Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Γουμένισσα: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση των ζημιών από άγρια ζώα στις καλλιέργειες, στην μελισσοκομία και στην κτηνοτροφία.

Δελτίο τύπου πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας "Άγιος Τρύφων"
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας "Άγιος Τρύφων" το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαρτίου στο γραφείο του Συλλόγου, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ζημιών από άγρια ζώα στις καλλιέργειες, στην μελισσοκομία και στην κτηνοτροφία.

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες είχαν σημειωθεί ζημιές από αρκούδα σε μελίσσια της ευρύτερης περιοχής της Γουμένισσας, κάτι που είχε να συμβεί τουλάχιστον για μία δεκαετία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην συνέχεια μέλη της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ και του ευρωπαϊκού έργου LIFE ARCPROM παρουσίασαν τις βασικές αρχές για την συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας. Το έργο LIFE ARCPROM υλοποιείται σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Πρεσπών και Δυτικής Μακεδονίας, Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης, Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Maiella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο).

 Στόχος του είναι η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας. Kαθώς η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας είναι 2 από τους 8 εταίρους του LIFE ARCPROM, και καθώς η περιοχή της Γουμένισσας υπάγεται στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης, θεωρήθηκε χρήσιμο να μεταφερθεί εμπειρία και τεχνογνωσία από το έργο.

Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις εκ μέρους της Διεύθυνσης Δασών Κιλκίς και του Δασαρχείου Γουμένισσας. Τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία έχει την ευθύνη για όλα τα άγρια ζώα, εξήγησαν τα βασικά σημεία του νόμου για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό σε μία συζήτηση που διήρκησε 2 ώρες. 

Η κουβέντα επικεντρώθηκε στις τεχνικές προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες είναι αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης ζημιών η ηλεκτροφόρος περίφραξη (σωστή τοποθέτηση, αποφυγή βραχυκυκλώματος από την βλάστηση η οποία μπορεί να ακουμπήσει τα σύρματα κα). Καθώς υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για το θέμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει στην πληροφόρηση των κατοίκων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.