Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Α' Χαιρετισμοί της Παναγίας, στο χωριό Ζαχαράτο του νομού Κιλκίς

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Ένα στολίδι μέσα στην φύση ο Ιερός Ναός Κωσταντίνου και Ελένης στο χωριό Ζαχαράτο του Νομού Κιλκίς επιμένει μέσα στον χρόνο να σκορπάει την αυθεντικότητα του, τα χρώματα και την ιστορία του η οποία ξεκινά περίπου στις αρχές του 1900.

Ο πάτερ Εμμανουήλ χτυπά την καμπάνα με το σκοινί και καλεί τους λίγους πιστούς του μικρού χωριού, στους Α' Χαιρετισμούς της Παναγίας.

Από τα μικρά παραθυράκια του Ναού φαίνονται τα κεριά και τα καντήλια που σκορπούν εκείνη την μαγεία του Πάσχα στο χωριό που άρχισε να ξεδιπλώνει δειλά και ουσιαστικά το γεγονός σε όσους αναζητούν ακόμη την ομορφιά μιας μεγάλης γιορτής.

Περιτριγυρισμένος από πεύκα με τα κουκουνάρια να γέρνουν δειλά στην θέα των κεριών και του καμπαναριού συνθέτουν μια άλλη προσευχή, αυτή που είναι της στιγμής.

Ο Ναός έχει μια θαλπωρή που αγγίζει την ψυχή από την πρώτη στιγμή που ανάβεις το κεράκι στην Παναγία.

Έχει εκείνη την ομορφιά του χωριού που φέρνει στο νου ανθρώπους από το παρελθόν, που πίστεψαν στον Θεό αγνά και αληθινά και με την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Τέλος η μαγεία του Ακάθιστου Ύμνου δένει μελωδικά μέσα σε ένα καθαρά θρησκευτικό περιβάλλον χωρίς υπερβολές αλλά μονάχα με τις εικόνες των αγίων στο φως των κεριών που τρεμοσβήνουν χαρίζοντας εκείνο το άγιο φως που έχει ανάγκη η ψυχή για να ηρεμήσει.

Τα λόγια του Πατέρα Εμμανουήλ συμπληρώνουν το λίγο αλλά μεγάλο αυτό κομμάτι μιας μέρας που μας αποχαιρετά, γεμάτη και απλή όταν μια σκέψη να βρεθείς στο Ζαχαράτο, τόσο κοντά, δίνει την ευκαιρία στα μάτια και την ψυχή την χαρά την ηρεμίας.

"Οι άνθρωποι χάνουν καθημερινά την επαφή τους με τον Θεό, την αύρα που γεννά την Αγάπη.

Μια περίεργη και πολύπλοκη εποχή φέρνει στους ανθρώπους την απομόνωση και τους απομακρύνει χωρίς ενδιαφέρον.

Χωρίς τον δημιουργό Θεό είμαστε μόνοι μας και είναι επόμενο ότι όλα γύρω μας όπως και η ίδια η ψυχή μας δεν μπορεί να λειτουργήσει την στιγμή που χάνεται η επαφή η οποία μας οδηγεί στην Αγάπη.

Έχουμε όμως καιρό να σκεφτούμε και να σωθούμε για άλλη μια φορά από μια σύγχρονη καταστροφή που με δυσκολία μπορούμε να αντιληφθούμε.

Τα μεγάλα θρησκευτικά γεγονότα της πίστεως μας έσωσαν τον ευλογημένο λαό μας και αυτό θα γίνει και τώρα".


Ο Ιερός Ναός Κωσταντίνου και Ελένης γιορτάζει 21 Μαϊου.

Στο χωριό γίνεται μεγάλο πανυγήρι.

Εκ περιτροπής ο Ιερέας λειτουργεί με τον ιερό Ναό του χωριού Ξηρόβρυση τις Κυριακές.

Άξιζε να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε το κειμήλιο αυτό του Νομού Κιλκίς δυστυχώς άγνωστο στους περισσότερους.

Ευχαριστώ τον Πατέρα Κυριαζίδη Εμμανουήλ εφημέριο του Ιερού Ναού Ζαχαράτου για τις πληροφορίες και την φιλοξενία όσο και τα διδακτικά λόγια τα οποία σας μεταφέρω.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.