Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ποιοτική αναβάθμιση ποδοσφαίρου - Αναπτυξιακές ηλικίες

Γράφει ο Αβραμίδης Δημήτριος M.Sc. P.Health
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Εξειδικευμένη Μετεκπαίδευση Ποδοσφαίρου Deutsche Sporthochschule D.S.H.S. Köln 
Οι μόνιμοι προβληματισμοί μας που αφορούν το Ποιοτικό Ποδόσφαιρο βρίσκουν την απόλυτη έκφρασή τους στο παρακάτω μονόστηλο του κ. Νασμη Γιώργου, δημοσιογράφου της εφημερίδας των ΝΕΩΝ του Σαββατοκύριακου, πρόσφατο πολύ ενδιαφέρον άρθρο, όπου αποτυπώνονται πικρές αλήθειες, καθόλου άγνωστες με όσους ασχολούνται και μονίμως προβληματίζονται για το μέλλον του λαοφιλέστερου και αγαπητού από μικρούς και μεγάλους άθλημα, με τίτλο:

Πρόταση πυροτέχνημα

Κατατέθηκε πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις ενδεκάδες των ομάδων της Σούπερ Λίγκας.

Ποιο είναι το νόημα ενός τέτοιου περιεχομένου; Προφανώς η πρόθεση είναι να αναδειχθούν περισσότεροι Έλληνες παίκτες, τις θέσεις των οποίων καταλαμβάνουν σήμερα (πιθανόν) μέτριοι ξένοι και ταυτόχρονα να μεγαλώσει η δεξαμενή που θα τροφοδοτεί με διεθνείς τις εθνικές μας ομάδες.

Μια τρομερά πρωτότυπη ιδέα την οποία κανείς δεν είχε σκεφτεί προηγουμένως στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο. Αξίζουν συγχαρητήρια. Η πρόταση ωστόσο καταθέτει έμμεσα και ένα ερώτημα. Αν είναι τόσο καλοί οι γηγενείς παίκτες γιατί δεν παίζουν στις ομάδες τους; Υπάρχει προπονητής που προτιμά να χρησιμοποιεί μέτριους ξένους παίκτες αντί για Έλληνες αν οι τελευταίοι είναι καλύτεροι; Γιατί να το κάνει;

Το πρόβλημα με τον αριθμό των γηγενών δεν είναι ελληνικό αλλά διεθνές και σαφώς δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Ένας καλός παίκτης είτε είναι Έλληνας, είτε Ιβοριανός, είτε Βραζιλιάνος θα βρει τη θέση του στην ομάδα.

Επομένως ο στόχος δεν είναι η αλλαγή των αριθμητικών συσχετισμών αλλά η βελτίωση της ποιότητας των Ελλήνων παικτών που προπονούνται στις ακαδημίες.

Καμία ελληνική ομάδα δεν βρίσκεται στη λίστα με τους κορυφαίους συλλόγους που αναδεικνύουν ποδοσφαιριστές που κάνουν καριέρα στα 31 καλύτερα πρωταθλήματα. Εκεί όπου βλέπουμε εκτός από τα παραδοσιακά κλαμπ σ΄ αυτό τον τομέα όπως τον Άγιαξ, την Μπάρτσα, τη Ρεάλ και την Μπενφίκα και ομάδες όπως τη Σταντάρ Λιέγης τη Βοϊβντίνα, την Παρτιζάν και τη Σαχτάρ Ντονέτσκ. Πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι για το επίπεδο των ελληνικών ομάδων, του πρωταθλήματος και της εθνικής ομάδας η υποχρεωτική συμμετοχή τεσσάρων γηγενών αν η ποιότητά τους δεν είναι ανάλογη των απαιτήσεων; Πιθανότερο είναι να κάνουμε δύο βήματα πίσω παρά ένα βήμα μπροστά.

