Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς και Αυτοδιοίκηση

Ανακοίνωση Νομαρχιακής Επιτροπής 
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κιλκίς

Είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το σημαντικότερο οργανωμένο κοινωνικό φορέα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Δομικό στοιχείο λειτουργίας της, η Αρχή της Επικουρικότητας η οποία είναι έννοια κλειδί τόσο στην υπόσταση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στην οργάνωση και λειτουργία των κοινωνικών και διοικητικών συστημάτων. Και τούτο γιατί η Κεντρική Διοίκηση από τη φύση της ασχολείται με θέματα και ρυθμίσεις γενικής φύσεως, που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τα αιτήματα του κάθε πολίτη ή μιας μικρής τοπικής κοινωνικής ομάδας.

Το γεγονός αυτό καθιστά, πρωτευόντως τις Δημοτικές εκλογές και δευτερευόντως τις Περιφερειακές, ευκαιρία συγκρότησης συνεργατικών πολιτικών σχημάτων, με τη μορφή διευρυμένων δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων. Το περιορισμένο εύρος των κατά τόπους προβλημάτων επιτρέπει σε γειτονικούς κομματικούς χώρους να συζητήσουν και να συνθέσουν απόψεις, που στο πεδίο της κεντρικής πολιτικής σκηνής να εμφανίζονται αγεφύρωτες.

Με τη λογική λοιπόν ότι ιστορικά στον νομό μας υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα τοπικών συνεργασιών, επιδιώξαμε ως κομματικός χώρος να συζητήσουμε με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις. Από πολύ νωρίς αρχίσαμε άτυπες επαφές με κορυφαία τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλων κινήσεων, προκειμένου να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος επίλυσης μιας σειράς προβλημάτων που διογκώνονται εξαιτίας της Δημοτικής Αρχής. Στην πορεία εκδηλώθηκε η διαθεσιμότητα έμπειρων αυτοδιοικητικών στελεχών, που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν ενεργά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας.

Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε, με αποκλειστική ευθύνη υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μια παρατεταμένη κωλυσιεργία άνευ λόγου και αιτίας, παρά την ασφυκτική πίεση τη δική μας και του χρόνου. Με την προσχηματική επίκληση της ιδιαιτερότητας των δυο βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου και της μακράς προεκλογικής περιόδου των, τόσο ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και ο νεοεκλεγείς Βουλευτής του επέμεναν από την πρώτη στιγμή να παραπέμπουν κάθε συζήτηση για τις Δημοτικές Εκλογές του Κιλκίς μετά τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σήμαινε ότι είχαμε δυο μήνες μόνο να συζητήσουμε, και, σε περίπτωση συμφωνίας, να προλάβουμε να συγκροτήσουμε συνδυασμό για τον Δήμο Κιλκίς μέχρι την 31η Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δημοτικών και περιφερειακών ψηφοδελτίων.

Από την πλευρά μας, παράλληλα με την ένταση των βουλευτικών εκλογών, συνεχίσαμε να αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή βιώσιμη λύση, προκειμένου την επομένη των εκλογών να έχουμε μια συγκροτημένη πρόταση για συζήτηση. Μάταια όμως περιμέναμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας στον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η αναβλητικότητα συνεχής, και οι δικαιολογίες παιδαριώδεις. Ακούστηκαν αρκετά ονόματα για υποψήφιοι δήμαρχοι Κιλκίς, αλλά ο επικεφαλής της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προέβαλλε πάντα και έναν λόγο να μη διεξαχθεί συζήτηση, έστω και αν όλοι όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον για τον δημαρχιακό θώκο του Κιλκίς είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η κατάληξη είναι γνωστή. Πέρασε ο μισός Αύγουστος και ο συγκεκριμένος κομματικός χώρος του Νομού Κιλκίς συνεχίζει να ποιεί τη νήσσα. Δείχνει να αδιαφορεί παντελώς για τον Δήμο του Κιλκίς και να επιδίδεται σε μια σκιαμαχία δίχως τέλος. Μια πολιτική στάση που γεννά πολλά ερωτηματικά για πιθανές προεκλογικές δεσμεύσεις προς χάριν της βουλευτικής έδρας, και εξίσου πιθανές ανομολόγητες μετεκλογικές συνεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Εμείς, μη προτιθέμενοι να εμπλακούμε σε συνωμοσιολογικού τύπου αντιπαραθέσεις, καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη φαινομενικά απολίτικη στάση του τοπικού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που, αν μη τι άλλο, δείχνει να αδιαφορεί προκλητικά για την αγωνία των πολιτών του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς . Είναι ιδιαίτερα προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα να βλέπουμε να θυσιάζονται προεκλογικές μεγαλοστομίες στο βωμό μιας βουλευτικής έδρας, και αυτάρεσκους ταγούς του να προτιμούν το καταφύγιο της αισχυντηλής σιωπής αντί του δημόσιου διαλόγου και της δημιουργικής σύνθεσης απόψεων. Ένα καθαρό παράδειγμα προς αποφυγήν, που ελπίζουμε η κοινωνική δυναμική να το αλλάξει.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση, εξαιτίας της παλαιοκομματικής στάσης μιας ομάδας υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Κιλκίς, σπατάλησε τον αναγκαίο χρόνο προετοιμασίας και συγκρότησης δημοτικού συνδυασμού, προκειμένου να ανασχεθεί η οπισθοδρόμηση της δημαρχίας Κυριακίδη. Έλλειψη οράματος, διοικητική ανεπάρκεια, προβληματικές δημοτικές επιχειρήσεις, μισαλλόδοξες τακτικές, διχαστικό κλίμα, σκόρπια χρηματοδοτούμενα έργα που δεν υπακούν σε κάποιο αναπτυξιακό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής είναι με λίγα λόγια το περίγραμμα της σημερινής δυστοπίας που βιώνουμε στον Δήμο Κιλκίς. Μοναδική ελπίδα η επικράτηση σε Δήμο Κιλκίς και Δήμο Παιονίας ανεξάρτητων συνδυασμών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απελευθέρωσης των ενεργών δυνάμεων, και οι δυο δήμοι του Νομού μας να βαδίσουν τον δρόμο της ανάπτυξης που επιτάσσει η εποχή και όχι η επικοινωνία και η ατομική προβολή.

Στον Β´ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το περιφερειακό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Γιάννη Μυλόπουλο, ευελπιστώντας να αλλάξουμε σελίδα στην Κεντρική Μακεδονία, ανταποκρινόμενοι στα επίδικα του 21ου αιώνα. Το υπό συγκρότηση ψηφοδέλτιο για την Αντιπεριφέρεια του Νομού Κιλκίς θα περιλαμβάνει υποψήφιους και από τους δυο δήμους, Κιλκίς και Παιονίας, βασική προϋπόθεση να εκπροσωπείται το δίκιο του Νομού Κιλκίς ενιαία και αδιαίρετα.

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της επιθετικά αυταρχικής πολιτικής της ΝΔ ενάντια σε δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των συμπολιτών μας. Κι αυτό θα το καταφέρουμε με κοινές δράσεις μιας προοδευτικής Δημοτικής αρχής με τα κινήματα των πολιτών για μια σειρά από ζητήματα που καθημερινά αναφύονται σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την ορθολογική αξιοποίηση του πλούτου από τη γη, τον αέρα και τον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.