Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Δημήτρης Κούβελας: «Η Ελλάδα του 2022 είναι μία ισχυρή Ελλάδα, με πολλούς και δυνατούς συμμάχους»

Επιμέλεια Συνέντευξης: Μπάμπης Καραγεωργίου
Βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με το θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά προϊόντα. Η διαχείριση από την κυβέρνηση υπήρξε επαρκής κατά την γνώμη σας; Τι άλλο πρέπει να γίνει;
Δ.Κ.: Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στη δίνη μίας παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, για την οποία δεν υπάρχουν εύκολες και «μαγικές» λύσεις. Η Ελληνική κυβέρνηση με σοβαρότητα και συνέπεια από την πρώτη στιγμή, χάραξε τις εθνικές γραμμές άμυνας. 

Εφαρμόζουμε μέτρα στήριξης που θα ξεπεράσουν τα 8 δις ευρώ, επιδοτώντας κάθε μήνα λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, απορροφώντας μέρος της αύξησης των καυσίμων και εκδίδοντας τις λεγόμενες «επιταγές ακρίβειας», με τελικό στόχο την στήριξη ιδίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. 

Ήδη αποφασίστηκαν αυξημένες επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών, ενώ προβλέφθηκε νομοθετικά η έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70 - 90%. Και μέσα σε όλα αυτά, σας θυμίζω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρωτοστατεί και πάλι στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην ενεργειακή κρίση, καθώς πρότεινε και πάλι πρόσφατα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέτρα στήριξης έξι σημείων, με στόχο αφενός την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων και αφετέρου την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. 

Ποτέ, όμως, δεν θα είναι αρκετό. Για το λόγο αυτό, δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν και όσο μας το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το τελευταίο καιρό διανύουμε μια φάση άκρατου αναθεωρητισμού στην Ευρώπη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε έναν γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη μετά από αρκετά χρόνια. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η Ενωμένη Ευρώπη θα βγουν λαβωμένοι από αυτήν την κατάσταση ή όχι;

Δ.Κ.:Πράγματι κύριε Καραγεωργίου, είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που η Ευρώπη βιώνει εμπόλεμη κατάσταση. Τα θύματα είναι ήδη χιλιάδες, ενώ οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν Ευρωπαίο πολίτη. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι φανερό ότι προκάλεσε ένα ντόμινο ενεργειακών ανατιμήσεων και ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη είναι λογικό να προκαλέσει αναταράξεις ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο. 

Τώρα όμως είναι η ώρα της Ευρώπης, να καταδικάσει από τη μία κάθε μορφή επικίνδυνου αναθεωρητισμού και να γίνει μία γροθιά από την άλλη, αντιδρώντας στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Το ευρωπαϊκό μέτωπο είναι ισχυρό και αρραγές, παρά τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και τις μικρές παραφωνίες που παρατηρούνται. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι μία ανάλογη ρητορική αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στα μέρη μας, από έναν «γείτονα» που σε κάθε ευκαιρία δείχνει την αμετροέπεια και το θράσος του. Παρόλ’ αυτά τώρα τελευταία όλο και περισσότερες ισχυρές Ευρωπαϊκές φωνές ακούγονται «προς Ανατολάς», παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας. 

Θυμίζω το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου και της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών, που ανάφερε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία υποχρεούται να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μίλησε για στροφή της Τουρκίας προς μία μη ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Η Ελλάδα του 2022 είναι ισχυρή, με πολλούς και δυνατούς συμμάχους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν κάποιοι…

Όσο αφορά την τεταμένη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά ποια είναι η εκτίμηση σας; Είναι η Ελλάδα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενη απειλή.

Δ.Κ.:Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε ένα κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας. Ίσως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η Τουρκική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ σωστά δομημένη ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά και έναν Πρωθυπουργό που δεν διστάζει να θέσει σε υψηλούς τόνους το ζήτημα των τουρκικών απειλών, από τις Συνόδους κορυφής, μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο. 

Είναι πλέον φανερό ότι φύγαμε από τα επικίνδυνα κλισέ του τύπου, «να μην είμαστε μοναχοφάηδες με τα νησιά του Αιγαίου», «στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα», «η Εθνική άμυνα και οι εξοπλισμοί δεν αποτελούν αυτοσκοπό» και περάσαμε σε απαράβατες εθνικές γραμμές, στην τεράστια ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μας, σε σπουδαίες αμυντικές συμμαχίες με δυνατούς «παίχτες». Είναι προφανές ότι η νέα κατάσταση ενοχλεί τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος είχε μάθει να μην δέχεται πιέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα. 

