Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Ευρωεκλογές Ιούνιος 2024 - Ν.Δ.: Στόχος οι 8 με 9 έδρες. Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και το Κέντρο... και οι κατεργάρηδες στο σπίτι τους

Aνάλυση - Επιμέλεια: Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς

Mπορεί οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 να διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά αυτό που απομένει να αποφασιστεί είναι ο τρόπος. Εάν η χώρα θα «σπάσει» σε μεγάλες περιφέρειες ή όλη η επικράτεια θα παραμείνει μια περιφέρεια και οι υποψήφιοι θα εκλέγονται με πανελλαδική σταυροδοσία, όπως ίσχυε και στις εκλογές του 2014 και 2019.

Αν και το προηγούμενο διάστημα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να χωριστεί η Ελλάδα σε περιφέρειες, ώστε να μην έχουν προβάδισμα εκλογής όσοι είναι αναγνωρίσιμοι, πλέον κερδίζει έδαφος το σενάριο να παραμείνει όπως είναι το σύστημα εκλογής, δηλαδή όλη χώρα να είναι μια περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. κος. Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης, έχει στο συρτάρι του δύο τελικές εισηγήσεις:

– Ολη η χώρα να εκλέγει τους ευρωβουλευτές με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και σταυρό επιλογής.

– Να χωριστεί η χώρα σε πέντε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικά ψηφοδέλτια για κάθε εκλογική περιφέρεια, η οποία θα εκλέγει τους δικούς της ευρωβουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα σπάσει σε πέντε περιφέρειες:

Την ''Αττική''.
Τη ''Μακεδονία'', που θα περιλαμβάνει την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία.
Τη ''Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα''.
Τη ''Δυτική Ελλάδα'', με την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα Νησιά του Ιονίου.
Το ''Αιγαίο'', Βόρειο και Νότιο, μαζί με την Κρήτη.

Τον γόρδιο δεσμό, φυσικά, θα λύσει ο ιδιος ο κος. Κυριάκος Μητσοτάκης στος άμεσο επόμενο διάστημα, ενώ εκκρεμεί και μια συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, που έχει «τρέξει» τα εκλογικά μοντέλα και έχει πλήρη εικόνα για κάθε επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις αρχές Γενάρη αναμένεται να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αφού η νέα ρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024.

Πέρα, όμως, από το σύστημα εκλογής, έχουν αρχίσει να συζητιούνται και τα πρώτα ονόματα για τις «γαλάζιες» λίστες. Φυσικά, στην τελική επιλογή κομβικό ρόλο θα παίξει και το αν θα υπάρχει ένα πανελλαδικό ψηφοδέλτιο ή πέντε. «Κλειδωμένος» για πολλούς είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, καθώς, εκτός του ότι είναι από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει πολύ καλά και τα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα.

Στον κατάλογο με τα ονόματα που μπορεί να κατέβουν περιλαμβάνεται και εκείνο του ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Πύρρου Δήμα. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως τον Δεκέμβριο του 2022 είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στους ομογενείς της Χειμάρρας στην Αλβανία. Ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα υπηρετήσει και τη στρατηγική της διεύρυνσης. Επίσης από τον χώρο του αθλητισμού συζητιέται και η ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου.

Εντονα ακούγεται (σχεδόν δεδομένο), όμως, πως υποψήφιος ευρωβουλευτής μπορεί να είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, με το όνομά του να είχε συζητηθεί και για τις ευρωεκλογές του 2019. Οσον αφορά πρόσωπα από την κεντρική πολιτική σκηνή, κάποιοι κάνουν λόγο για τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πρώην Δήμαρχο Τρικάλων και Πρώην Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κο. Δημήτρη Παπαστεργίου, ειδικά αν επιλεγεί το σύστημα με τις πέντε περιφέρειες, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον για την ώρα...

Πάντως κάποιοι συζητούν και την περίπτωση του ννωστού διεθνολόγου και δραστήριου Βουλευτή Σερρών Τάσου Χατζηβασιλείου, που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά ζητήματα και συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις του με ομολόγους του.

