Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Φιλοσοφία σύγχρονων Ποδοσφαιρικών Υποδομών και άμεσες Προτεραιότητες


Γράφει ο Αβραμίδης Γ. Δημήτριος
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
M.P.H. Μaster Public Health - Πρόληψη & προαγωγή υγείας
Εξειδικευμένη Μετεκπαίδευση Ποδοσφαίρου (D.S.H.S. Koln)

Φιλοσοφία σύγχρονων Ποδοσφαιρικών Υποδομών και άμεσες Προτεραιότητες
Ο Ποδοσφαιριστής χρήζει δικαιωματικά ποιοτικότερης εκπαίδευσης


Η Αλήθεια

Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι: Το Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αξίζει καλύτερης τύχης και ότι υστερεί χαρακτηριστικά σε πάρα πολλούς τομείς. Ποιες είναι οι βασικότερες προϋποθέσεις και παράμετροι για την βελτίωσή του; Aρχίζοντας από τα απλά, Λέξη κλειδιά οι πάντα οι κατάλληλες επαρκείς υποδομές και η άρτια εκπαίδευση. Με μία λέξη ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

Προβληματισμός - τοποθέτηση

Ο Λουίς Ενρίκε (Προπονητής Εθνικής Ισπανίας) πιστεύει στα νέα παιδιά, μα πιο πολύ εμπιστεύεται το ποδόσφαιρο που εκπροσωπεί. Ένα ποδόσφαιρο με ταυτότητα, με προσωπικότητα, γρήγορο, θεαματικό, αποτελεσματικό, αυτό που διδάσκονται τα παιδιά σε όλες τις ακαδημίες των ισπανικών ομάδων.

Κι εμείς; Τι κάνουμε εμείς για να έχουμε ανταγωνιστική εθνική ομάδα και συλλόγους που να διακρίνονται στην Ευρώπη; Επενδύουμε σε ξένους χαμηλής ποιότητας, θεωρούμε αγγαρεία τις ακαδημίες και βεβαίως ούτε λόγος για κοινή αγωνιστική στρατηγική ώστε να γνωρίζει η επόμενη γενιά παικτών τουλάχιστον τα στοιχειώδη μιας ταυτότητας που μπορεί να χαρακτηρίσει κάποια στιγμή την εθνική μας ομάδα. Νασμή Γ. (2021): Ζητείται ταυτότητα, Τα Νέα - Αφιέρωμα Ομάδα, 8.10.2021, Σ. 28


Ελλιπής αγωνιστικές αναμετρήσεις - εμπειρίες

Κατά Μ.Ο. Μέσο Όρο η κάθε ομάδα και ως προέκταση ο κάθε ποδοσφαιριστής, στις ποδοσφαιρικά αναπτυγμένες χώρες που αγωνίζεται στις αναπτυξιακές ηλικίες συμμετέχει σε 40-44 περίπου αναμετρήσεις/ αγώνες σε ετήσια βάση. α) Επίσημοι β.) φιλικοί γ.) Τουρνουά σε κλειστό Ιndoοr κατάλληλα διαμορφωμένα γήπεδα (χειμερινοί μήνες) και εξωτερικού χώρου τους θερινούς μήνες.

Στους Έλληνες ποδοσφαιριστές συγκριτικά σπάνια παρέχονται οι ανάλογες αγωνιστικές ευκαιρίες, σε αριθμό και ποιότητα, να συγκεντρώσουν αρκετές αγωνιστικές εμπειρίες ώστε να ανταγωνιστούν επάξια αλλά και να στελεχώσουν τις ομάδες τους μέχρι και την Εθνική ομάδα της χώρας τους.

Δεν είναι καθόλου παρήγορο το γεγονός ότι πολλές ομάδες στην Α Εθνική σε αγώνες τους δεν έχουν στην αρχική τους σύνθεση ούτε έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αρκετές φορές, όχι σπάνια, στην καλύτερη των περιπτώσεων συμμετέχει ένας ή κανένας ή μόνο ο τερματοφύλακας.

Αγεφύρωτο χάσμα δεκαετιών

Μια από τις βασικότερες αιτίες παραμένει το αγεφύρωτο χάσμα στα αγωνιστικά τμήματα το θέμα έλλειψης εφηβικών τμημάτων Κ15 έως και Κ19. Δηλαδή με λίγα λόγια ένα ανύπαρκτο πρωτάθλημα ποδοσφαιριστών άνω των 14ων ετών μέχρι και την ενηλικίωση του κάθε αναπτυσσόμενου και εκπαιδευόμενου ακόμα ποδοσφαιριστή. Χάσμα πολύ μεγάλο, σημαντικό, από τα πιο θεμελιώδη. Θα το χαρακτήριζα και μοιραίο για την ολοκλήρωση της ήδη πλημμελούς εκπαίδευσης στις περισσότερες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ε.Π.Σ της χώρας μας.

Ανήλικοι δεκατετράχρονοι ποδοσφαιριστές καλούνται να συνεργαστούν με συμπαίκτες τους πολύ μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουν αντιπάλους διαφόρων συμπεριφορών και διαμετρημάτων πολύ μεγαλύτερης ηλικίας μέχρι και 45άριδες στα τοπικά πρωταθλήματα. Καλούνται να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες άγνωστες και πολύ επίπονες. Άνισες, αντικανονικές και ακατάλληλες για την ευαίσθητη υπό διαμόρφωση ακόμα εφηβική ηλικία τους. 

