Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Διάλογοι κατά την εξέταση Καραμπέρη (προφυλακισμένου για την υπόθεση τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκης), από Μιχάλη Καρχιμάκη στην εξεταστική για το Βατοπέδι

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας): Επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Ο κ. Καρχιμάκης έχει το λόγο. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είπατε ότι είστε κουμπάρος του κ. Πάπιστα από 22- 9-2007. Σε ποια εκκλησία έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Σε ένα μοναστήρι μετά τα Βασιλικά, εκεί αριστερά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Πώς βγάλατε το παιδί;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εφραίμ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ποια πολιτικά πρόσωπα ήταν στη βάπτιση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Πολιτικά πρόσωπα δεν θυμάμαι να υπήρχαν.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν ήταν πολιτικά πρόσωπα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν θυμάμαι.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Μπορεί και να ήταν δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Μπορεί και να ήταν, αλλά δεν θυμάμαι. Στο πανδαιμόνιο εκεί που γινόταν…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο νομάρχης ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Ήταν. Πολιτικά πρόσωπα εννοούσα Βουλευτές.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όχι. Εννοώ γενικώς πολιτικά πρόσωπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Ήταν.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ήταν ο κ. Ψωμιάδης. Εσείς με τον κύριο νομάρχη τι σχέση έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Όπως έχουν όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε μια πόλη. Εγώ βέβαια τον γνώριζα. Όταν έκανα τις εκδηλώσεις το 1991, ερχόταν σε πάρα πολλούς χορούς ως Βουλευτής, και ερχόταν στις πίτες των συλλόγων και βγάζουν λόγο και γνωριζόμασταν από εκεί.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Τραγουδούσε και στο κέντρο σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Τραγουδούσε. Βέβαια. Γιατί να μην τραγουδούσε; Παντού τραγουδάει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο κ. Πάπιστας, όμως, μας είπε χθες όταν τον ρωτήσαμε υπό την ευρεία έννοια «αν είχε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα», μας είπε «δεν έχω».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν το γνωρίζω, αυτό είναι προσωπικό του.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αποδεικνύεται βέβαια με αυτά που μας λέτε εσείς ότι για να έρθει ο κύριος νομάρχης στη βάπτιση, σημαίνει ότι υπήρχε μια πολύ στενή σχέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εγώ πιστεύω ειδικά για τον κ. Ψωμιάδη ότι πηγαίνει σε όλους τους γάμους και σε όλα τα βαφτίσια και σε όλες τις εκδηλώσεις. Αυτό πιστεύω εγώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν πάει χωρίς να τον καλέσουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Τον γνωρίζει όλος ο κόσμος. Χωρίς να θέλω να εννοήσω τίποτε άλλο…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όφειλε ο κ. Πάπιστας να το πει όμως όταν τον ρωτήσαμε «τι σχέση έχετε με πολιτικά πρόσωπα» και μας είπε «δεν έχω καμία σχέση, δεν γνωρίζω κανέναν πέραν από κάτι τοπικούς Βουλευτές».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Θα σας απαντήσω αμέσως. Δεν ξέρω γιατί δεν σας το είπε, αλλά πιθανόν μπορεί ο κουμπάρος -γιατί ήμασταν τρεις κουμπάροι- ο ένας κουμπάρος να γνώριζε τον κ. Ψωμιάδη και να τον κάλεσε.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν λέω αυτό. Εγώ ρώτησα αν…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Σας είπα ήταν. Δεν μπορώ να πω ψέματα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Και δεν θυμάστε αν ήταν άλλα πολιτικά πρόσωπα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Όχι. Από Βουλευτές δεν θυμάμαι. Ο δήμαρχος δεν ήταν παράλληλα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Έχουν καταδικαστεί μέλη της οικογένειάς σας για παραβατικές συμπεριφορές στο παρελθόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Καμία φορά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ποια είναι η σχέση σας ή της οικογένειάς σας με τον πρώην Πρόεδρο του ΑΡΗ κ. Ηλιάδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Η σχέση η δική μου;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είχατε οικονομικές προστριβές;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Μου χρωστούσε, έφυγε στην Αμερική και μου άφησε ένα χρέος 120 εκατομμύρια για το οποίο έχει φάει και είκοσι χρόνια φυλακή και εκκρεμεί, βεβαιωμένη φυλακή, τελεσίδικη.