Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαινιασμός του ημιυπογείου του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων στο Πολύκαστρο

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδος, εγκαινιάζουμε τον ημιυπόγειο ιερό ναό των Αγίων Πάντων 800 τ.μ. στο Πολύκαστρο.

Σήμερα 16 Σεπτεμβρίου στίς 17:30 θά τελεσθεί ο αναστάσιμος της Κυριακής Εσπερινός καθώς και των εγκαινίων. Θα μεταφερθούν τα άγια Λείψανα των Μαρτύρων από την Ιερά Μητρόπολη. Στην παντοδύναμη βούληση της Παναγίας Τριάδος ήταν αφιερωμένος ο Ναός του Καβακλή, ο νεότερος προσφυγικός Ναός των μέσων του 20ου αι., και τώρα πλέον ο διώροφος Ναός του 21ου αι., σημαία αλκής και δημιουργίας και αναπτυξιακής πορείας του τωρινού Πολυκάστρου.

Τήν Κυριακή το πρωί και ώρα 8:30 θα εγκαινιασθεί ο ημιυπόγειος ναός των Αγίων Πάντων. Θα χοροστατήσουν οι προσκληθέντες προς τούτο Μητροπολίτες Σεβ. Καρπενησίου κ. Γεώργιος καί Δράμας κ. Δωρόθεος όπως και ο οικείος Μητροπολίτης.

Τα ιερά λείψανα των Μαρτύρων διασώθηκαν χωρίς να κατορθωθεί να διατηρηθεί και το φυτό της αγίας Τραπέζης, διότι η κατεδάφιση του ναού ήταν σχεδόν ακαριαία. Τά άγια λείψανα όμως διατηρούνται μέχρι σήμερα υπό την προστασία της Μητροπόλεως και θα τοποθετηθούν στην καινούρια αγία Τράπεζα του ναού των Αγίων Πάντων. Τα ιερά λείψανα όπως εικάζεται, είχαν μεταφερθει από τα ιερά χώματα των αλησμονημένων πατρίδων. Ήταν ό,τι ιερότερο είχαν.

Ο πρώτος Ναός της Αγίας Τριάδος οικοδομήθηκε στη δεκαετία του 1930, μνημοσύνη στις αλησμόνητες ιδιαίτερες πατρίδες των πατέρων και μητέρων μας που ήλθαν πρόσφυγες στον τόπο του Πολυκάστρου, κατατρεγμένοι από την Ανατολική Ρωμυλία και συγκεκριμένα από το Σιναπλί και το Ραβδά.

Μετέφεραν, όμως, το προσφιλέστερο κοινό κειμήλιο τους, την εικόνα της Αγίας Τριάδος από το ομώνυμο Μοναστήρι της Αγίαας Τριάδος στο Σιναπλί. Η εικόνα φυλάγεται σήμερα στο Ιδρυμα Προσφύγων Ανατολικορωμυλιωτών «Αγία Τριάς» στη Ραχώνα νομού Πέλλης.

Οι εγκατεστημένοι πρόσφυγες στο Πολύκαστρο φρόντισαν να οικοδομήσουν Ναό στο όνομα της Αγίας Τριάδος, διότι ο τότε υπάρχων Ναός του Αγίου Αθανασίου δεν μπορούσε να καλύψει την πληθυσμιακή αύξηση με την έλευση και των προσφύγων: Ποντίων (1919-1920), Σιναπλιωτών (1924-1925) και Μικρασιατών (1928).

Αποφασίστηκε η ανέγερση του νέου Ναού της Αγίας Τριάδος να γίνει στο κέντρο της πόλεως και να είναι επαρκώς μεγάλος. Οι εργασίες κατασκευής του Ναού ξεκίνησαν το 1934 και ολοκληρώθηκαν το 1941. Λειτούργησε πρώτη φορά το Πάσχα του 1941 με ιερουργό το μακαριστό αρχιμ. Φώτιο Βασιλειάδη. Ο πρώτος Ναός της Αγίας Τριάδος 300 τ.μ. εγκαινιάστηκε στις 2 Μαίου 1950 (από το μακαριστό Μητροπολίτη Πολυανής & Κιλκισίου Κύριλλο Αφεντουλίδη, τόν ἀπό Δαρδανελίων).

Δοξάζουμε τόν πανάγαθο Θεό, πού διά πρεσβειών της Θεοτόκου και όλων των μαρτύρων δέν θρηνήσαμε θύματα κατά τήν εορτή των Τριών Ιεραρχών τό 1990. Τότε που δύο σεισμοί έπληξαν το ναό της Αγίας Τριάδος. Ο ναός παρέμεινε γιά αρκετό διάστημα με επικίνδυνες ρηγματώσεις και λόγω των μικρού βάθος θεμελίων, που εμπειρικά και χωρίς τον κατάλληλο οπλισμό είχαν στήσει. Οι ανάγκες της εποχής εκείνης, με τον ξεριζωμό εκ της πατρώας γης, και οι περιστάσεις δεν τους έδιναν την δυνατότητα να πολυεξετάσουν τα δεδομένα της περιοχής. Με αγνές προθέσεις και εκκλησιαστικό φρόνημα, φρόντισαν να αποκτήσουν ναό για τις πνευματικές τους ανάγκες. Αξιέπαινος ο ζήλος τους.

Ο νέος σημερινός διόροφος ναός θεμελιώθηκε με τη βοήθεια του Θεού την 31η Αυγούστου 1998, πριν 25 χρόνια, με πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου τον Αρχιμ. π. Βησσαρίωνα Βάσσου, με συνιερουργούς τον π. Νικόλαο και τον π. Χρήστο. Είναι εμβαδού 1000 τ.μ. μαζί με το γυναικωνίτη. Στις 22 Ιανουαρίου του 2010 ο π. Βησσαρίων ως ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Ραφαήλ, λόγω των αναφυομένων πολλαπλών υποχρεώσεων, παρεκάλεσε να αντικατασταθεί. Διορίσθηκε τότε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. π. Δωρόθεος Πάπαρης ως πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ανέλαβε, με ολοκληρωτική αφοσίωση, την πλήρη αποπεράτωση του όλου έργου. Προαχθέντος αυτού σε Μητροπολίτη Δράμας, άμα τη χειροτονία του στις 16.10.2022, την προεδρία ανέλαβε ο π. Εμμανουήλ Λεβαντής.

Ο επάνω Ναός της Αγίας Τριάδος εγκαινιάσθηκε πανηγυρικά στις 19 Σεπτεβρίου 2021, με συλλειτουργούς τον Σεβ. Γρεβενών κ. Δαυίδ, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιον και Γουμενίσσης κ. Δημήτριο. Λειτουργείται και εξυπηρετεί εκκλησιαστικά την κοινωνία του Πολυκάστρου (και όχι μόνο). Και ως προς αυτό ανέκαθεν επιστρατεύσαμε τα καλύτερα στελέχη μας.

Καλούμε το Χριστώνυμο της Εκκλησίας πλήρωμα, όπως προσέλθει και τιμήσει την ιερά τελετή των εγκαινίων του ημιυπογείου Ναου των Αγίων Πάντων, καθώς και την θεία Λειτουργία.

Ας σημειωθεί ότι από τώρα και στο εξής, όπως και τα περασμένα χρόνια είχε συμβεί, θα τελούνται κάθε Κυριακή δύο θείες Λειτουργίες πρός δόξαν της Αγίας Τριάδος καί έπαινον πάντων των Αγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.