  2. O Ανανίας Τσιραμπίδης και ο Ανέστης Φιλιππίδης, καθηγητές του Τομέα Ορυκτολογίας του ΑΠΘ, παρουσιάζουν τον απίστευτο ορυκτό πλούτο (μιλάμε για τρις ευρώ!) της χώρας μας...











    [Ανανίας Τσιραμπίδης, Ανέστης Φιλιππίδης, Καθηγητές Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ]









    Η Ελλάδα, σε σχέ­ση με πολ­λές άλ­λες χώρες α­νά­λο­γης έ­κτα­σης, θε­ω­ρεί­ται πο­λύ προ­νο­μι­ού­χα για τον ο­ρυ­κτό πλού­το που δι­α­θέ­τει. Με­γά­λη ποι­κι­λί­α, κυ­ρί­ως βι­ο­μη­χα­νι­κών και μεταλλικών ο­ρυ­κτών, αλ­λά και ε­νερ­γεια­κών ορυκτών πρώτων υλών ό­πως οι λι­γνί­τες, βρί­σκον­ται στο υ­πέ­δα­φός της.

    Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή και στις εξαγωγές του μαγνησίτη, μπεντονίτη, περλίτη, κίσσηρης και χουντίτη.

    Επενδύσεις σε εξοπλισμό υψηλής παραγωγικότητας και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας με καλύτερες ιδιότητες, θεωρούνται προαπαιτούμενα για μεγαλύτερη ανάπτυξη των εξορυκτικών επιχειρήσεων στο μέλλον.






    Με αύξηση της γεωλογικής βεβαιότητας οι ορυκτοί πόροι είναι δυνατό να χαρακτηριστούν ως υποθετικοί ή ενδεικτικοί ή μετρημένοι, ενώ τα ορυκτά αποθέματα ως πιθανά ή βέβαια. Σύμφωνα με τον κώδικα PERC (Pan-European Reserves and Resources Reporting Committee) από το 2008 ισχύουν συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές για τη μετακίνηση από μία κατηγορία αποθεμάτων σε άλλη.

    Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη η αξιοπιστία και ο εξοπλισμός του φορέα που εκτελεί την έρευνα, καθώς και η μελέτη βιωσιμότητας της πιθανής επένδυσης. Επομένως, για να χαρακτηριστούν πιθανά ή βέβαια τα αποθέματα ενός ορυκτού πόρου πρέπει να υπάρχουν όχι μόνο μετρημένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, αλλά και μελέτες εκμεταλλευσιμότητας και βιωσιμότητας αυτών των αποθεμάτων σε χρόνο συγκεκριμένο.



    Tα πιθανά και βέβαια αποθέματα των περισσότερων από τους ορυκτούς πόρους της Ελλάδος είναι άγνωστα, αφού απουσιάζουν οι λεπτομερείς έρευνες (π.χ. γεωτρήσεις, μετρήσεις, αναλύσεις κ.ά.). Η συνολική αξία των αποθεμάτων, κατά την εκτίμησή μας είναι περίπου 1,5 τρισεκ. € και είναι τετραπλάσια του συνολικού χρέους της (360 δισεκ. €).

    Επομένως, σε χρονικό ορίζοντα μόλις 20 ετών τα έσοδα της Ελλάδος μόνον από την ορθολογιστική εκμετάλλευση αυτών των πόρων μπορούν να το αποσβέσουν πλήρως. Το συμπέρασμά μας ενισχύεται και από το ότι η τιμή ενός επεξεργασμένου ορυκτού πόρου ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 20πλάσιο της τιμής του ακατέργαστου.


    Έτσι, καθετοποιημένες μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα συμβάλλουν πολύ πιο σύντομα στην εξάλειψη αυτού του χρέους και επομένως στη ραγδαία ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.
    •Η συνολική αξία των ενδεικτικών αποθεμάτων των Βιομηχανικών Ορυκτών & Πετρωμάτων είναι 60 δισεκ. €.
    •Η συνολική αξία των ενδεικτικών αποθεμάτων των Μεταλλικών Ορυκτών είναι 72 δισεκ. €.
    •Η συνολική αξία των ενδεικτικών αποθεμάτων των Ενεργειακών Ορυκτών Πρώτων Υλών είναι 1.362 δισεκ. € από τα οποία τα 268 δισεκ. € ανήκουν στους λιγνίτες τους οποίους εκμεταλλευόμαστε εδώ και δεκαετίες για την παραγωγή αποκλειστικά ηλεκτρικής ενέργειας.
    •Τα υποθετικά αποθέματα πετρελαίου είναι 10 δισεκ. βαρέλια με τρέχουσα αξία 685 δισεκ. € και τα αντίστοιχα του φυσικού αερίου 3,5 τρισεκ. m3 με τρέχουσα αξία 409 δισεκ. €.


    Ουσιαστική συμβολή στη μείωση του δημόσιου χρέους θα συμβεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων «δανείων δυνάμεων», για πολλές δεκαετίες, με αντάλλαγμα την προείσπραξη μέρους των προσδοκώμενων εσόδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χμ.
      Δλδ τι ωραια τι καλα , εχουμε πλουτο. Ποτε θα τον αξιοποιησουμε?
      Οταν θα βγει κυβερνηση η αριστερα για να μεινει σε εμας το πολυ χρημα!! δλδ, πρεπει πρωτα να χρεοκοπησουμε, μετα αντε να βρεις τεχνογνωσια , λεφτα για επενδυση και βαλε , η δραχμη θα ειναι στο 1750 το ευρω , αντε να αγορασει το κρατος τα πανακριβα μηχανηματα, το how know., δλδ με τισ ψειρες που θα εχουμε σιγουρα παραπανησιες..Δλδ, οταν ο γαιδαρος θα μαθει να ζει μονο με νερο διχως να τρωι..αλλα στο παρα 5 ψωφαει. Και ετσι ,θα μεινει ο πλουτος παλι εκει που ειναι. Πουθενα.
      Ποτε θα γινει ο Ελληνας ρεαλιστης? Νομιζω ποτε , οπωτε αντε να ξεκινησω την διαθηκη μου, αλλα τι λεω αφου θα γινουν ολα κρατικα. και δεν θα μετραει καν η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΗ ....

      Διαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.