Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Διακύρηξη Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων για το συνέδριο της ΕΣΕΕ


Υπογράφει ο Κώστας Τσαουσίδης
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι αντιπρόσωποι,
Εμείς οι αντιπρόσωποι που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων απευθύνουμε κάλεσμα κοινής συμπόρευσης σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που αγωνιά για την κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών και τα διαρκή αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε:

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανάγκη

Οι κυβερνητικές επιλογές διαχείρισης της πανδημίας έχουν αφήσει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτους. Τα χιλιάδες κρούσματα και οι θάνατοι συμπολιτών μας τις τελευταίες μέρες, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το διαχρονικά υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που σήμερα πιέζεται λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Με την πανδημία, χιλιάδες συνάδελφοι τραβάνε το δικό τους Γολγοθά αφού τακτικά χειρουργεία και διαγνωστικές εξετάσεις αναβάλλονται με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και το εισόδημα των συναδέλφων, του λαού συνολικά.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των καταστημάτων μας, επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση αυτή. Μετατρέπουν την κρατική ευθύνη σε "ατομική", μεταφέρουν το πρόβλημα στους επαγγελματίες τη στιγμή που κανένα άλλο μέτρο δεν παίρνεται για τους κατεξοχήν χώρους διασποράς π.χ. για τα ΜΜΜ, τα surermarkets, τα σχολεία όπου τα παιδιά μας συνεχίζουν να στοιβάζονται σε 25αρια και 28αρια τμήματα.

Καταγγέλλουμε τις πολιτικές εκείνες που λογίζουν τις ανάγκες μας ως κόστος, που σκορπούν δισεκατομμύρια σε βιομήχανους, μεγαλέμπορους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες, και άλλους καρχαρίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων νομοθετημάτων. Είναι οι ίδιες πολιτικές που αφού στράγγιξαν το εισόδημά μας με τη φοροληστεία και τις άλλες αντιλαϊκές πολιτικές, τώρα μας αφήνουν ανυπεράσπιστους να δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης με μισοδανεικά και αναστολές, σταγόνα στον ωκεανό των χρεών και των πραγματικών αναγκών μας. Για πόσο ακόμα θα τους ανεχτούμε;

Τα χρέη μας κόβουν την «ανάσα»

Τα απανωτά κλεισίματα και οι αντιλαϊκές πολιτικές, ο άνισος ανταγωνισμός με τις εμπορικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα που αυξάνεται με την απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας και άλλα αναπτυξιακά μέτρα, έχουν περιορίσει το εισόδημά μας και έχουν εκτινάξει τα κάθε μορφής χρέη.

Η κυβέρνηση λέει ότι στηρίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όμως στα 3,4 δις ευρώ κοστολογημένων μέτρων που ανακοινώθηκανδεν υπάρχει ούτε λέξη για αφορολόγητο εισόδημα ή για διαγραφή των χρεών μας. Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων παρατείνουν την ομηρία μας διαμορφώνοντας ένα αβέβαιο μέλλον για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Ο πτωχευτικός κώδικας και οι πλειστηριασμοί μας περιμένουν στη γωνία. Το μαγαζί, το σπίτι,οι κόποι μιας ζωής χαρίζονται για την κερδοσκοπία των funds και των τραπεζών.

Οι γενικευμένες αυξήσεις στο ρεύμα και στα εμπορεύματα εκτινάσσουν και για μας το κόστος λειτουργίας και τις απαιτούμενες προκαταβολές. Καλούμαστε να πληρώσουμε στο ακέραιο, μιας και δεν υπάρχει καμία κρατική πρόβλεψη στήριξης. Την ίδια ώρα η ακρίβεια χτύπα τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε λαϊκής οικογένειας.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα supermarkets βλέπουν την κερδοφορία τους να χτυπά νέα ρεκόρ αποδεικνύοντας ότι δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι.

Αρκετά ματώσαμε! Ήρθε η ώρα να υψώσουμε τη φωνή μας απαιτώντας την προστασία του εισοδήματός μας αλλά και την κάλυψη των πιεστικών αναγκών μας.

