Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

100 Χρόνια Ποντοηράκλεια

«Έχασαν τη ρίζα τους, έχασαν τα κλαδιά τους, όμως,
ποτέ κανείς δεν κατάφερε να κλέψει την ψυχή τους»
(Πατλάκουτζα Μ. - Οι μάνες του Πόντου/ Διήγημα)


Αποτυπώματα Πολιτισμού και Δημιουργίας

Τα δημιουργήματα αυτά αποτελούν έργα ανθρώπων, ανθρώπων με μεράκι για δράση και αγάπη για τον τόπο που χαίρονται και απολαμβάνουν την παρουσία τους άνθρωποι της επαρχίας, όλοι αυτοί οι ακρίτες θεματοφύλακες της παράδοσης που οι δυνατότητές τους για ψυχαγωγία και πολιτιστικές δράσεις είναι περιορισμένες. 

Ο φετινός όμως Ιούλιος του 2024 με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής και δημιουργίας, έδωσε την δυνατότητα στους κατοίκους του οικισμού και τους μαχητές μετανάστες που τόσο λησμονούν τον τόπο τους αλλά και όλους τους συγγενείς και φίλους που επισκέφθηκαν το χωριό το όμορφο καθ΄ όλα τριήμερο της γιορτής του Προφήτη Ηλία, να χαρούν όλοι μαζί την φιλοξενία με τους κατοίκους από το Βασιλίτσι του Ν. Μεσσηνίας, τους απογόνους αυτών που πριν 100 χρόνια τους φιλοξένησαν στον τόπο τους ως πρόσφυγες, ερχόμενοι ξεριζωμένοι από την περιοχή της Ηράκλειας του Πόντου και το χωριό που άφηναν πίσω τους με τόσο λύπη και πόνο ψυχής, το πολύπαθο Καράκαβουζ, στο ταξίδι χωρίς γυρισμό, με προορισμό όμως, λύτρωση, την Πατρίδα Ελλάδα.

«Ουδέν γλύκιον Πατρίδος»
[Όμηρος]






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.