Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Έλληνα τώρα φτύσε τον εαυτό σου… Κόψε τα Χέρια σου… Άλλαξε νοοτροπία…

Γράφει ο Θέμης Ναούμης

Κάποτε είχα ρωτήσει τους μαθητές μου κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος: «Είμαι στο αυτοκίνητό μου, τρέχω με 200 χιλιόμετρα, σε έναν δρόμο οπού οι ταμπέλες μου δείχνουν ότι πρέπει να πάω με 100. Με πιάνει η αστυνομία και μου βάζει πρόστιμο. Ποιος φταίει;» Μου απαντά ένας μαγκάκος με ύφος: «Ο αστυνόμος που με έπιασε φταίει, αφού δε σκότωσα και κανέναν!» Εγώ σοκαρισμένος του εξηγώ πως δεν έχει δίκιο καθώς δεν ακολουθήθηκαν από μέρους μου οι προβλεπόμενοι κανόνες.

Περάσανε τα χρόνια. Κάνω την ίδια ερώτηση σε άλλο μαθητή. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρα η ίδια. «Φταίει ο αστυνόμος που με έπιασε, αφού δεν σκότωσα και κανέναν!»

Όσα χρόνια κι αν περάσουν αυτή την απάντηση δεν μπορώ να τη χωνέψω. Δεν μπορώ να την ξεχάσω. Δεν δέχομαι πως ζούμε σε μια χώρα στην οποία κανείς δεν έχει ευθύνη για τίποτα και μονίμως φταίει κάποιος άλλος για οτιδήποτε συμβαίνει.

Αυτή η σκέψη μου ήρθε στο μυαλό, την 1η Μαρτίου 2023. Ημέρα μαύρη κατά την οποία συνέβη το τραγικότερο δυστύχημα στα ελληνικά χρονικά.

Δυο τρένα συγκρούονται και παρασύρουν στο θάνατο μεγάλο αριθμό επιβατών κάθε ηλικίας. Σχεδόν άμεσα παραιτείται ο υπουργός υποδομών ως ένδειξη παραδοχής της ευθύνης του. Συλλαμβάνεται ο σταθμάρχης που είχε υπηρεσία εκείνη τη στιγμή και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος σπεύδει να δηλώσει πως είναι συντετριμμένος από το γεγονός και ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους της τραγωδίας.

Ειδικοί εξηγούν πως ο λόγος του δυστυχήματος είναι η μη εγκατάσταση υλικού που θα εξυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας των σιδηροδρομικών γραμμών, το οποίο παρεμπιπτόντως, η χώρα κατέχει από το 2000, αλλά είναι ακόμη στα κουτιά!

Κι έρχομαι τώρα να κάνω μια σημαντική ερώτηση.

Ποιος φταίει τελικά;

Η απάντηση είναι πανεύκολη για όλους μας. Φταίνε όλοι.

Φταίει ο σταθμάρχης και πρέπει να του χρεωθεί το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Φταίει ο σημερινός υπουργός που ήταν αρμόδιος να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό που προβλεπόταν να υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν το έκανε. Δε φτάνει όμως η συγγνώμη και η παραίτησή του. Θα πρέπει όπως λέει ο απλός λαός, να κάτσει στο σκαμνί. Να δικαστεί και να πληρώσει κι αυτός.

Τι θα γίνει τάχα με τους υπόλοιπους; Όταν λέω τους υπόλοιπους εννοώ σαφώς, τους υπουργούς υποδομών από το 2000 μέχρι και σήμερα.

Ασχέτως πολιτικής ιδεολογίας και χρώματος. Θα πρέπει σίγουρα κι αυτοί να δικαστούν και να καταδικαστούν.

Τους δημοσιογράφους που το παίζουν δικαστές, αλλά όποτε τους βολεύει στηρίζουν και υπηρετούν την πολιτική παράταξη που τους εξυπηρετεί.

Το κακό όμως δεν το καρπώνονται μόνο οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι.

Το έχουμε καρπωθεί όλοι εμείς. Εμείς που σήμερα το παίζουμε σοκαρισμένοι με τους «άχρηστους» που μας κυβερνάνε. Εμείς που σήμερα κλαίμε με μαύρο δάκρυ για όλες αυτές τις ψυχούλες που έφυγαν. Εμείς οι Ελληναράδες. Οι και καλά επαναστάτες.

ΦΤΑΙΜΕ και μάλιστα περισσότερο απ’ όλους αυτούς που κατηγορούμε και βρίζουμε. Γιατί; Γιατί πολύ απλά τόσα χρόνια εμείς ψηφίζουμε και ψηφίζαμε όλους αυτούς που σήμερα αποκαλούμε “φονιάδες”. Τους ψηφίζαμε και τους δίναμε τη δύναμη να παίρνουν αποφάσεις για εμάς και τη χώρα μας . Το χειρότερο είναι μάλιστα, ότι μπορεί να τους ξαναψηφίσουμε, αν μας κάνουν και κανένα ρουσφέτι.

Έλληνα μου το τέλος το κρατώ για ‘σένα. Εσύ είσαι μεγαλύτερος δολοφόνος απ’ όλους αυτούς που κατηγορείς. Εσύ τόσα χρόνια τους ψήφιζες με γνώμονα ΜΟΝΟ το δικό σου συμφέρον.

Τώρα λοιπόν που ήρθαν τα άσχημα, μην το παίζεις ψυχοπονιάρης. Ούτε συντετριμμένος. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να σκεφτείς ότι εσύ πρώτος πρέπει να αλλάξεις νοοτροπία.

Κι από τη λογική «Δε φταίω εγώ» πρέπει να πας στη λογική «Φταίμε όλοι», γιατί είμαστε εγωιστές και ωχαδερφιστές.

Τώρα λοιπόν αν θες πραγματικά να θρηνήσεις τα θύματα, φτύσε τον εαυτό σου. Φταις και εσύ για όσα τραβάει σήμερα η χώρα σου. Κόψε τα χέρια σου. Γιατί αυτά τα χέρια έριχναν τους φακέλους στην κάλπη τόσα χρόνια.

Μάθε στα παιδιά σου την αυτοκριτική. Την εν συναίσθηση. Μάθε τους να μην είναι εγωιστές. Έτσι μονάχα αυτό το σάπιο πτώμα που λέγεται κοινωνία ξαναπάρει επιτέλους ζωή.

Έλληνα λυπάμαι που το λέω. Αλλά είσαι υποκριτής. Για τα Τέμπη φταις και ‘συ. Γιατί και ‘συ συμπεριφέρεσαι, χρόνια τώρα λες και είσαι μόνος σου σε αυτή τη γη. Μη ρίχνεις λοιπόν ανάθεμα σε όλους. Βάλε τα δυνατά σου για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάρε και συ το μερίδιο που σου αναλογεί. Έτσι ο κόσμος μας θα γίνει σίγουρα καλύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.