Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τοποθέτηση υπαλλήλων και οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιών


 Διαβάζοντας την απάντησή σας κε Δήμαρχε Παιονίας στο αίτημα του υπαλλήλου  κου Σιώμου Χρίστου διαπίστωσα πως ανακύπτουν κάποια ζητήματα και θεωρώ υποχρέωσή μου να τα αναφέρω εδώ στο ΔΣ ενώπιον όλων των συναδέλφων μου επειδή πιστεύω - και ελπίζω να επαληθευθώ - ότι θα είναι πιο χρήσιμο και περισσότερο παραγωγικό το αποτέλεσμα.
 Επειδή δεν μου επιτρέψατε να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα προσφεύγω στα ΜΜΕ του νομού μας ώστε να σας γνωστοποιήσω τις απόψεις μου.

 Αν σήμερα είναι ο συγκεκριμένος υπάλληλος, αύριο θα είναι κάποιος άλλος και ενδεχομένως θα ακολουθήσουν στο μέλλον κι άλλοι πολλοί οι οποίοι θα ζητούν κάτι προσωπικό τους, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο δίκαιο.
Για τον συγκεκριμένο υπάλληλο σας ζητώ να ικανοποιήσετε το αίτημά του και βεβαιώνω πως δεν έχω καμία σχέση  μαζί του ώστε να υποκινούμαι από συναισθηματικούς, τοπικιστικούς, πολιτικούς ή άλλους  λόγους .
 Σήμερα όμως λειτουργούν οι υπηρεσίες μας με έναν σχεδιασμό πρόχειρο αλλά και για σχετικά  μικρή διάρκεια. Αυτό γίνεται επειδή περιμένουμε τον εσωτερικό οργανισμό λειτουργίας των υπηρεσιών μας από το Υπουργείο και που μάλλον μέχρι το καλοκαίρι – που δεν αργεί - θα έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε όμως εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε.
 Σε μια αποστροφή του λόγου σας (γραπτή απάντηση στο κο Σιώμο) λέτε: Πάγια θέση μου, την οποία ανακοίνωσα σε όλο το προσωπικό του Δήμου αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πως ο Δήμαρχος και οι γενικώς οι αιρετοί δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στη λειτουργία και στην οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιών, αλλά η οργανωτική διάρθρωση και τοποθέτηση του προσωπικού να γίνεται με εισήγηση των αρμοδίων Προϊσταμένων Διευθύνσεων Διοικητικού – Οικονομικού και Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίοι έχουν την γνώση και την εμπειρία λειτουργίας της Υπηρεσίας.
 Σας διαφεύγει μάλλον κε Δήμαρχε το γεγονός ότι έχετε εκλεγεί πρόσφατα και ότι έχετε αναλάβει το βαρύ φορτίο να δημιουργήσετε ένα νέο οικοδόμημα που λέγεται Δήμος Παιονίας. Όταν πρέπει να δημιουργήσουμε το νέο αλλά με συγκεκριμένα υπάρχοντα υλικά τότε τα υλικά τα φροντίζουμε για να τα έχουμε!
 Δεν ήρθαμε εδώ για να διαχειριστούμε κάτι που υπάρχει, ίσως καλύτερα ή ίσως χειρότερα από τους άλλους. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε νέες δομές που θα υπηρετούν την αλληλεγγύη των πολιτών και των κοινωνιών με την διαφορετικότητά τους αλλά ταυτόχρονα και με την δυνατότητά τους να πορεύονται χέρι-χέρι στον δύσκολο αλλά και όμορφο όμως δρόμο της δικαιοσύνης και της προόδου.
 Οι υπηρεσίες κε Δήμαρχε και στη οργανωτική τους διάρθρωση και στο αντικείμενο ενασχόλησής τους και στην στελέχωσή τους αλλά και στην φιλοσοφία που θα τις διέπει για να υπηρετούν κάποιον στόχο δεν είναι δουλειά των προϊσταμένων όσο ικανοί κι αν είναι αυτοί. Οι προϊστάμενοι αλλά και όλοι οι υπάλληλοι πρέπει να πιάσουν τον ταύρο απ’ τα κέρατα, όμως τον ταύρο πρέπει να τους τον δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες.
Τα πολιτικά πρόσωπα, τα όργανα μέσα από τα οποία λειτουργούν αυτά και οι δημοκρατικοί θεσμοί τους οποίους υπηρετούν  είναι κυρίαρχα υπεύθυνοι για να χαράξουν την στρατηγική της κοινωνικής, της πολιτιστικής και της οικονομικής ανάπτυξης ενός τόπου, της προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος και της εξυπηρέτησης των πολιτών.
 Το επόμενο βήμα είναι η οργάνωση των υπηρεσιών μέσα από έναν οργανισμό λειτουργίας τέτοιον, ώστε αυτές να υπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό, τους μακροπρόθεσμους στόχους, τους μεσόχρονους  σχεδιασμούς και τα άμεσα μικρά και μεγάλα βήματα που όμως οδηγούν στον ίδιο πάντα στόχο.
 Οι προϊστάμενοι αλλά και όλοι οι υπάλληλοι είναι συνεργάτες των πολιτικών προσώπων και όλοι μαζί υπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό που χάραξαν τα θεσμοθετημένα όργανα στην προκειμένη περίπτωση της αυτοδιοίκησης.
 Ο μεγάλος προϊστάμενος όμως είναι Δήμαρχος. Αυτός έχει την κύρια ευθύνη για όλα. Ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και για αυτό επιλέγει τα πρόσωπα που θα προΐστανται των διευθύνσεων ή και γενικότερα την τοποθέτηση των προσώπων. Ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη και γι αυτό πρέπει να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν προβλήματα, προκειμένου οι υπηρεσίες να έχουν σταθερά την πυξίδα στον στόχο για μια Παιονία με κοινωνική συνοχή, με αλληλεγγύη και προοπτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον στόχο για επιστροφή στις αξίες και στον πολιτισμό, στον στόχο για έναν πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας λειτουργίας, πέρα και έξω από τοπικιστικές αντιθέσεις και τοπικιστικά ψευτοδιλήματα.
 Επομένως κε Δήμαρχε αλλάξτε την πάγια θέση σας γιατί …για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!



                          Για την  ΄΄ Δημιουργική Πρωτοβουλία ΄΄
                                            Τσιόνκης Δ. Στέφανος     
                           Οδοντίατρος – Δημοτικός σύμβουλος Παιονίας
                   τηλ. Επικοινωνίας : 6944716681 E-mail: tsionkis@hol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.