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Γιατί υπάρχουν διάφορες φήμες στη Θεσσαλονίκη ότι ασχολείστε με τοκογλυφία. Ισχύει αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Λυπάμαι, δεν ισχύει και θλίβομαι κιόλας γι’ αυτό που ακούω. Ας σας έλθει ένα περιστατικό που έχω καταδικαστεί. Έχω λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχω κανένα τέτοιο πρόβλημα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο κ. Πάπιστας χθες ισχυρίστηκε ότι σας αποζημίωσε για ποσό 15.000 ευρώ που δώσατε στον Κουκοβίνο, προκειμένου να τον ξεφορτωθείτε. Αντιλαμβάνεστε ότι η πράξη αυτή που περιέγραψε ο κ. Πάπιστας είναι παράνομη συναλλαγή στην οποία συμμετείχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Αν είναι παράνομη, ας δικαστώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν είμαι δικαστής.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εγώ όμως θεωρώ ότι εκβιάστηκε ο κ. Πάπιστας, απειλήθηκε ο κ. Πάπιστας, δεν συμμετέχω εγώ σε αυτό το πράγμα. Αν τώρα, το ότι μου είπε «εν λευκώ κάνε ό,τι νομίζεις για να κλείσει το θέμα για να μην έχουμε ιστορίες για το προφίλ της εταιρείας μου», ας δικαστώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Θα σας πω κάτι άλλο. Η σιωπή πρέπει να ξέρετε ότι αποκτά οικονομική αξία όταν κάποιος έχει κάτι πολύ σοβαρό να κρύψει. Τι είχατε εσείς να κρύψετε και δεχτήκατε να δώσετε αβίαστα 18.000 ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Ο κ. Πάπιστας –θα το πω ίσως πολλές φορές ακόμα, γίνομαι κουραστικός- μου είπε ότι του είπαν οι νομικοί του σύμβουλοι ότι δεν έχει κανένα, μα κανένα πρόβλημα. Μου είπε -για να μην ακούγονται και πέφτει λάσπη στις επιχειρήσεις του, γιατί ο άνθρωπος ξεκίνησε από το μηδέν- μου είπε «ενήργησε εν λευκώ, ό,τι θες, για να κλείσει το θέμα». Εγώ ξέροντας τι είναι, του λέω «10.000 ευρώ» και μου λέει «15.000 ευρώ» και εκεί θεώρησα ότι τελειώνει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αυτό που έχει γίνει σε σχέση με αυτό που λέτε είναι αντιφατικό με αυτό που έχει συμβεί σήμερα ή αυτή την περίοδο.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δηλαδή;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δηλαδή, αυτό το οποίο έχει γίνει σήμερα και η διάσταση που έχει πάρει το θέμα δεν είναι επιζήμιο πολύ περισσότερο στις εταιρείες και στις επιχειρήσεις του κ. Πάπιστα; (GM) ΒΑ
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εννοείτε, με τη δημοσίευση του συγκεκριμένου βίντεο;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Κατ’ αρχήν δεν ξέρω ποιος πήγε για το βίντεο και για ποιο λόγο. Ο τελευταίος που θα το πήγαινε, θα ήμουν εγώ στον κόσμο. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω και τι έγινε.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι η αποσιώπηση του φερόμενου εκβιασμού αλλά και του επίμαχου dvd από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές επίσης αποτελούν παράνομη πράξη, στην οποία σύμφωνα με την κατάθεση του κυρίου Πάπιστα συμμετείχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Είμαι έτοιμος για ό,τι έχω κάνει να δικαστώ. Αλλά δεν μπορεί από εκβιαζόμενους και από απειλούμενους τώρα να δικαστώ. Για ποιο λόγο δεν ξέρω.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ποιος αποφάσισε να μην παραδοθεί το επίμαχο dvd στον αρμόδιο εισαγγελέα το χρόνο που ισχυρίστηκε ο κ. Πάπιστας ότι δεχόσασταν τον εκβιασμό και για ποιους νόμιμους λόγους;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εννοείτε, όταν έδωσα το dvd και μετά;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Πότε;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είπατε τότε ότι δεν θέλατε να το βγάλετε προς τα έξω, για να μην πάθει ζημιά ο κ. Πάπιστας, τον εκβιασμό.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν είχε γραφτεί τότε το dvd. To dvd γράφτηκε στις 3 Ιουλίου.