Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Κ. Τσαουσίδης: "Χαρτοπόλεμος" για τους φόρους, για να κρύψουν τη σύμπλευση

Υπογράφει ο Κώστας Τσαουσίδης
Υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς του ΚΚΕ
Έναν «χαρτοπόλεμο» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από τη φορολογία παρακολουθούμε αυτές τις μέρες την οποία πυροδότησε τοποθέτηση της βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ, Ελ. Χρονοπούλου, ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάντζος έκανε λόγο για «κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση» στα «διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη, 5%». Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε πως «στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν έχει εντάξει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν».

Και έχει και συνέχεια...την Τετάρτη 31/5 ο Κιλκισσιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παραστατίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, αναφέρθηκε σε μια άλλη σειρά φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τασσόμενος υπέρ της μονιμοποίησής του. Όπως είπε, οι φόροι οι οποίοι αφορούν στην κληρονομιά, στις γονικές παροχές, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».. Το δε ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως «πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ». Φυσικά, όλα τα κόμματα που έφεραν μνημόνια χαρακτήριζαν έκτακτο φόρο τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο μονιμοποίησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Για να είμαστε ακριβείς και να μην ξεχνιόμαστε, γιατί μνήμη ψαριού δεν έχουμε, ας θυμίσουμε τα εξής: Σε ό,τι αφορά τη φορολογία στα μερίσματα των μετόχων, τη μείωσή της εφάρμοσε πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Το δε ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύνες και έχει βάλει φαρδιά πλατιά τη δική του «τζίφρα» σε μια σειρά μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, «αναπτυξιακούς» νόμους κ.λπ. Δεν χρειάζεται άλλωστε περαιτέρω σχολιασμό το ότι σε καμία πλευρά της συζήτησης, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από κανένα άλλο αστικό κόμμα, δεν μπαίνει για παράδειγμα η προκλητική φοροασυλία των εφοπλιστών...

Όσο για το κατά πόσον δεν θα επιβάλουν φόρους στους επαγγελματίες - όπως ισχυρίζονται τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ - έχουν ήδη δοκιμαστεί στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, όπου εκτίναξαν τη φορολογία των επαγγελματιών σε συνθήκες γενικευμένης αναδουλειάς (φορολόγηση από το 1ο ευρώ, επιβολή τέλους επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου στο 100% κ.ά.). Την ίδια στιγμή είναι δεσμευμένοι ήδη από το «πρόγραμμα» που καταγράφεται από τις «συστάσεις» της Κομισιόν και προβλέπει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της «φορολογικής συμμόρφωσης», με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αφού λοιπόν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έγδαραν με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς νόμους, που παραμένουν σε ισχύ, μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους, τώρα τσακώνονται για τη δοσολογία μιας δηλητηριώδους για τον λαό πολιτικής.

Άλλωστε,

-- κανένας τους δεν αμφισβητεί την αναλογία των φόρων στον κρατικό προϋπολογισμό, όπου περίπου το 95% κάθε χρόνο πληρώνεται από τα λαϊκά στρώματα και μόνο το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Κανένας τους δεν αμφισβητεί τη νόμιμη φοροαπαλλαγή και φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών και των εφοπλιστών.

-- Κανένας τους, επίσης, δεν αμφισβητεί τα ματωμένα πλεονάσματα, που θα ενταθούν με βάση τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Συνεπώς, η όποια αλλαγή στο μείγμα των φόρων δεν αναιρεί ότι τα βάρη θα φορτωθούν πάλι στην εργατική - λαϊκή πλειοψηφία.

Οι Κιλκισσιώτες και οι Κιλκισσιώτισες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μην δώσουν περισσότερη δύναμη σε κανέναν τους στις εκλογές του Ιούνη, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για να τσακίσουν περισσότερο τις ζωές τους. Δεν έχει ανάγκη ο λαός του Κιλκίς από τους βουλευτές ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ που είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και θα ψηφίζουν στη Βουλή αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των πολλών. 

Τώρα οι εργαζόμενοι, οι αυταπασχολούμενοι, οι αγρότες και η νεολαία της περιοχής έχουν ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ και εδώ στο νομό. Να δώσουν όσο γίνεται περισσότερη δύναμη στο ΚΚΕ, στη δύναμη τους. Γιατί απέναντί τους μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, με δυνατό ΚΚΕ, για κατάργηση των άδικων και αντιλαϊκών φόρων και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.