Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ο Δήμος Παιονίας επικεφαλής ευρωπαϊκού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, υλοποίησε μια «πρωτοποριακή» ημερίδα ενημέρωσης

Ο Δήμος Παιονίας επικεφαλής του ευρωπαϊκού έργου «Διευρωπαϊκή Κινητικότητα Στελεχών Δήμων για Απόκτηση Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων ώστε να Ανταποκρίνονται στις Αυξημένες Απαιτήσεις Υψηλής Ποιότητας Υπηρεσιών» (CROSS MU.BILITY) και της εθνικής κοινοπραξίας- αποτελούμενη από τους Δήμους Ηλιούπολης και Πυλαίας-Χορτιάτη, υλοποίησε μια ιδιαίτερη ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, την Τρίτη 05 Ιουλίου 2022. Γιατί η συγκεκριμένη ημερίδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πρωτοποριακή»;

Οι ημερίδες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνήθως πραγματοποιούνται με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού για τους στόχους και τα αποτελέσματα του έργου. Η συγκεκριμένη δράση όμως παρουσιάζει την εξής «πρωτοπορία»: υλοποιήθηκε εσωτερικά δηλ. το κοινό που απευθυνόταν με βάση την εγκεκριμένη πρόταση του έργου ήταν τα στελέχη (προσωπικό και προϊστάμενοι τμημάτων) του Δήμου Παιονίας. 

Με βάση την πρόταση, η ιδιαιτερότητα αυτή είχε στόχο να μεταφερθούν στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου: οι γνώσεις, ικανότητες και κυρίως εμπειρίες που αποκτήθηκαν από το προσωπικό που συμμετείχε στις εκπαιδευτικές κινητικότητες που προηγήθηκαν στο πλαίσιο του έργου CROSS MU.BILITY (από το Δήμο Παιονίας εκπαιδεύτηκαν συνολικά 16 στελέχη, σε συνεργασία με φορείς υποδοχής στις χώρες Πορτογαλία, Ιταλία και Κύπρο κατά τη διάρκεια των ετών 2021-2022). Δευτερεύων, αλλά εξίσου σημαντικός στόχος της ημερίδας ήταν να δώσει το έναυσμα για συζήτηση μεταξύ των στελεχών, αναφορικά με τις καλές μεθόδους που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, την υιοθέτηση ίσως ενός μέρους καλών παραδειγμάτων αλλά και να δώσει την ευκαιρία να ακουστούν νέες ιδέες και προτάσεις.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Αθανάσιος Τζούρτζος, Αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών στο Δήμο Παιονίας χαιρέτισε τα στελέχη του Δήμου και συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια. Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας για το ευρωπαϊκό έργο- Στέλεχος Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ενημέρωσε τους συναδέλφους και προϊσταμένους για το πρόγραμμα Erasmus+, παρουσίασε τα βασικά σημεία από τις τρεις εκπαιδευτικές κινητικότητες που πραγματοποιήθηκαν και κυρίως τα αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν. 

Έπειτα από την αναφορά σε κάθε ροή, ακολούθησαν επεξηγηματικά σχόλια από τα στελέχη που επιμορφώθηκαν στο εξωτερικό, για τις καλές πρακτικές που γνώρισαν, τις εντυπώσεις που αποκόμισαν και τις εμπειρίες. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Ιωάννης Ντάτος, έθεσε καίρια ερωτήματα στα στελέχη, για ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά καθήκοντα και συζήτησε μαζί τους για τις δυνατότητες εξέλιξης ανά τομέα με βάση την επιμόρφωση που υπήρξε σε θέματα: περιβάλλοντος, τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Ντάτος εξήγησε πόσο σημαντικό ρόλο έχει η «πειθαρχία» στην εργασία, όχι με την έννοια της αυστηρότητας αλλά με την έννοια της ευλαβικής τήρησης του καθήκοντος και της ενσυναίσθησης, καθώς επίσης τόνισε την αξία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού.

Ο στόχος της ημερίδας επετεύχθη σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς δημιουργήθηκε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των στελεχών για τις δυνατότητες που υφίστανται στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα σε ένα θετικό και παραγωγικό για το Δήμο Παιονίας κλίμα.

Στην ενημερωτική δράση παρευρέθηκαν στελέχη της Επιμορφωτικής Κιλκίς (τοπικό κέντρο δια βίου μάθησης με εμπειρία σε ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά προγράμματα) το οποίο στηρίζει ανάλογες ενέργειες εκπαίδευσης φορέων και οργανισμών, συμβάλλοντας έτσι στην μεταφορά της ευρωπαϊκής εμπειρίας στην περιοχή. Τα στελέχη της Επιμορφωτικής, μέσα από την εμπειρία, τη γνώση, και τις επαφές με τους Δήμους της κοινοπραξίας και τους φορείς υποδοχής στο εξωτερικό, συνέβαλλαν το 2019 στην υποβολή της πρότασης και στον εντοπισμό των διακρατικών εταίρων. Η πρόταση υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Παιονίας ύστερα από τη συγκρότηση της εθνικής κοινοπραξίας και επιλέχθηκε ανάμεσα από άλλες υποβληθείσες προτάσεις από αντίστοιχους φορείς.

Ευχάριστη έκπληξη για τα στελέχη του Δήμου Παιονίας ήταν η παρακολούθηση της ημερίδας από την κα. Ligita Zailskaitė-Jakštė (Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Kaunas, από τη Λιθουανία), η οποία παρευρίσκεται εντός των ημερών στην Ελλάδα για ανάγκες εκπαίδευσης με την μορφή της «παρατήρησης της εργασίας» (Job Shadowing) στο πλαίσιο μιας άλλης δράσης του προγράμματος Erasmus+.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.