Για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ακούγονται όμως και τα ονόματα του πρώην υπηρεσιακού Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, που έδωσε τη μάχη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, της Πρώην Υφυπουργου, κα. Εύης Χριστοφιλοπουλου και της Πρώην βουλευτή της Α’ Πειραιά, κα. Νόνης Δούνια.

Την ίδια ώρα, στην εξίσωση μπορεί να μπει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Αν και ο πρώην Υπουργός έχει κανει μια μαλλον μέτρια πολιτικη εκδηλωση πριν από 1 μήνα είναι δύσκολο να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του, δηλαδή αν θα συνεργαστεί ανοιχτά με τη Ν.Δ., όπως σημειώνουν κάποιοι, ή θα δημιουργήσει έναν νέο πολικό φορέα και κατέβει στις ευρωεκλογές. Φυσικά, ακόμα και στην περίπτωση που ιδρύσει κόμμα, πάλι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενος. Ερωτημα παραμενει αν ειναι τοσο... χρησιμο να ειναι υποψήφιος με την Ν.Δ. ο Λοβέρδος...

Από τους σημερινούς ευρωβουλευτές της Ν.Δ., εκ νέου υποψήφιοι θα είναι ο αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ. κος. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που πριν 3 εβδομάδες είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό και συζήτησαν και για τις ευρωεκλογές, ο κος. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η εξαιρετική κα. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που έχουν ήδη μία θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Πιθανότατα θα είναι ξανά υποψήφιοι όλοι οι εν ενεργεία που εξακολουθούν να ανήκουν στη Νέα ∆ηµοκρατία... όχι όμως η Σπυράκη (ευτυχώς θα έλεγε κανείς). Να σημειωθεί ότι η χώρα μας εκλέγει συνολικά 21 ευρωβουλευτές και στις ευρωεκλογές του 2019 η Ν.Δ., με βάση τα ποσοστά της, είχε οκτώ (ο Κύρτσος πάει προς ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ).

Εν των μεταξύ, ο κος. Μητσοτάκης έχει ήδη εδώ και εβδομάδες, αρχίσει να στέλνει σε ομιλίες του μήνυμα κατά του εφησυχασμού και να καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν ένα ακόμη πιο ισχυρό ποσοστό στη Ν.Δ. Ο πήχης βέβαια, λένε γαλάζια στελέχη, είναι άνω του ποσοστου των ευρωεκλογών του 2019. Η Ν.Δ. τότε (ως αξιωματική αντιπολίτευση) είχε λάβει 33,2%.

Με τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα, στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι μπορούν άνετα και να ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. 8 προς 9 έδρες λοιπον. Πολλοί λένε μάλιστα ότι ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό της Ν.Δ. ακόμη και εάν δεν αυξηθεί ο απόλυτος αριθμός ψήφων. Το ποσοστό ώστε κάποιο κόμμα να λάβει 1 ευρω-εδρα είναι 3,6-4,3% περίπου. Μια 1η εικόνα που μπορούμε να σκεφτούμε και να προβάλουμε για το σύνολο των κομμάτων είναι η εξής, με τα σημερινά δεδομένα και κάθε επιφύλαξη και με προσοχή:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 9 έδρες και περίπου 38-39%

ΠΑ.ΣΟΚ. - ΚΙΝ.ΑΛ., 4 έδρες και περίπου 17-18%

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ., 3 έδρες και περίπου 13-14%

Κ.Κ.Ε., 3 έδρες και περίπου 11-12%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, 1 έδρα και περίπου 6-7%

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, 1 έδρα και περίπου 4-5%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΕΡΙΑΣ, ΝΙΚΗ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΜΕΡΑ 25 χωρίς κάποια ευρω-έδρα. Ο λαός αποφασίζει και παντα είναι το τελικο και μεγάλο αφεντικό. Πρέπει ολες και ολοι μαζί να πολεμήσουμε την ΑΠΟΧΗ φυσικά. Στο χέρι μας ειναι, κυριολεκτικά. Μένει να δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.