Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Τα νέα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Γουμένισσας - 6/6/2024

Δελτίο τύπου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Γουμένισσας
Erasmus+ κινητικότητα εκπαιδευόμενων Denizli Turkey
Στα πλαίσια του βραχυπρόθεσμου σχεδίου Erasmus+ ΚΑ122 (2023-1-EL01-KA122-ADU-000148324) που έχει λάβει το σχολείο μας από τον Εθνικό Φορέα (ΕΜ) το ΙΚΥ, υλοπoιήσαμε ομαδική κινητικότητα εκπαιδευόμενων με τίτλο «Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία και στην καινοτομία», και θεματική της κινητικότητας: «ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας και της μάθησης», στο Ντενιζλί (Denizli) της Τουρκίας, από 13 έως και 21 Μαΐου 2024, με Φορέα υποδοχής το Merkezefendi Public Education Center.

Μετακινούμενοι οδικώς (green mobility), περάσαμε από Tsanakale (Δαρδανέλλια), Τroy (Τροία), Ιzmir (Σμύρνη) και φτάσαμε στον προορισμό μας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οκτώ (08) εκπαιδευόμενοι, Α’ και Β’ κύκλου, με ίση κατανομή των δύο φύλων. Συνοδοί ήταν ο Διευθυντής του Σχολείου και υπεύθυνος υλοποίησης του Προγράμματος, Σ. Σαββίδης, και ο εκπαιδευτικός Χ. Σέβης. Κατά τη διάρκειας της παραμονής μας στην επαρχία του Ντενιζλί, επισκεφθήκαμε τις εξαιρετικής ιστορικής σημασίας αλλά και φυσικής ομορφιάς περιοχές της αρχαίας Ιεράπολης (Pamukkale) και της Λαοδικείας (Laodikia), αμφότερες υπό την προστασία της Unesco. Επιστρέφοντας, μέσω Κωνσταντινούπολης, φτάσαμε στην Γουμένισσα.

Θεωρούμε ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η συνεργασία με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η εξάσκηση στις ΤΠΕ και στην αγγλική, ως γλώσσα επικοινωνίας στις κινητικότητες, θα συμβάλλουν τόσο στην προσπάθεια επίτευξης των οριζόντιων και τομεακών προτεραιοτήτων της Ε.Ε. (ενσωμάτωση, ανοχή στο διαφορετικό, δημοκρατικός τρόπος ζωής, ψηφιακή ενημερότητα, ενεργή πολιτειότητα κ.α.) όσο και στην εξωστρέφεια, την κοινωνικοποίηση και την επαγγελματική ευελιξία των εκπαιδευόμενών μας.

Εξυπακούεται ότι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στη κινητικότητα θα αλληλεπιδράσουν με όλους τους εκπαιδευόμενους, αλλά και το προσωπικό του Σχολείου μας συνολικά, μέσα από τη διάχυση των αποτελεσμάτων και των πλεονεκτημάτων αυτών των δράσεων σε όλο το προσωπικό του ΣΔΕ, μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας. Με αυτό το γνώμονα άλλωστε έγινε και η επιλογή των συμμετεχόντων στην κινητικότητα, πώς δηλαδή τα αποτελέσματα από αυτές τις δράσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν λειτουργικά στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική του Σχολείου μας.

Εγγραφές 2024-2025

Οι εγγραφές στο Σ.Δ.Ε. Γουμένισσας-Παιονίας, για το επόμενο σχολικό έτος 2024-25 έχουν ξεκινήσει. Το ΣΔΕ στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ΓΕΛ Γουμένισσας (Ροδοπούλου 33) και οι εγγραφές γίνονται καθημερινά, τις ώρες 5:00–8:00 μ.μ. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή είναι: φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αποδεικτικό Δημοτικού Σχολείου. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2343041581 & 6973726126. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας [Σ.Δ.Ε.] αποτελεί ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο (απογευματινό γυμνάσιο) για ενήλικες. 

Το Σ.Δ.Ε. Γουμένισσας-Παιονίας εξυπηρετεί όλο το Δήμο Παιονίας, καθώς και περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες άνω των 18 ετών, που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη (9) υποχρεωτική τους εκπαίδευση, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου. Οι απόφοιτοί του μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν εργασία ως ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) ή να συνεχίσουν περαιτέρω τις σπουδές τους στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (Λύκειο, ΕΠΑΛ) και κατόπιν στη μεταλυκειακή μαθητεία ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Πανεπιστήμιο). 

Τα μαθήματα (γραμματισμοί) που διδάσκονται είναι: η ελληνική και η αγγλική γλώσσα, η πληροφορική, τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Επίσης, το σχολείο διαθέτει και Συμβούλους, Ψυχολόγο και Σταδιοδρομίας, για ομαδικές και ατομικές συνεδρίες. Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο καθώς διαμορφώνεται με βάση τις εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες των εκπαιδευόμενων, σύμφωνα με τις σημερινές ουσιαστικές ανάγκες των ενήλικων και τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και αγοράς εργασίας. 

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν περιλαμβάνει το άγχος των διαγωνισμάτων και των τελικών εξετάσεων. Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του σχολείου συμμετέχουν δωρεάν στις εξετάσεις απόκτησης πιστοποίησης των γνώσεων πληροφορικής που έχουν αποκτήσει στο σχολείο (ECDL). Eπίσης, σε δραστηριότητες εκτός Σχολείου, όπως τα Σχέδια Δράσης (Projects), τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα και άλλες καινοτόμες δράσεις, στα πλαίσια της σύνδεσης με την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα. 

Μην αμελείτε να εκμεταλλευτείτε και να αξιοποιήσετε τη δεύτερη ευκαιρία που δικαιούσθε και σας προσφέρεται για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη και καταξίωση. Σκεφτείτε ότι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα και ότι η ελληνική νομοθεσία απαιτεί πλέον ολοκληρωμένη την υποχρεωτική εκπαίδευση για κάθε Έλληνα πολίτη που επιθυμεί να εργαστεί, έστω και περιστασιακά, σε κάποιο δημόσιο φορέα.

Όσοι ενδιαφέρεστε για εγγραφή στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας κάνοντας προεγγραφή στην παρακάτω φόρμα, ώστε να σας καλέσουμε κατόπιν για περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά εγγραφής.
https://forms.gle/bY5tH4B7p9Yoox9Q6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.