Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Αδέσποτα

Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Πριν δέκα μέρες περίπου είχαμε την παγκόσμια ημέρα των ζώων..Και γέμισαν που λέτε στο fb οι τοίχοι, αοριστολογιες κι ευχολόγια, για όλα όσα οφείλουμε εμείς οι άνθρωποι απέναντι στ αδέσποτα και για όλα όσα πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν όσο περισσότερο γίνεται οι συνθήκες ζωής τους προς το καλύτερο.

Δύο μέρες μετά..κάπου στο Κιλκίς ένα σκυλί βρίσκεται χτυπημένο από αμάξι και δεν υπάρχει πουθενά κάνεις υπεύθυνος για να το μεταφέρει..η σύμβαση του μέχρι τώρα μεταφορέα έληξε..κι η ανανέωση σκαλωσε άγνωστο που!!!Κι οταν βρέθηκε εθελοντής για να το πάει το απόγευμα,ήταν πολύ αργά γιατί το ζώο ξεψύχησε πάνω στο ιατρικό τραπέζι.

Λίγες μέρες αργότερα ένα σκυλί αργοπεθαίνει από φόλα.

Εθελοντής καλεί το Δήμο για την περισυλλογή και τη μεταφορά του ζώου για να πάρει την εξής εξωφρενική απάντηση. Για να πάει το ζώο στο κτηνιατρείο πρέπει να γίνει αίτημα από την Πρόεδρο της Φιλοζωικής κι αφού γίνει δεκτό,τότε και μόνο τότε το ζώο θα μεταφερθεί στο κτηνίατρο. Σοβαρά τώρα; Τόση γραφειοκρατική παθογένεια την ώρα που μια ψυχή πεθαίνει; 

Δυνατότητα αυτενεργειας σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει; Αν όχι τότε όλος αυτός ο μηχανισμός και τα σκαλώματα του έχουν την ίδια ευθύνη μ' αυτόν που έριξε τη φόλα και αυτός ο ίδιος μηχανισμός είναι συνένοχος στους θανάτους των ζώων που δε φταίνε σε τίποτα κι απλά πληρώνουν την ανθρώπινη κακία.

Πριν από δέκα περίπου μήνες δημοσίευμα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κατέτασσε το Δήμο Κιλκίς μέσα στους δέκα χειρότερους Δήμους στην Ελλάδα όσον αφορά την πολιτική τους απέναντι στα αδέσποτα.

Ανάμεσα στους καλύτερους Δήμους είναι ο Δήμος Ηλιούπολης Βύρωνα Ωρωπού, Ιεράπετρας κ. α.

Σήμερα σχεδόν οκτώ μήνες μετά και μετά από εκατόνπενήντα περιστατικά φολας και περίεργων εξαφανίσεων ζώων έχει αλλάξει κάτι? Γιατί το μόνο θετικό που έχει παρουσιαστεί σαν αντιστάθμισμα σε όλα αυτά είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου εάν και όποτε.

Είναι όμως άραγε το καταφύγιο η λύση; Πόσα να χωρέσει αφού συνέχεια και άγνωστο πώς βρίσκονται συνέχεια παρατημένα ζώα; Γίνεται άραγε έλεγχος και καταγραφή των ζώων σε κυνηγούς και κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να έχουν τα σκυλιά τους και στειρωμένα και τσιπαρισμενα; 

Γιατί υπάρχουνε κι αυτοί που παρατούν τα ζωντανά τους όταν μεγαλώνουν και τους είναι άχρηστα. Τον τελευταίο χρόνο τα μάτια μας είδαν πολλά. Ο άνθρωπος που ποδοπάτησε γατάκι σύμφωνα με την αστυνομία είναι Διδάκτωρ ΑΠΘ με πατέρα καθηγητή Πανεπιστημίου και ο κακοποιητης στο γαϊδουράκι της Ζίτσας ήταν αντιδήμαρχος. 

Ξέρουμε άραγε ανά την Ελλάδα σε πόσους κακοποιητικους εμείς οι ίδιοι με την ψήφο μας έχουμε δώσει δύναμη να γίνονται τζάμπα μάγκες και να ξεσπάνε εκ του ασφαλούς τα κόμπλεξ τους σε αδύναμα πλάσματα;

Σίγουρα όχι, κι αν εξακολουθήσουμε να κάνουμε πως δε βλέπουμε η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερέψει. Σε μια πόλη μια χούφτα εθελοντές ξεπερνούν τον εαυτό τους και κάνουν πολλά παραπάνω από όσα μπορούν χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Σχεδόν πάντα πληρώνουν από την τσέπη τους να σώσουν ψυχές, για να ξημερώσει μια μέρα που τα ζώα θα είναι μυστηριωδώς εξαφανισμένα γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι χωρίς να ρωτήσουν κανένα.

Κι ο κόσμος απλά υποθέτει τα ευκόλως εννοούμενα,ως υπονοούμενα που παραλείπονται και που ενίοτε ελλείψει αποδείξεων αγνοούνται.

Γιατί ότι και να γίνεται υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι πάντα εκεί. Σαν τη Γεωργία,τη Μαρία,την Ανατολή,που θα εξακολουθήσουν να ξοδεύουν από ότι δεν τους περισσεύει για να ανακουφίσουν όση περισσότερη δυστυχία μπορούν!

Κι είναι κι ένα δημόσιο πρόσωπο στην πόλη,που στον κήπο του επιβλητικού σπιτιού του έχει σε περίοπτη θέση το μπολ με το νερό και την ξηρά τροφή για τις αδέσποτες γατούλες και που ακόμα και τη μέρα του γάμου της κόρης του θεώρησε ότι δεν χαλάει την αισθητική και δεν το μετακίνησε.

Κι αυτή η συμπεριφορά είναι η απάντηση στον ψυχαναγκασμό όλων των μη μου άπτου που θεωρούνε την ξηρά τροφή βρωμιά στα πεζοδρόμια και την τρίχα βρωμιά στους καναπέδες.

Γιατί όπως είπε κι ο Μαρκ Τουαίην.

Το ότι ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό αποδυκνυει την πνευματική του ανωτερότητα απέναντι στα ζώα.

Το ότι όμως επιλέγει να κάνει το κακό αποδυκνυει την ηθική κατωτερότητα του απέναντι στα ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.