Απέναντι σε αυτή την δύσκολη κατάσταση παλιοί και νέοι «σωτήρες» που ήταν; τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα;

Η σημερινή πλειοψηφία του Δ.Σ «δεμένη» με χέρια και με πόδια στο άρμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού έδειξε καθαρά για ποιους πασχίζει, για ποιανού τα συμφέροντα κόπτεται αφού:

Άφησαν τον εμπορικό κόσμο απροστάτευτο απέναντι σε αυτή την επίθεση σπέρνοντας την ηττοπάθεια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τον αγώνα μας. Την ίδια ώρα έπαιζαν το παιχνίδι των κυβερνήσεων σπέρνοντας αυταπάτες ότι μπορούμε να επιζήσουμε και εμείς οι μικροί και οι α/α δίπλα στα μεγαθήρια χωρίς να μας πειράξουν.

Άφησαν απροετοίμαστους τους συναδέλφους απέναντι στην λαίλαπα των μέτρων που μας πλήττουν στέλνοντας ‘’ακίνδυνες’’ επιστολές σε υπουργούς- δημάρχους- περιφερειάρχες εκλιπαρώντας για συμπάθεια και κατανόηση για τα συσσωρευμένα προβλήματα μας.

Η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, έχει μεγάλες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Παρόλο που πολλές φορές συμφωνούσαν στα λόγια με τις παραπάνω διαπιστώσεις εν τούτοις δεν πήραν κανένα μέτρο διεκδίκησης και πίεσης προς την Κυβέρνηση. Αντίθετα τις περισσότερες φορές έπαιξαν το ρόλο του “αμορτισέρ” των αντιδράσεων και της βαλβίδας εκτόνωσης όποτε οι διαθέσεις των μικρών εμπόρων ανέβαιναν.

Συνέβαλλαν τα μέγιστα στο άνοιγμα όσο περισσότερων Κυριακών. Είδαμε όλοι τα προτεινόμενα ωράρια της πλειοψηφίας σε κάθε άνοιγμα που νομοθετεί η κυβέρνηση κατ’ εντολή των πολυεθνικών.

Υπάρχει πείρα

Όλο αυτό το διάστημα μια σειρά πρωτοπόρων συναδέλφων, οργανωμένα και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων τους, αποκάλυψαν τα μέτρα και τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων που θέλουν την ισχυροποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το ξεζούμισμα - αφανισμό των μικρών ΕΒΕ.

Δεν τα “δίπλωσαν” ούτε κρύφτηκαν πίσω από το ξεσάλωμα της καταστολής και των περιοριστικών μέτρων. Συγκρούστηκαν και έδειξαν τον δρόμο κρατώντας ψηλά την σημαία του αγώνα και της διεκδίκησης των αναγκαίων και σύγχρονων αιτημάτων μας.

Δεν αρκέστηκαν σε συντεχνιακά και αποκομμένα από την πραγματικότητα και την ουσία αιτήματα. Ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η προμετωπίδα των αιτημάτων μας πρέπει να είναι η υγεία και το εισόδημα του λαού. Συμπορεύτηκαν με εκατοντάδες πρωτοπόρα σωματεία εργατών - αγροτών - νεολαίας ενάντια στον κοινό εχθρό.

Άλλοι συμβιβάστηκαν με την κατάσταση και είτε κράτησαν σιγή ασυρμάτου, είτε αρκέστηκαν σε αιτήματα που προσαρμόζονται μια χαρά στα μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς να θίγουν καν το βασικότερο ή ακόμα να αρνούνται να πάρουν και θέση σε σχέση με την άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Περιόρισαν την δράση των Συνομοσπονδίας σε άκαρπες συναντήσεις και “διαβήματα” σε Υπουργεία, αποκόπτοντας την ενεργό δράση και ανάγκη για κινητοποίηση των συναδέλφων.

Όσοι ψευδεπίγραφα λένε ότι «όλοι μαζί» θα αγωνιστούμε, λένε συνειδητά ψέματα. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα. Οι μικροί έμποροι- αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές, δεν έχουν τίποτα που να τους συνδέει με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η πολιτική που υπηρετεί τον ένα, πλήττει τον άλλο.

Συνάδελφε/συναδέλφισσα, σε καλούμε να ψάξεις στις θέσεις του κάθε συνδυασμού την γνώμη τους στα βασικά ζητήματα που πονάνε ιδιαίτερα τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους:

Ποια η θέση του κάθε συνδυασμού στον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη που απελευθερώνει την Κυριακάτικη εργασία για όλο τον χρόνο και δεκάδες κλάδους τις οικονομίας.

