Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Κβαντική Επανάσταση: Οι Εξελίξεις στον Παγκόσμιο Αγώνα για Κβαντικούς Υπολογιστές στην TV100

Η κούρσα των εταιρειών και κυβερνήσεων για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών που υπόσχονται ασύλληπτες δυνατότητες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με πρωταγωνιστές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Στην εκπομπή “Περίκεντρο” της TV100 και στη δημοσιογράφο Βιβή Ανδρίτσου, ο Τάσος Πέτκου, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής, υπογράμμισε τη σημασία της κβαντικής τεχνολογίας και το πώς αυτή μεταμορφώνει τον κόσμο της επιστήμης και της πληροφορίας.

Η UNESCO έχει ήδη ανακηρύξει το 2025 ως το Διεθνές Έτος Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία των εξελίξεων στον τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΠΘ πρωτοστατεί παγκοσμίως, σχεδιάζοντας ένα νέο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην κβαντική επιστήμη και τεχνολογία.

Το πρόγραμμα θα συνδυάζει τη συνεργασία των τμημάτων Φυσικής, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Χημείας, προετοιμάζοντας τη νέα γενιά επιστημόνων για τις προκλήσεις της κβαντικής εποχής.

Οι κβαντικοί υπολογιστές αναμένεται να φέρουν επανάσταση σε πολλούς τομείς, από την επιστήμη και την ιατρική έως την τεχνολογία και την εθνική ασφάλεια, προσφέροντας λύσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδιανόητες.

Το ΑΠΘ και η ελληνική επιστημονική κοινότητα ετοιμάζονται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.