Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση Κιλτίδη για τη "Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας" στο Νέο Λύκειο


Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα τη «Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο του Νέου Λυκείου» κατέθεσε ο Κώστας Κιλτίδης βουλευτής Κιλκίς -ΛΑΟΣ. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» στις 30-10-11, με τίτλο «Ιστορικό και παιδαγωγικό σφάλμα» δημοσιεύονται αποσπάσματα από την ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ομότιμου καθηγητή του ιδρύματος, Χρίστου Τσολάκη.
Αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του «Νέου Λυκείου» προωθούνται αλλαγές από φέτος στα προγράμματα σπουδών της Α΄ τάξης και τα μαθήματα, «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία», «Νέα Ελληνική Γλώσσα» και «Νέα Ελληνική Λογοτεχνία» ενοποιούνται στο ενιαίο μάθημα «Ελληνική Γλώσσα».

Η ενοποίηση αυτή γεννά προβλήματα ουσίας και χαρακτηρίζεται ως ιστορικό και παιδαγωγικό σφάλμα.
Οποιαδήποτε συρρίκνωση και ομαδοποίηση τέτοιων μαθημάτων θαμπώνει την καθαρότητα των στόχων τους και υποβαθμίζει την υπόστασή τους, υποβαθμίζοντας συνάμα και την υπόσταση της παιδείας, αφού αυτά είναι κατ’ εξοχήν μαθήματα παιδείας.
Συνεπώς επιβάλλεται η αυτοτέλεια και η ξεχωριστή διδασκαλία των μαθημάτων αυτών, καθώς και η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, αφενός για να αποδοθεί η αρμόζουσα εκτίμηση και σημασία στη γλώσσα των προγόνων μας, η οποία ταυτίζεται και σηματοδοτεί τον Ελληνικό Πολιτισμό, και αφετέρου για να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία και η ταυτότητα των μαθημάτων αυτών, στα πλαίσια πάντα, του Νέου Λυκείου, που καθιερώνεται με την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας.

Γι΄ αυτό Κυρία Υπουργέ, ερωτάσθε:

- Αληθεύουν οι πληροφορίες του συγκεκριμένου δημοσιεύματος;

- Αν ναι, τι προτίθεσθε να πράξετε για τη διόρθωση του σφάλματος και την ανάταξη της Ελληνικής Γλώσσας;”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.