Ποια η θέση του κάθε συνδυασμού στο δίκαιο αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας;

Ποια η θέση τους για το αφορολόγητο όριο 12000; Που όταν προτείνονταν να κάνουμε αγώνα να το διεκδικήσουμε, μας απαντούσαν ότι δεν είναι ρεαλιστικό και δεν το αντέχει η οικονομία.

Ποια είναι η θέση του κάθε συνδυασμού για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που εφαρμόζεται από 1 Ιουνίου και σφίγγει κ άλλο τη θηλιά των χρεών για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους;

Ποια η θέση τους για τα προτεινόμενα ωράρια (χειμερινό – θερινό) που θα πρέπει να ακολουθούν τα εμπορικά μαγαζιά μας;

Όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε απαντήσεις στους υπόλοιπους συνδυασμούς υπέρ του μικρού εμπόρου και αυτοαπασχολούμενου, γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξυπηρετούν την πολιτική που μας ξεκληρίζει.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΙ Δ.Σ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Σε καλούμε:

Να καταδικάσεις με την ψήφο σου τη σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ, απορρίπτοντας τη λογική του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας που υπηρετεί, διευκολύνοντας το πέρασμα και τη νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στη συνείδηση κάθε εμπόρου.

Προσπέρασε τα νέα "Ενωμένα", "Δυναμικά", "Ανεξάρτητα" φιλοκυβερνητικά και αντικυβερνητικά σχήματα, που με το μανδύα του ανεξάρτητου θέλουν να κρύψουν ότι όλοι υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με διαφορετικό περιτύλιγμα.

Ενίσχυσε την "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΕΣΕΕ. Για να ενισχυθεί ο αγωνιστικός αντιμονοπωλιακός πόλος στον κλάδο, για να δυναμώσει η κοινή δράση και συμμαχία με τους άλλους κλάδους των επαγγελματιών αλλά και τους εργαζόμενους. Κάτω από τη σημαία της υπεράσπισης των αναγκών μας, την ανάκτηση των απωλειών μας τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας μπορούμε να χτίσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος στο μαύρο μπλοκ κυβερνήσεων-ΕΕ-μονοπωλίων.

Σήμερα χρειαζόμαστε αγωνιστές που θα υπερασπίζουν σθεναρά τα δικαιώματά μας ενάντια στην αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική και όχι "αξιόπιστους" και δήθεν "ανεξάρτητους" συνομιλητές των κυβερνήσεων.

Οι εκλεγμένοι με την "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" θα είναι η μοναδική φωνή αποκάλυψης των αντιλαϊκών σχεδιασμών και μέτρων που θα προωθούνται σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων - μικρομεσαίων έμπορων, θα είναι η μοναδική φωνή που θα αξιοποιεί το βήμα που θα τους εμπιστευθείς, για να σε ενημερώνουν για κάθε εξέλιξη, για να οργανώνεται η πάλη και αντίστασή μας, για να μην εγκλωβιζόμαστε σε νέες αυταπάτες.

Διεκδικούμε την άμεση εκπλήρωσή τους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το επάγγελμά μας, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας

Απαιτούμε:

Θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα ΜΜΜ.

Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για τους επαγγελματίες που θα πληγούν από το νέο κύμα της πανδημίας.

Να σταματήσουν τώρα τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με ευθύνη του κράτους.

Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα.

Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Να διαγραφούν τα χρέη της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.

Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους, για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους που έβαλαν λουκέτο.

Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

Ρύθμιση των χρεών για κατανάλωση ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια και καμιά διακοπή σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ.

Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, την μείωση των έμμεσων φόρων.

Ένταξη όλων των μικρών επιχειρήσεων χωρίς όρους στα κλαδικά προγράμματα στήριξης όπως πχ στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας και κατάργηση των αντίστοιχων νόμων

Για τις αυτοαπασχολούμενες, επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα και επίδομα μητρότητας στο ύψος του βασικού μισθού για 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό. Ένταξη των παιδιών των αυτοαπασχολούμενων στουςβρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις.

Μαζικοποιούμε και Ισχυροποιούμε τους αγώνες μας. Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι απέναντι σε αυτούς που μας θέλουν σκυμμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.