Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Νέο είδος για την χλωρίδα της Ελλάδας από την Π.Ε Κιλκίς

Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης
Γεωπόνος

Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε το είδος αγριόβικου με την επιστημονική ονομασία Vicia sparsiflora ως ΝΕΟ είδος για την Ελληνική χλωρίδα, προσθέτοντας ένα ακόμη είδος στα 6.861 taxa της Ελλάδας. Αυτή την στιγμή η θέση της Vicia sparsiflora στο Κιλκίς, αποτελεί την μοναδική θέση του φυτού στον Ελλαδικό χώρο, μια και το άλλο φυτό με μοναδική καταγραφ΄η σε όλο τον κόσμο στο Κιλκίς και στις όχθες τις Δοϊράνης (Verbascum salicifolium) καταγράφηκε τελευταία και στον νομό Θεσσαλονίκης κοντά στην Δορκάδα.

Τα σημεία στα οποία έγινε η πρώτη καταγραφή του αγριόβικου, για την Ελλάδα βρίσκονται στο όρος Πάικο, 2 χλμ βορειοδυτικά από τον πανέμορφο οικισμό της Κάρπης και σε υψόμετρο 650 m.

Η ανακοίνωση έγινε με την μορφή αναρτημένων ανακοινώσεων το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2024 και πλέον το είδος εμπλουτίζει την Ελληνική χλωρίδα. Μέχρι σήμερα υπήρχαν καταγραφές του είδους σε τοποθεσίες τις Ιταλίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Ουκρανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας με την πλησιέστερη καταγραφή στην περιοχή του όρους Μαύροβο, νοτιοδυτικά των Σκοπίων.


Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία τριών σημαντικών προσωπικοτήτων, από τον τομέα της Βοτανικής, του Καθηγητή Arne Strid, ενός από τους σημαντικότερους ερευνητές σε παγκόσμιο επίπεδο, της Ελληνικής χλωρίδας, με πλούσιο και σημαντικό έργο, του νυν προέδρου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας Γιάννη Τσιριπίδη καθώς και του πρώην προέδρου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας Παναγιώτη Δημόπουλου. 

Ο τόπος αυτός έχει να δώσει πολλά ακόμη τόσο στην ελληνική βιοποικιλότητα αλλά και στην Ελληνική Γεωργία μια και ο συνδυασμός των περιφερειακών ορεινών όγκων με την υδρογραφία της μεταξύ τους περιοχής δημιουργεί πληθώρα οικοτόπων που σίγουρα φιλοξενούν και άλλα είδη ενώ παράλληλα δημιουργεί συνθήκες καλλιέργειας που με τον σωστό σχεδιασμό θα μπορούσε τουλάχιστον να κρατήσει τους Κιλκισιώτες στον όμορφο αυτό τόπο.

ΝΑΙ λοιπόν το Κιλκίς δεν αποτελεί Ζώνη Υποβαθμισμένου Τοπίου αλλά Ζώνη Ιδιαίτερου Κάλους με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.