Σε ποσοστό άνω του 20% έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό μας μέσα σ’ ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η κρίσιμη για την εθνική οικονομία αυτή δραστηριότητα έχει μειωθεί σ’ επίπεδο χώρας, απ’ τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους, σε ποσοστό 20,9%. Εκτιμάται, όμως, ότι σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, όπου παρατηρείται ένα απ’ τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (14,2% τον περασμένο Νοέμβριο, με τον μ.ο. της χώρας στο 12,4%), η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ειδικότερα δε στο νομό μας, το ποσοστό εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στο 25%.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), ένας στους δυο εργολάβους έχει περιορίσει στο μισό την δραστηριότητά του, σε σχέση με μια πενταετία νωρίτερα.
Αυτή τη στιγμή, μονάχα το 30% των μελών του Συνδέσμου είναι ενεργό. Ωστόσο, ακόμα κι απ’ αυτήν την κατηγορία, λιγότεροι από τους μισούς έχουν στην πραγματικότητα δουλειά, κι αυτή περιορισμένη.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να κλείσουν πολλές οικοδομικές επιχειρήσεις στην περιφέρειά μας, ενώ κι άλλες ετοιμάζονται να πτωχεύσουν, καθώς αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.
Το πρόβλημα αναμένεται, μάλιστα, να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όταν θ’ αρχίσουν να ισχύουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται ν’ αυξήσουν από λίγο έως πολύ, ανάλογα με την περιοχή, το κόστος τους.
Βέβαια, το γεγονός αυτό ίσως τονώσει ελαφρά την αγορά αυτή την περίοδο, καθότι κάποιοι που σκέφτονται ν’ αγοράσουν κατοικία ή να προβούν σ’ επένδυση ακινήτων, ενδέχεται να σπεύσουν να το κάνουν πριν την ισχύ των νέων αντικειμενικών τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό μας, το έτος 2009 είχαμε 227 νέες οικοδομές, συνολικής επιφάνειας 55.700τ.μ.
Ενώ πριν από 10 χρόνια, δηλαδή το 1999, «σηκώθηκαν» στο νομό μας 380 νέες οικοδομές, συνολικής επιφάνειας 150.000 τ.μ.
Μ’ άλλα λόγια, για δυο χρονιές με απόσταση 10 ετών μεταξύ τους, είχαμε μείωση οικοδομήσιμης έκτασης στο ένα τρίτο!
Αντίστοιχη με τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν κι αυτή των αγοραπωλησιών, αφού μέσα σ’ ένα χρόνο (απ’ το 2009 στο 2010) μειώθηκαν γύρω στο 20%. Γεγονός, που επέδρασε, βέβαια, και στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες μειώθηκαν στο νομό μας, κατά 5-10%, ανάλογα με την περιοχή.
Πρόκειται, όμως, για μειώσεις, οι οποίες δεν συνέβαλαν στην αύξηση των αγοραπωλησιών, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Κι αυτό, πάνω απ’ όλα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πεποίθησης που επικρατεί σ’ εν δυνάμει αγοραστές ότι οι τιμές θα συμπιεστούν ακόμα περισσότερο. Αυτό που θεωρείται βέβαιο, είναι ότι η κρίση στον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί, με πιθανότερο ενδεχόμενο να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Για πόσο διάστημα ακόμη; Ουδείς δύναται να προβλέψει με ασφάλεια. Με τις εκτιμήσεις, ωστόσο, να είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες για γρήγορη ανάκαμψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.