Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Καταγράφηκαν 15 ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στη γειτονική Βουλγαρία

Συνολικά 15 ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία μόνο για μία μέρα. Φέτος μάλλον θα επαναληφθούν οι πολικές θερμοκρασίες από το μακρινό 1947 όταν ο υδράργυρος των θερμομέτρων κοντά στην πόλη Τραν έπεσε στους -38,3 βαθμούς Κελσίου.Το αρκτικό κρύο κατέλαβε τη χώρα ακόμα τη Δευτέρα όταν σε 15 πόλεις και χωριά καταγράφηκαν χαμηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ. Η πόλη Κνεζά της βορειοκεντρικής Βουλγαρίας σημειώνει δυο αλλεπάλληλες μέρες τις χαμηλότερες θερμοκρασίες από -29 βαθμούς Κελσίου. Η πόλη είναι κάτοχος και του απόλυτου ρεκόρ για τη Βουλγαρία για τις 30 Ιανουαρίου, όταν το 1942 οι θερμοκρασία έπεσε στους -30,2 βαθμούς Κελσίου.
Το Τσιρπάν πάλι ξημέρωσε με θερμοκρασία -26 βαθμούς, σε περίπτωση που η χαμηλότερη θερμοκρασία στην πόλη καταγράφηκε το 1933 και ήταν -18,8 βαθμούς Κελσίου. Στο φόντο των πολικών θερμοκρασιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοι της Σόφιας χαίρονταν σε "ζεστό" καιρό με θερμοκρασία μόλις -21 βαθμούς.
Άλλα ρεκόρ καταγράφηκαν και σε πολλές πόλεις της χώρας. Στην παραδουνάβια πόλη Ρούσε π.χ. τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουν σημειωθεί στα τελευταία 50 χρόνια. Ταυτόχρονα η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική πληροφορεί για μαλακό καιρό με -5-6 βαθμούς Κελσίου. Αναρωτούμαστε πια ποία είναι άραγε η παγωμένη ήπειρος.
Τα ρεκόρ όμως δεν περιορίζονται μόνο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Για πρώτη φορά από 58 χρόνια πάγωσε η λίμνη της παραθαλάσσιας πόλης Βάρνα. Για τελευταία φορά είχε παγώσει το 1954. Την ίδια χρονιά παγώνει και η Μαύρη θάλασσα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αιτία είναι το χαμηλό περιεχόμενο άλατος.
Επίσης αναμένεται να παγώσει περίπου το 90% του Δούναβη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Για τον λόγο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν έχουν σημειωθεί στο Δούναβη τα τελευταία 40 χρόνια.

Ποιες είναι οι συνέπειες;Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών άλμα σημείωσε η κατανάλωση ρεύματος και θέρμανσης. Ρεκόρ σημείωσαν και οι σωστικές ομάδες της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίνονται σε κάθε έκτακτη περίπτωση, ενώ η Αστυνομία βοηθά στους άστεγους ανθρώπους σ' όλη την χώρα με εγκατάσταση στα αντίστοιχα ιδρύματα.
Στη Σόφια διοργανώθηκαν και ζεστές εστίες σε ορισμένα σημεία. Ο κρύος καιρός προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σ' όλη τη χώρα. Πολλές πόλεις και χωριά έμειναν χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω κομμένων από το βάρος του χιονιού καλωδίων, συστήματα της ύδρευσης πάγωσαν. Επίσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών πολλά σχολεία βγήκαν διακοπές, ενώ σε άλλα οι ώρες μειώθηκαν.
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων είναι για ακόμα μέρες με πολικές θερμοκρασίες και νέα ρεκόρ θερμοκρασιών. Και ο Φεβρουάριος θα μας φέρει εκπλήξεις με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τους 20ο βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ο πραγματικός χειμώνας θα συνεχίσει, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Πηγή: Βουλγαρική ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.