Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Διαμαρτυρία Κ. Σιωνίδη, για την αναστολή λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ Ευρωπού

Δελτίο τύπου Δήμου Παιονίας
Ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης ζήτησε την σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ», με μοναδικό θέμα το πρόβλημα που προέκυψε από την αναστολή λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ Ευρωπού.

Μία ημέρα πριν, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τα ΕΛΤΑ, στον Πρόεδρο Διοικ. Συμβουλίου και στον Διευθ. Σύμβουλο των ΕΛΤΑ για το ίδιο θέμα.

Η εισήγηση

1) Η υπ' αριθμ. 14241/19-07-2023 επιστολή του δημάρχου Παιονίας προς τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τα ΕΛΤΑ, στον Πρόεδρο Διοικ. Συμβουλίου των ΕΛΤΑ και στον Διευθ. Σύμβουλο των ΕΛΤΑ

2) Η εισήγηση του Δημάρχου Παιονίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το πρόβλημα που προκαλεί η αναστολή λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ Ευρωπού.






ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Με ιδιαίτερη πλέον ανησυχία για το μέλλον του ακριτικού μας δήμου Παιονίας διαπιστώνουμε πως η αποψίλωση των υπηρεσιών συνεχίζεται. Μετά την υπ’ αριθμ. 5.1.2/580/104/ 6-07-2023 απόφαση της Διεύθυνσης Δικτύου Κεντρικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, που προέβλεπε την αναστολή λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ Γουμένισσας, ακολούθησε η απόφαση υπ’ αριθμ. 5.1.2/627/104/ 13-07-2023 που αφορά την αναστολή της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Ευρωπού από τις 24-7-2023.

Το γραφείο ΕΛΤΑ Ευρωπού που βρίσκεται στην έδρα του πρώην δήμου Ευρωπού εξυπηρετεί τους πολίτες που κατοικούν στα χωριά Εύρωπο, Άγιο Πέτρο, Τούμπα, Πολύπετρο, Μεσιά, Ρύζια , Βαλτοτόπι και Καμποχώρι.

Επιπλέον, ο Εύρωπος διαθέτει σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ευρωπού εξυπηρετούνται άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο από την λειτουργία του ταχυδρομικού καταστήματος, καθότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ούτε τράπεζες ούτε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (Α.Τ.Μ.) και οι κάτοικοι που σε μεγάλο βαθμό είναι συνταξιούχοι, εξυπηρετούνται από το ταχυδρομικό κατάστημα, όπου διατηρούν λογαριασμό.

Με την εφαρμογή της απόφασης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, οι κάτοικοι θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν , ενώ σε κάποιες περιπτώσεις για υπερήλικες και ασθενείς δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα, διότι δεν υπάρχει ούτε τακτική συγκοινωνία μεταξύ των εν λόγω χωριών και του Πολυκάστρου όπου έχει ΕΛΤΑ ή της Αξιούπολης που έχει τράπεζες.

Δύο βασικές λειτουργίες που σήμερα εξυπηρετούνται από το ταχυδρομείο Ευρωπού και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν έστω και αν υπάρξει στο μέλλον κάποιο πρακτορείο είναι:

Α. Πάνω από 500 αγρότες και οι εργάτες γης της περιοχής προμηθεύονται από το ταχυδρομείο Ευρωπού εργόσημα καθότι η εν περιοχή είναι αγροτική με αρδευόμενες εκτάσεις και δυναμικές καλλιέργειες.

Β. Στο ταμιευτήριο του ταχυδρομείου Ευρωπού υπάρχουν άνω των 2000 ενεργοί λογαριασμοί. Λόγω της μεγάλης απόστασης από την κοντινότερη τράπεζα οι κινήσεις είναι συνεχείς και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι 2000 κάτοικοι που εξυπηρετούνται θα είναι τεράστιο.

Είναι παράλογο και απάνθρωπο για την αποστολή μιας συστημένης επιστολής, οι κάτοικοι του Ευρωπού και της ευρύτερης περιοχής να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο κατάστημα Πολυκάστρου διανύοντας έως και 50 χιλιόμετρα.

Η απόφαση αυτή της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, όπως και η αντίστοιχη για την Γουμένισσα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.

