Δελτίο τύπου Πέτρου Παππά
Στη Βουλή συζητήθηκε προχθές, 22 Απριλίου 2024 η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας, Πέτρου Παππά, προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα «Ανεξήγητη μεταβολή τεχνικών προδιαγραφών για τη συμμετοχή εργαστηρίων στο Πρόγραμμα εξετάσεων για διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
Ο βουλευτής επισήμανε τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο εξαγγέλθηκε το Νοέμβριο του 2022 αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει. Περαιτέρω ζήτησε υπεύθυνες εξηγήσεις για την αιφνίδια αλλαγή των ήδη δημοσιευμένων τεχνικών προδιαγραφών που όριζαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής των διαγνωστικών εργαστηρίων και εταιριών στη δράση. Η καταχρηστική και σκόπιμα αποτρεπτική μεταβολή, άφησε εκτός συμμετοχής την πλειοψηφία των διαγνωστικών εργαστηρίων ευνοώντας συγκεκριμένες μόνο εταιρείες της αγοράς.
Με δεδομένη τη σκοπούμενη στρέβλωση και τη διάψευση της εμπιστοσύνης των εταιριών που ήδη είχαν επενδύσει σε εξοπλισμό και διαγνωστικά μέσα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ο Πέτρος Παππάς:
- ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που επέβαλαν την αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών, πέραν των ήδη προβλεπομένων βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
- ζήτησε εξηγήσεις για τη συντριπτική μείωση συμμετοχής των διαγνωστικών εργαστηρίων στη δράση διάγνωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε μόλις 20 πανελλαδικά, με πρόσχημα την «προστασία της Δημόσιας Υγείας».
Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Θέμα: «Ανεξήγητη μεταβολή τεχνικών προδιαγραφών για τη συμμετοχή εργαστηρίων στο Πρόγραμμα εξετάσεων για διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας»
Με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης «Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας”» (Β’ 6001/2022), ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας το Νοέμβριο του 2022, η έναρξη του προγράμματος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα αφορά περίπου 2.5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 – 65 ετών και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 103.195.355 ευρώ.
Παρότι στην εν λόγω απόφαση ορίζονταν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες εξειδικεύτηκαν έτι περαιτέρω με τροποποιητική Υπουργική Απόφαση το Δεκέμβριο του 2022 (Δ1β/Γ.Π.οικ. 72711, ΦΕΚ Β΄ 6651/23.12.2022), εντούτοις το πρόγραμμα τέθηκε απροσδόκητα σε αναστολή για περίπου 1.5 χρόνο. Η μη υλοποίηση αποδόθηκε σε λόγους διασφάλισης ποιότητας του προγράμματος.
H νέα Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2024 (Αριθ. 16076, ΦΕΚ B’ 1724/15.03.2024) επέφερε αλλαγές στις τεχνικές προδιαγραφές των επιλέξιμων διαγνωστικών εργαστηρίων απαιτώντας πρόσθετα πιστοποιητικά, διαπιστεύσεις και αναγνωρίσεις πέραν εκείνων που ήδη ισχύουν. Περαιτέρω, εισάγει δεύτερο επίπεδο αποκλεισμού προβλέποντας κλειστό αριθμό εργαστηρίων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ο οποίος ανέρχεται σε 20 για όλη την Ελλάδα.
Σημαντικός αριθμός ιδιωτικών εργαστηρίων είχαν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν στον απαιτούμενο διαγνωστικό εξοπλισμό με βάση τις τεχνικές απαιτήσεις που είχαν δημοσιευθεί, αλλά και με βάση την πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Επειδή το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
Επειδή οι δημοσιευμένες τεχνικές προδιαγραφές δεν επιτρέπουν την τεχνικά συμμορφούμενη συμμετοχή πλήθους διαγνωστικών εργαστηρίων με τις πιστοποιήσεις και αναγνωρίσεις που ήδη διαθέτουν
Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:
1. Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την προσκόμιση από τα συμμετέχοντα εργαστήρια για τη συγκεκριμένη Δράση, πιστοποιήσεων, αναγνωρίσεων και διαπιστεύσεων πέραν των ήδη προβλεπομένων βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου; Πως τεκμηριώνεται η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των συγκεκριμένων επιλογών;
2. Εφόσον προβλέπεται δικλείδα ελέγχου των δικαιολογητικών και πιστοποιήσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, για ποιους λόγους ο αριθμός των εργαστηρίων που μπορούν να ενταχθούν στη λίστα των εγκεκριμένων εργαστηρίων ανάλυσης ορίζεται σε μόλις 20 πανελλαδικά; Με ποιο τρόπο καταστρατηγείται ο σκοπός «προστασίας της Δημόσιας Υγείας» και «πλήρους ιχνηλάτησης των αποτελεσμάτων» αν ενταχθούν στη λίστα περισσότερα εγκεκριμένα διαγνωστικά εργαστήρια;
Ο ερωτών Βουλευτής
Παππάς Πέτρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.