Σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον ρόλο των συλλόγων στη σύγχρονη κοινωνία, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 24 Απριλίου, η Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» με θέμα «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, της οποίας το συντονισμό είχε η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, δόθηκε έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στη διατήρηση και μετάδοση της μουσικής παράδοσης, στα όρια μεταξύ παράδοσης και εξέλιξης, στη διαφύλαξη του ποντιακού ακούσματος, καθώς και στη σχέση συλλόγων και καλλιτεχνών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της διαλέκτου μέσα από το θέατρο και το τραγούδι, στη σημασία των εκδηλώσεων ως φορέων πολιτιστικής παιδείας, αλλά και στην επίδραση της εμπορικότητας και στις προοπτικές των συλλόγων.
Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν προβληματισμούς σχετικά με τη διατήρηση της παράδοσης, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των δασκάλων και των μουσικών, καθώς και την ανάγκη βιωματικής προσέγγισης για την προσέλκυση της νεολαίας. Επισημάνθηκαν επίσης ζητήματα όπως η έλλειψη διαδοχής, η ανάγκη ανανέωσης των διοικητικών σχημάτων, η εσωστρέφεια, ο ελλιπής συντονισμός και η υπερίσχυση της ποσότητας έναντι της ποιότητας στις εκδηλώσεις. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης σύγχρονων εργαλείων, όπως η ψηφιοποίηση, καθώς και η σημασία της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο της συζήτησης διατυπώθηκαν προτάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων, δημιουργία συλλογικών οργάνων εκπροσώπησης και συγκρότηση ενιαίου φορέα σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας, καθώς και για καλύτερο συντονισμό και ποιοτικό σχεδιασμό των δράσεων, με έμφαση και στην ενεργή συμμετοχή των νέων στη διοίκηση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων, Πολιτιστικός Σύλλογος «To Λαβάς» Ευκαρπίας Κιλκίς, Πολιτιστικός Προοδευτικός Σύλλογος Παλατιανού Κιλκίς «Παναγία Σουμελά», Πολιτιστικός Προοδευτικός Σύλλογος Γερακαριού Κιλκίς, Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Ποταμιάς Κιλκίς, Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας Κιλκίς, Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Φυσκιωτών Φύσκας Κιλκίς, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι» και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιπατητών Κιλκίς, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον για τον διάλογο και τη διαμόρφωση κοινής πορείας για το μέλλον των πολιτιστικών συλλόγων.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η λαογράφος Μυροφόρα Ευσταθιάδου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί το έναυσμα για έναν ευρύτερο και ουσιαστικό διάλογο που θα πρέπει να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Τόνισε πως σκοπός της πρωτοβουλίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση η επίπληξη ούτε των συλλόγων ούτε των ποντιακών ομοσπονδιών, αλλά η ανάδειξη προβληματισμών και η ενίσχυση της κοινής προσπάθειας.
Όπως υπογράμμισε, οι σύλλογοι αποτελούν τον βασικό πυλώνα της διατήρησης της παράδοσης και της συλλογικής συνείδησης, ενώ ταυτόχρονα είναι εκείνοι που διαμορφώνουν σταδιακά έναν νέο «χάρτη» του Πόντου μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.
Κλείνοντας, έθεσε το κεντρικό ζητούμενο για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να προσδιοριστεί με σαφήνεια τι θα αντιπροσωπεύει ο Πόντος τα επόμενα χρόνια και ποιο θα είναι το πολιτιστικό του αποτύπωμα στις επόμενες γενιές.
Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» από την πλευρά της ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία και τη συμβολή τους στην εκδήλωση, καθώς και για τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε. Παράλληλα, δεσμεύεται ότι η συγκεκριμένη δράση δεν αποτελεί μια μεμονωμένη πρωτοβουλία, αλλά την αρχή μιας σειράς αντίστοιχων συναντήσεων και συζητήσεων που θα συνεχιστούν στο μέλλον, με στόχο τη διαρκή ανταλλαγή απόψεων, τον συντονισμό και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.