Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Δια πυρός

Γράφει η Παναγίτσα Μιχαήλου
Το πύρινο μέτωπο στην Άμφισσα έφτασε τα 20 χιλιομετρα σε μήκος. Οι ελαιώνες είναι στο έλεος της φωτιάς. Η ελιά, που αντέχει σε κάθε είδους κλιματική αλλαγή, ζει μέχρι και 3000 χρόνια και παραμένει παραγωγική ανεξάρτητα απ’ την ηλικία της, δεν μπορεί να αντισταθεί μόνο στο αλυσοπρίονο και στη φωτιά.

Φέτος μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν ρωσικά εναέρια πυροσβεστικά στη διάθεσή μας και η ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία - διαχρονικά και ιδιαίτερα τώρα, απαξιωμένη και αποψιλωμένη σε προσωπικό και μέσα, παλεύει και καίγεται, δίχως να χει τη δύναμη να σβήνει.

Η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου έμοιαζε εξαιρετικά πλούσια, καθώς τα δέντρα λυγίζουν απ’ τον καρπό. Είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού και μια από τις πιο ελαιοφόρες περιοχές της χώρας γίνεται στάχτη.

Η πολιτική της ΕΕ να επιδοτεί ελαιοπαραγωγούς που θα προχωρήσουν στο ξερίζωμα των ελαιόδεντρων, δε βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Στη βρώμικη πολιτική όμως πάντα υπάρχουν λύσεις.

Πέρσι στην Ιταλία, ίδια εποχή περίπου χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Τις τελευταίες δεκαετίες, το ελληνικό λάδι, ατυποποίητο πλέον και σε εξευτελιστικές τιμές, πλουτίζει Ιταλούς μεγαλέμπορους και ντόπιους μεσάζοντες.

Οι Bayer-Monsanto κάνουν ότι μπορούν, με τη σειρά τους, για να μετατρέψουν ό,τι απομένει από το πιο πολύτιμο διατροφικό είδος, το λάδι, σε καρκινογόνο παρασκεύασμα. Η αθώωση του ζιζανιοκτόνου Roundup από την Ε.Ε, το οποίο περιέχει γλυφοσάτη, που συμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) προκαλεί συστηματικές καρκινογενέσεις, αποτελεί ένα ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι Bayer-Monsanto και η γλυφοσάτη τους μπορεί να είναι «αθώοι»! Από μας όμως κανένας πια δεν είναι αθώος. Γιατί το μόνο εργαλείο που μπορεί να μας δώσει δύναμη, η ψήφος μας έχει γίνει ανταλλάξιμο είδος υποκύπτοντας σε πελατειακές πολιτικές και βάζοντας τον εαυτό μας πάνω απ' το συλλογικό εμείς.κι ας ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.