Ως θεσμός της αυτοδιοίκησης, έπειτα από αυτήν την απόφαση καλούμαστε να αντιδράσουμε και να επισημάνουμε με δυνατή φωνή, ότι εκτός από τα λειτουργικά κέρδη και οφέλη των φορέων, υπάρχουν και άνθρωποι που πληρώνουν αυτό το τίμημα και συνήθως είναι οι απλοί και οι αδύναμοι πολίτες.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απογύμνωση της υπαίθρου. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λογική κλεισίματος των Υπηρεσιών που έως σήμερα εξυπηρετούν τους πολίτες σε βασικές τους ανάγκες και στην καθημερινότητα τους, ειδικά όταν πρόκειται για πολίτες που διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Οι τεχνοκράτες που με χρηματοοικονομικούς όρους λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει με όρους λεκανοπεδίου των Αθηνών.

Ο δήμος Παιονίας έχει 41 ενεργά χωριά σε έκταση 937 τ. χιλιομέτρων και αυτού του είδους οι αποφάσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ερήμωση της παραμεθορίου.

Διαχρονικά οι κεντρικές αποφάσεις στην χώρα μας δεν λαμβάνονταν με μόνο κριτήριο το κέρδος και την βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά συνεκτιμώντας και την ανάγκη παραμονής των Ελλήνων στις ακριτικές περιοχές.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας, εκφράζουμε ξανά την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση της περιοχής μας που γεννά ταυτόχρονα σοβαρά ερωτήματα για τις συγκεκριμένες επιλογές.

Οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν ανασφάλεια, δυσφορία και αγανάκτηση στους κατοίκους των βορείων συνόρων της Ελλάδας, κατοίκους που αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα.

Περιοχές όπως η Παιονία, η Λέσβος , η Σάμος, η Χίος και άλλες που αντιμετώπισαν και υπέστησαν τις βαριές συνέπειες του Προσφυγικού ζητήματος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μονάχα με χρηματοοικονομικά κριτήρια αλλά και με την πρέπουσα προσοχή που απαιτεί η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση και συμμετοχή στις εθνικές πολιτικές.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι σε αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα στεκόμαστε απέναντι στις αποφάσεις της Διεύθυνσης Δικτύου Κεντρικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ και ζητούμε την συνέχιση λειτουργίας της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Ευρωπού όχι διότι δεν αναγνωρίζουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ, αλλά με το δικαίωμα ενός σκληρά δοκιμαζόμενου τόπου στον οποίο θεωρούμε ότι δεν μπορούν να εφαρμόζονται οι ίδιες αποφάσεις που αφορούν τις αστικές περιοχές.

Η επιστολή

: Διαμαρτυρία για αναστολή λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ Ευρωπού.


Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την μονομερή σας απόφαση σε σχέση με την αναστολή συναλλακτικής δραστηριότητας του ταχυδρομικού καταστήματος Ευρωπού από 24-7-2023.


Η συγκεκριμένη απόφασή σας, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του δικτύου ταχυδρομικών καταστημάτων δεν λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό ρόλο των ΕΛΤΑ, το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών ακριτικών-αγροτικών περιοχών, παρά μόνον το κόστος λειτουργίας.


Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ευρωπού


εξυπηρετούνται άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο από την λειτουργία του


ταχυδρομικού καταστήματος Ευρωπού.


Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (Α.Τ.Μ.) τραπεζών και οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από το ταχυδρομικό κατάστημα, όπου διατηρούν λογαριασμό.


Στο εξής θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπερήλικες – ασθενείς δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα.


Κύριοι,


Δεν είναι δυνατόν να θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό του κέρδους.


Με την πολιτική σας αυτή συνεχίζεται η ερημοποίηση της υπαίθρου και


ενισχύεται η συγκεντρωτικότητα.


Δεν είναι δυνατόν για την αποστολή μιας συστημένης επιστολής, οι κάτοικοι του Ευρωπού και της ευρύτερης περιοχής (Μεσιά, Τούμπα, Πολύπετρο) να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο κατάστημα Πολυκάστρου.


Παρακαλούμε, εάν θέλετε να επικαλείσθε το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (που σας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια) να ανακαλέσετε άμεσα την απόφαση λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ Ευρωπού και να συνεχίσει την μέχρι σήμερα ομαλή λειτουργία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.