Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Στις (Ευρω)εκλογές επιλέγουμε Συμμετοχή

Υπογράφει η Μαίρη Τζεβελέκη
Υπεύθυνη Οργανωτικού ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νομού Κιλκίς

Οι εκλογές αποτελούν θεμέλιο της Δημοκρατίας δίνοντας στους πολίτες το δικαίωμα να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Για τους νέους, η συμμετοχή στις εκλογές είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας τους και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις αξίες τους.

Οι νέοι αποτελούν σημαντικό πυλώνα της κοινωνίας και η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι απαραίτητη για την εκπροσώπηση των απόψεών τους. Ωστόσο, η αποχή τους στις εκλογές είναι ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα.

Η νεολαία της σημερινής εποχής, έχει βιώσει μια σειρά από κρίσεις που έχουν επηρεάσει βαθιά την αντίληψη για τη ζωή και την πολιτική. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2010, πολλοί από αυτούς βίωσαν την αναποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών ηγετών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Οι πολιτικές αποφάσεις, όπως τα Μνημόνια, οι περικοπές στον δημόσιο τομέα και οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία και τη φορολογία, είχαν σοβαρές συνέπειες στο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον των νέων. Επιπλέον, φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις αποκάλυψαν την έλλειψη ετοιμότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς η αντιμετώπισή τους ήταν συχνά ανεπαρκής και αργή.

Το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, ενίσχυσε την απογοήτευση και το αίσθημα ανασφάλειας, δείχνοντας την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Τα συναισθήματα που επικράτησαν μετά το δυστύχημα ήταν κυρίως η οργή και η ντροπή. Η οργή προήλθε από τον πόνο για τις απώλειες, ενώ η ντροπή προέκυψε από την αναγνώριση της ανεπάρκειας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα.

Ακόμη, το σκάνδαλο των υποκλοπών και της παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων ενίσχυσε την άποψη περί έλλειψης διαφάνειας και ευθύνης στον τρόπο που διοικείται η χώρα. Τέλος, οι παγκόσμιες προκλήσεις όπως ο πρόσφατος πόλεμος στο Ισραήλ επηρεάζει την παγκόσμια γεωπολιτική σταθερότητα και αυξάνει την ανησυχία των νέων για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Για να αντιστραφεί αυτή η τάση της αποχής των νέων από τις εκλογές είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε, αρχικά, με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το σύστημα εκπαίδευσης θα πρέπει, πέρα από τη γνώση που προσφέρει μέσα από τα σχολικά βιβλία, να περιλαμβάνει παραδείγματα πραγματικού κόσμου, συζητήσεις και προσομοιώσεις της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Μάλιστα οι πολιτικές και κυβερνητικές αρχές μπορούν να συμμετάσχουν στην αγωγή του πολίτη στο σχολείο πραγματοποιώντας επισκέψεις. Μπορούν να προσφέρουν πρακτικές γνώσεις για το πώς λειτουργούν οι εκλογές στον πραγματικό κόσμο, να συζητήσουν την εκλογική διαδικασία, τη σημασία της ψηφοφορίας και πώς η συμμετοχή των πολιτών επηρεάζει άμεσα το δημοκρατικό σύστημα.

Επιπλέον, οι πολιτικές εκστρατείες, οι κυβερνητικοί θεσμοί και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να επενδύσουν σε καινοτόμους τρόπους προσέγγισης νέων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ψηφιακών πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η προσέγγιση δεν θα πρέπει απλώς να εστιάζεται στην προώθηση συγκεκριμένων υποψηφίων ή κομμάτων, αλλά θα πρέπει να τονίζει τη σημασία του πολιτικού καθήκοντος και τον αντίκτυπο της ψήφου τους στα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν.

Εξίσου σημαντική είναι η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών και κομμάτων. Οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα είναι αναγκαίο να εργαστούν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των νεαρών ψηφοφόρων. Ακούγοντας ενεργά τα ζητήματά τους, προσφέροντας λύσεις πολιτικής που συνάδουν με τις αξίες τους και διασφαλίζοντας ένα διαφανές και υπεύθυνο πολιτικό σύστημα, οι ηγέτες μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της νεότερης γενιάς.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν μια τρομερή πρόκληση: να σταματήσει η άνοδος της αποχής των νέων ψηφοφόρων – αλλά και γενικότερα του εκλογικού σώματος- από τις εκλογές και να αποτραπεί η υποβάθμιση αυτών των εκλογών σε «εκλογές δεύτερης κατηγορίας» με υψηλότερα ποσοστά αποχής, διατηρώντας έτσι την ενεργό συμμετοχή των νέων Ευρωπαίων στην πολιτική διαδικασία.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ = ΣΥΝ+ΜΕΤΕΧΩ, ΜΕΤΆ+ΕΧΩ γένους θηλυκού η έννοια της λέξης κρύβει μέσα της την ενέργεια της συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.