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Γιατί δεν το παραδώσατε αυτό το dvd στον εισαγγελέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Έπρεπε να πάρει γι’ αυτό απόφαση ο κ. Πάπιστας. Δεν ήμουν εγώ ο εκβιαζόμενος, ήταν ο κ. Πάπιστας. Του το παρέδωσα και του είπα, κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ να πάω στον εισαγγελέα; Εμένα εκβίαζαν; Όχι. Δεν εκβίαζε εμένα κανείς, ούτε απείλησε εμένα. Εγώ πείτε ότι ήμουν στη μέση και μετέφερα κάποιο πράγμα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ποιος αποφάσισε να δοθεί αυτό το dvd στη δημοσιότητα μία εργάσιμη μέρα πριν από την εμφάνιση του Πάπιστα στην εξεταστική επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εάν το ήξερα, θα σας το έλεγα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ποιος το είχε το video αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Ο κ. Πάπιστας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κι εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Όχι εγώ. Εγώ ένα πήρα, το έδωσα και δεν είχα άλλο. Και του το είπα, εάν καταστραφεί, δεν θα υπάρχει άλλο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ας πούμε λοιπόν ότι θεωρητικά το είχατε εσείς και το είχε και ο κ. Πάπιστας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν υπάρχει το είχα θεωρητικά, αφού δεν το είχα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ωραία. Το είχε ο κ. Πάπιστας. Άρα ο κ. Πάπιστας το έδωσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν γνωρίζω. Εγώ δεν το είχα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σύμφωνοι. Πείτε μου λοιπόν, το είχε άλλος εκτός από τον κ. Πάπιστα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν γνωρίζω. Απλά ξέρω ότι ο κ. Πάπιστας το έδειξε σε διάφορους δημοσιογράφους.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το έδειξε, δεν το έδωσε. Γιατί δεν πήγε στον εισαγγελέα και την ίδια στιγμή προτίμησε να το δείξει στους δημοσιογράφους, αφού με τους δημοσιογράφους θα έπαιρνε μεγαλύτερη διάσταση και είναι αντιφατικός σε σχέση με αυτό που λέτε, ότι δεν δημοσιοποιήθηκε ή δεν δώσαμε έκταση τότε για να μην πάθει ζημιά στις επιχειρήσεις του;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του κ. Πάπιστα για να σας απαντήσω. Εγώ απαντώ γι αυτά που ξέρω εγώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο κ. Πάπιστας ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αυτός ο κομιστής του dvd. Άρα προφανώς από τη στιγμή που το είχατε εσείς …
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν το είχα εγώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Εσείς τον γράψατε τον κ. Κουκοβίνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εγώ τον έγραψα. Ένα αντίγραφο, το γνήσιο, το έδωσα στον κ. Πάπιστα και του είπα, σου συνιστώ την προσοχή, εάν καταστραφεί, δεν υπάρχει άλλο. Εγώ τελείωσα. Πάρτο και κάντο ό,τι θέλεις.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Στο επίμαχο dvd ο κ. Κουκοβίνος απευθυνόμενος σε σας χαρακτηριστικά λέει: «και προμηθεύω στο ελληνικό δημόσιο, παιδί μου, σε σένα δηλαδή, ό,τι έγγραφο υπάρχει».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Όχι σε μένα, στον Πάπιστα δηλαδή.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αλλά εσείς είστε ο εκπρόσωπος του Πάπιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δεν είμαι ο εκπρόσωπος, είμαι ο φίλος του …
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο φίλος του, που τον εκπροσωπούσατε. Αναφερόμενος σε έγγραφα σχετικά με το σκάνδαλο των ανταλλαγών στη Ραιδεστό, γιατί ο Κουκοβίνος σας ταυτίζει με το ελληνικό δημόσιο ή με τον Πάπιστα. Με σας μιλάει.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Γιατί αυτό πιστεύω ότι ήταν από τις απειλές του Κουκοβίνου, που με το μυαλό του νόμιζε ότι θα κάνει κακό στον κ. Πάπιστα. Κατά τη γνώμη μου.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Εσείς δεν αντιδράτε βέβαια …
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Εγώ δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Έχω άγνοια από αυτά τα θέματα. Μου έλεγε για χωράφια, για δημόσιο, για μηνύσεις μαϊμού, ότι έφαγε τα λεφτά. Που να καταλάβω; Γι αυτό σας είπα ότι το έδωσα και του είπα, κάνε ό,τι θέλεις.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Πως σας βρήκαν οι φυλακισμένοι που λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Σας είπα ότι φίλος μου με πήρε και είπε ότι τον πήραν φυλακισμένοι, όχι εμένα. Το διευκρίνισα αυτό, είναι γραμμένο στα Πρακτικά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ποιος φίλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Δημήτριος Λαμπάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Τι δουλειά κάνει αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Επιχειρηματίας είναι.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Και έχει σχέση με φυλακισμένους;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάρκος Καραμπέρης): Όχι. Μπορεί να έχει ένα φίλο του, συγγενή του που να μπήκε φυλακή και να του το είπε. Δεν ρώτησα εγώ. Μου είπε, πήραν φυλακισμένοι και μου μετέφεραν αυτά γι αυτόν τον κύριο και τα μετέφερα. Γιατί με ρώτησε, τι έχετε ακούσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.