Να υπενθυμίσω πως πριν από μερικά χρόνια ο Παναθηναϊκός επένδυσε εξ ανάγκης σε Έλληνες ποδοσφαιριστές της ακαδημίας του και τα αποτελέσματα ήταν μέτρια. Τέτοιες προτάσεις που θυμίζουν την αντίστοιχη της δημιουργίας των πλέι οφ - ποιο σοβαρό πρωτάθλημα έχει πλέι οφ; - καταδεικνύουν την ρηχότητα και την απλότητα με την οποία προσεγγίζουν το ποδόσφαιρο άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Πηγή: ΝΑΣΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΟΜΑΔΑ - ΑΜΦΙΣΗΜΑ, Τα Νέα 19-20.3.2022, Σ. 4

Αλήθεια τι από τα παρακάτω διαθέτουμε ως ποδοσφαιρική χώρα ώστε να περιμένουμε εξέλιξη στο άθλημα αυτό;

Σύγχρονες αθλητικές υποδομές όπως γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια όπου μπορεί να καλλιεργηθεί το άθλημα, προαύλια σχολείων με σύγχρονες προδιαγραφές αθλοπαιδιών με τις ανάλογες δαπεδικές επιστρώσεις και εποπτικά μέσα; Πλήρως καταρτισμένους και ενημερωμένους εκπαιδευτές και παράγοντες επιμορφωμένους γνώστες της σύγχρονης προπονητικής διαδικασίας - λειτουργίας; Απαιτείται χρόνος εκπαίδευσης αλλά πρωτίστως συνθήκες εργασίας και προπόνησης που να σέβονται τον προπονητή και τον ποδοσφαιριστή.

Τα Αθλητικό σχολεία - τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης Τ.Α.Δ. είναι ανάγκη να επαναλειτουργήσουν αναβαθμισμένα πλέον, αφού τα αγκαλιάσει η πολιτεία, ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά έχοντας βοηθό και οδηγό για αξιοποίηση την προηγούμενη δεκαετή περίπου σημαντική εμπειρία όπου αυτά λειτούργησαν .

Διαβάζοντας το άρθρο στην τοπική εφημερίδα του Μαχητή με τίτλο: Ήταν … το μόνο που έλειπε στην στήλη: Συμβαίνουν… εις Κιλκισίους αναγράφονται με σαφήνεια οι παράμετροι που αφορούν την χρησιμότητα αυτών για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και γενικότερα για την τον αθλητισμό της χώρας

Και ενώ η χρησιμότητα της λειτουργίας των συγκεκριμένων τύπων σχολείων οδήγησε στην από την πρώτη στιγμή καταξίωσή τους, με ένα εξόχως παραγωγικό έργο στην «πορεία» του χρόνου, από τότε, που, εξ αιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως, ανέκυψε θέμα συρρίκνωσης της έκτασης του Δημοσίου, η Πολιτεία επεφύλαξε γι΄ αυτά τα σχολεία δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν τέθηκε θέμα αυτού του περιορισμού του Δημοσίου και στον χώρο εκπαίδευσης… εξ αιτίας της καταργήσεως των αθλητικών τάξεων, ο αθλητισμός υπέστη εμφανή ζημιά, καθώς «επλήγη» στο πιο ευαίσθητο σημείο του, δηλαδή στην ερασιτεχνική βάση του επί της οποίας «πατούν» τόσο η λειτουργική ευρωστία του όσο και η λειτουργία του ως «προθάλαμου» του αγωνιστικού και κατόπιν του επαγγελματικού .. 

Υπάρχουν, λοιπόν δημοσιεύματα με πανελλήνιας εμβέλειας επιτυχίες σχολικών ομάδων διαφόρων αθλημάτων, με τους παίκτες τους να στελεχώνουν ακόμη και σε ποσοστό άνω του 70% τις αντίστοιχες ομάδες των συλλόγων τους, που διακρίνονται ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο, τοπικό, περιφερειακό ή ακόμη και πανελλήνιο… Όμως, κατά πόσο «αχρείαστος» και «περιττός» είναι ένας θεσμός σαν την αθλητική τάξη, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «φιάλη οξυγόνου» για τον αναπτυξιακό αθλητισμό;

Πηγή: Μαχητής του Κιλκίς: Συμβαίνουν… εις Κιλκισίους, Ήταν … το μόνο που έλειπε; 5.4.2022, Σ. 10

Επίλογος, μόνιμος προβληματισμός

Αλήθεια, ένα και μοναδικό γηπεδάκι τύπου 7Χ7, θα ήταν αρκετό για να εξυπηρετήσει μια πόλη όπως αυτή του Κιλκίς με πληθυσμό να ξεπερνά τις 30. 000 κατοίκους, δεδομένου ότι η χρήση τους εξυπηρετεί μεγάλη μερίδα αθλουμένων, μικρούς και μεγάλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.