Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Πανδαισία ύμνων στο Μητροπολιτικό Ναό του Κιλκίς

Δελτίο τύπου Συλλόγου 
Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου «Πέτρος ο Γλυκύς»

Ουράνιες, αγγελικές μελωδίες πλημύρισαν το Μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 7,30 το απόγευμα. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ Βαρθολομαίος, σεβαστοί πατέρες και πλήθος πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη το Βυζαντινό Ορατόριο, με ύμνους Χριστουγέννων «Επεσκέψατο υμάς…… ο Σωτήρας Χριστός».

Τη συναυλία διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου «Πέτρος ο Γλυκύς».

Προσκεκλημένοι ήταν ο Χορός Ψαλτών του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς «ΚΑΛΟΦΩΝΙΑ» και ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος Κιλκίς.

Τη συναυλία προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου και ψάλτης του ναού κ. Χρήστος Κυριακίδης.

Ο ιατρός - χειρουργός κ. Αντώνιος Ευαγγέλου ήταν ο αφηγητής, που με τον άρτιο θεολογικό του λόγο, αναφέρθηκε στο μήνυμα της γεννήσεως του Θεανθρώπου, συνδέοντας και το χρόνο μεταξύ της εμφάνισης των χορών.

Το πρόγραμμα άνοιξε η χορωδία του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και καθηγητή του πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιάννη Ζγούρα.

Η πρόεδρος της χορωδίας κ. Σταυρούλα Γιοβανούδη, αφού πήρε την ευλογία του σεβασμιότατου κκ Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την ευγενική τους πρόσκληση και παρουσίασε το πρόγραμμα:

Μέγα καύχημα Απολυτίκιο Πέντε και Δέκα Ιερομαρτύρων, Πολιούχων Κιλκίς , Εξομολογείσθε τω Κυρίω, ψαλμός 135, μονωδός ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης, Τον Υπερούσιον Θεόν και Κύριον , Αγνή Παρθένε Δέσποινα , Βυζαντινά κάλαντα Κοτυώρων του Πόντου

Στη συνέχεια εμφανίσθηκε ο χορός «Πέτρος ο Γλυκύς», με χοράρχη τον κ. Θεοφάνη Κάκαρη, ψάλλοντας επίκαιρους ύμνους Χριστουγέννων:

Κύριε εκέκραξα, Τί Σοι Προσενέγκωμεν Χριστέ, Α-Β-Γ και Θ- ΩΔΗ, Πάσα πνοή, Ευφραίνεσθε δίκαιοι, Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται, Στίχοι δοξολογίας και Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών.

Τη συναυλία έκλεισε ο χορός των Ψαλτών του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς «ΚΑΛΟΦΩΝΙΑ», με χοράρχη τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς κ. Πέτρο Παπαεμμανουήλ. Οι νεανικές φωνές με την καθαρότητα και τον λυρισμό τους καθήλωσαν και ενθουσίασαν το κοινό που χειροκροτούσε αυθόρμητα.

Ερμήνευσε τους ύμνους: Βηθλεέμ ετοιμάζου, Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου, Λαθών ετέχθης υπό το σπήλαιον, Άστρον ήδη ανατέταλκεν.

Ο Σεβασμιότατος αφού συνεχάρη τις χορωδίες προσέφερε ανθοδέσμες στους χοράρχες και φωτογραφήθηκε με τους συμμετέχοντες.

Η συναυλία έκλεισε με τη φήμη του Σεβασμιότατου, την οποία έψαλαν με μεγαλοπρέπεια οι τρεις χοροί.

Ακολούθησε νηστίσιμο κέρασμα στο κοινό και δείπνο θερμής φιλοξενίας στην προσκεκλημένη χορωδία της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.