Ένα είναι βέβαιο. Δεν θα ανεχθούμε αναθεωρητικές ρητορικές και παράλογους ισχυρισμούς σχετικά με τα νησιά μας. Η Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ, είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανά πάσα στιγμή.

Το τελευταίο διάστημα διακινούνταν έντονα ένα σενάριο για πρόωρες κάλπες εντός του φθινοπώρου. Ποιά είναι η δική σας εκτίμηση;

Δ.Κ.:Μόλις συμπληρώθηκαν τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι πλέον φανερό ότι σε λίγα χρόνια έγιναν άλματα δεκαετιών, κυρίως στο χώρο της ψηφιακής αναβάθμισης υπηρεσιών αλλά και της προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων. Το οικονομικό κλίμα πλέον άλλαξε και αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κάποιος τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη αυτή η κυβέρνηση. 

Η συζήτηση για τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό. Σας θυμίζω ότι κάποτε, σε εποχές δικομματισμού η συζήτηση αυτή ξεκινούσε από την επόμενη μέρα των εκλογών. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι κάτι που δεν πρέπει να μας απασχολεί σε περιόδους δημοκρατικής ομαλότητας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη πολύ σπουδαίο μεταρρυθμιστικό έργο να παράξει. Οι συνάδελφοι Βουλευτές έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας. Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. 

Το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Συνεπώς, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντληθεί η τετραετία, αναλαμβάνοντας να βγάλει την Ελλάδα από το δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Δυστυχώς έχουμε μια αντιπολίτευση που συντηρεί ένα συνεχές κλίμα πόλωσης, αδυνατεί να προτείνει και αρκείται να λέει «Όχι σε όλα». Έτσι το μόνο που κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Θεσσαλονίκη 2019 – Θεσσαλονίκη 2022. Τι άλλαξε στην πόλη κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Από την εμπειρία και στην Αυτοδιοίκηση, τι πιστεύετε ότι λείπει πολύ από την συμπρωτεύουσα;

Δ.Κ.:Το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο έκδηλο το γεγονός, ότι η Θεσσαλονίκη γίνεται στην πράξη συνώνυμο της προόδου και της ανάπτυξης. Δείχνει την δυναμική που διαθέτει ως πόλη και εξελίσσεται σε κόμβο επενδύσεων και καινοτομίας για την νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήδη σπουδαία Ψηφιακά κέντρα επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως προσωπικό του στοίχημα την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής για την πόλη. 

Την επόμενη 2ετία ολοκληρώνονται μία σειρά εμβληματικών έργων. Από το Μετρό που προχωρά γοργά με ορίζοντα λειτουργίας το τέλος του 2023, το Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου, μέχρι σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και σχολικές μονάδες. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνεται πλέον σπουδαίο διαμεταφορικό και εμπορευματικό κέντρο των Βαλκανίων, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το νέο προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο και η αναβάθμιση της Περιφερειακής οδού επιτυγχάνεται με το Flyover. Σημαντική προοπτική ανάπτυξης προοιωνίζεται στην δυτική πλευρά, με την κατασκευή Παιδιατρικού αλλά και νέου Ογκολογικού νοσοκομείου. 

Μετά από χρόνια παρουσίας μου και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχω αντιληφθεί ότι το μεγάλο έλλειμα της πόλης μας είναι οι «εύκολες και γρήγορες μετακινήσεις». Η επέκταση του Μετρό δυτικά είναι αναγκαιότητα που θα τρέξουμε. Ενισχύσαμε τον απαξιωμένο ΟΑΣΘ, διπλασιάζοντας σε 450 λεωφορεία τον στόλο του, αλλά χρειάζεται να δυναμώσει κι άλλο. Η ολοκλήρωση του μετρό είμαι βέβαιος ότι θα δώσει άλλη αίγλη στην πόλη. 

Θα έχουμε το πιο σύγχρονο και όμορφο μετρό της Ευρώπης και όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει στους Θεσσαλονικείς». Η Θεσσαλονίκη βήμα – βήμα αποκτά τις συγκοινωνίες που αρμόζουν σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, κάνοντας την καθημερινότητα όλων μας ποιοτικότερη. Σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.