Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 25 Μαΐου 2026

Μήνυμα Κέντρου Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος


Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά 
Του Καπνίσματος, προκειμένου να αναδειχθεί η επικινδυνότητα που σχετίζεται με το κάπνισμα. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ», που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων - Ε.Ο.Π.Α.Ε., κάθε χρόνο με αφορμή αυτήν την ημέρα σχεδιάζει κι υλοποιεί βραχείες παρεμβάσεις είτε στην ευρύτερη κοινότητα είτε στη σχολική κοινότητα.Στόχος αυτών από τη μια είναι τα άτομα να κατανοήσουν την έννοια της εξάρτησης, τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και να εντοπίσουν υγιείς συνήθειες και συμπεριφορές που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και προστατευτικά απέναντι στην εξάρτηση. Από την άλλη είναι η κινητοποίηση των ανθρώπων να συμμετέχουν στις μακροχρόνιες παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης που υλοποιούνται κάθε χρόνο σε γονείς, παιδιά και νέους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσωπικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, που λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στους κινδύνους των εξαρτησιογόνων ουσιών και των άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών.

Η εμπειρία μας φανερώνει ότι υπάρχει στο νομό τα τελευταία δύο χρόνια μια αυξητική τάση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου τόσο μεταξύ εφήβων όσο και ενηλίκων. Αυτή επιβεβαιώνεται και από τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε για την Ελλάδα, που προκαλούν προβληματισμό, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μεταξύ των εφήβων, ανεξάρτητα με το εάν αυτοί καπνίζουν ή όχι παραδοσιακά τσιγάρα. Ειδικότερα σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της Πανελλήνιας έρευνας ESPAD για τη χρήση ουσιών, άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών και την ψυχοκοινωνική υγεία των έφηβων-μαθητών που πραγματοποιήθηκε το 2024 σε μαθητές Λυκείου φαίνονται τα εξής:

-Ένας στους δυο (53,8%) 16χρονους (μαθητές/-τριες Α΄ Λυκείου) στην Ελλάδα έχει δοκιμάσει κάποιο καπνικό προϊόν.

-Σημαντική αύξηση υπάρχει και στη χρήση ηλεκτρονικού/vape και θερμαινόμενου τσιγάρου την τελευταία πενταετία.

-Τα κορίτσια βρίσκονται υψηλότερα στη χρήση ηλεκτρονικού/vape, ενώ τα αγόρια βρίσκονται υψηλότερα στο «βαρύ» καθημερινό κάπνισμα, στον ναργιλέ και στο snus.

-Οι τέσσερις στους πέντε θεωρούν «εύκολη» την πρόσβαση σε καπνικά προϊόντα, ενώ σχεδόν οι μισοί υποτιμούν τους κινδύνους από το κάπνισμα, κυρίως για τα νέα προϊόντα.

-Οι έφηβοι από οικογένειες χαμηλότερου (αναλογικά) οικονομικού επιπέδου καπνίζουν συχνότερα, νωρίτερα και πιο εντατικά.

-Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχεδόν σε όλους τους δείκτες καπνίσματος και με αυξήσεις διαχρονικά, σε αντίθεση με την πτωτική τάση που καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της έρευνας ESPAD (Πηγή: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας).

Περισσότερα δεδομένα για το κάπνισμα στου εφήβους είναι διαθέσιμα στην Έκθεση αποτελεσμάτων και γενικότερα στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ.

Τα ερευνητικά δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι για να υπάρξει μείωση του καπνίσματος δεν αρκούν μόνο αυστηρότερα κατασταλτικά μέτρα (νόμοι, έλεγχοι, φορολογία, διαφήμιση), αλλά χρειάζεται αυτά να συνοδεύονται και από παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των προστατευτικών ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Παρεμβάσεις που δεν θα περιορίζονται σε μια μέρα και δεν θα έχουν «πυροσβεστικό» χαρακτήρα αλλά θα είναι διαρκείς, μακροχρόνιες και συστηματικές και θα στοχεύουν στην υιοθέτηση υγιούς στάσης ζωής, υπεύθυνη λήψη αποφάσεων, καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ενίσχυση των δεξιοτήτων αντίστασης σε πιέσεις.

Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εδώ και τρείς δεκαετίες πανελλαδικά επιτελούν αυτό το ρόλο και αποτελούν για τις τοπικές κοινωνίες τον καταλυτικό παράγοντα για μια υγιή και με νόημα ζωή. Μπορούν να επιτελέσουν αλλαγή στην νοοτροπία και να μετουσιώσουν την απαγόρευση σε συνειδητή επιλογή υγείας. Όμως για να μπορέσει αυτό να συμβεί χρειάζεται να υπάρξουν συγκεκριμένες και απαραίτητες προϋποθέσεις. Αυτές είναι η περαιτέρω ενίσχυση και η θεσμική αξιοποίηση των Κέντρων Πρόληψης, ένα αντίστοιχο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει μια νέα Προγραμματική Σύμβαση, εξασφαλίζοντας το μέλλον και την συνέχισή τους πέραν του 2027 και μια νομοθετική ενίσχυση που θα αναγνωρίζει τον ρόλο τους ως τον επίσημο βραχίονα της Πολιτείας για την ψυχοκοινωνική θωράκιση των ατόμων κι ιδιαίτερα των έφηβων απέναντι στο κάπνισμα, αλλά και στις υπόλοιπες εξαρτήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.