Δικαίως η ηλικία αυτή στην σύγχρονη βιβλιογραφία της επιστήμης της ψυχολογίας χαρακτηρίζεται ως το κρίσιμο υπαρξιακό σταυροδρόμι. Η ηλικία αυτή στο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται στην προπονητική ως «χρυσή ηλικία μάθησης». Σ΄ αυτήν την χρυσή λοιπόν ηλικία μάθησης πολλά παιδιά αποχωρούν από το άθλημα δυσαρεστημένα και απογοητευμένα δίχως καμία ψυχολογική συμπαράσταση. Διαπιστώνουν ότι εδώ που έφτασαν δεν είναι ο κατάλληλος χώρος ανάπτυξής τους και μοιραία αποχωρούν. 

Έτσι χάνονται πολλά παιδιά σε μη φυσιολογικές συνθήκες για αυτά. Χάνουν αυτά χάνει και το άθλημα. Την ίδια ώρα πρωταθλήματα άλλων χωρών έχουν κατηγοριοποιημένα αξιόπιστα πρωταθλήματα από τις πολύ μικρές ηλικιακές κατηγορίες μέχρι και την Κ19 πλήρως στελεχωμένες!

Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας δεν διεξάγονται όλα τα πρωταθλήματα ούτε μέχρι την Κ 14 κανονικά. Φέτος για παράδειγμα θα διεξαχθούν μόνο αυτά των Κ10 και Κ12. Λυπηρό για όλα τα παιδιά των υπόλοιπων ηλικιακών κατηγοριών. Λυπημένα και απαρηγόρητα για μια ακόμα ποδοσφαιρική περίοδο, οι προσδοκίες όλων δεν ευδοκίμησαν. Θα αρκεστούν σε προπονήσεις και ορισμένες φιλικές αναμετρήσεις. Αλήθεια, πόσο παραγωγικό στην εξέλιξή τους μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Τμ. υποδομής της Αrminia Bielefeld. Μια συγκριτική παρουσίαση στον χρόνο

Η Υποστελέχωση παλιότερων δεκαετιών

Το παράδειγμα, η εξέλιξη ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου της Γερμανίας. Οι αντίστοιχες ηλικιακές κατηγορίες στο πρόσφατο παρελθόν στελεχώνονταν στο πρόσφατο παρελθόν από έναν μόνο προπονητή, ο οποίος ήταν υπερφορτωμένος και σχεδόν αβοήθητος, έχοντας μόνο ένα έφορο τμήματος. Παραθέτοντας το παράδειγμα των τμημάτων υποδομής της δεκαετίας του ΄90 στις αναπτυξιακές ηλικίες της DSC Arminia Bielefeld, στην οποία διετέλεσα προπονητής- εκπαιδευτής στα τμήματα Κ17 και Κ12 συν εκπαίδευση και προπόνηση τερματοφυλάκων για ένα διάστημα συνολικά τριών αγωνιστικών περιόδων, πριν επιστρέψω στην Ελλάδα και ασχοληθώ με ακαδημίες ομάδων στις αναπτυξιακές ηλικίες με ταυτόχρονη υπηρεσία στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, τα Αθλητικά σχολεία, για επτά συνολικά σχολικές περιόδους.


Σύγχρονη στελέχωση:

Τrainer / Funktionsteam K11 έως Κ19 - Προπονητές / λειτουργικό Team


Από τότε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι ομάδες ανά ηλικιακή κατηγορία άλλαξαν επίπεδο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο παρατηρείται μια ιδιαίτερη εξέλιξη όπου το προπονητικό Τeam στελεχώνεται από διάφορες ειδικότητες. Ο πρώτος προπονητής για να εργαστεί εποικοδομητικά με την ομάδα του πλαισιώνεται απαραίτητα από αρκετές σχετικές ειδικότητες, τους επονομαζόμενους ειδικούς
.

Σύγχρονη σύνθεση προπονητικού Team

· Διευθυντής Ακαδημίας - Leiter Akademie

· Διευθυντής Αθλητικού τμήματος - Sportlicher Leiter K10 - K15 & K16 - K19

· Υπεύθυνος Προπονητής - Cheftrainer

· Βοηθοί προπονητή και Προπονητής τεχνικής - Co Trainer und Techniktrainer

· Έφορος τμήματος - Betreuer

· Φυσιοθεραπευτής - Physiotherapeut

· Προπονητής τερματοφυλάκων - Τorwarttrainer

· Γυμναστής - Athletiktrainer

Eπιπλέον προσωπικό ακαδημίας

-  Spiel und Trainingsanalyse Aννάλυση αγώνα και προπόνησης

-  Psychologe - Ψυχολόγος

-  Scout (η ακαδημία διαθέτει 5 στελέχη) - Σκάουτινκ, Aνιχνευτές ταλέντων

-  Praevention - Πρόληψη

-  Koordinator Elite Schule - Συντονιστής

-  Schulische Begleitung - Σχολική καθοδήγηση

-  Talenttrainer - Προπονητής ταλέντων

-  Talent Begleiter - Καθοδήγηση ταλέντων

-  Fahrtdienst - Υπηρεσία μεταφορών

-  Zeugwart - Έφορος ιματισμού

-  Leitung Fussballschule - Διεύθυνση Σχολής ποδοσφαίρου

-  Konzeption aller Mitarbeiter - Σχεδιασμός συνόλου των συνεργατών

-  Auszubildende - Εκπαιδευόμενοι

-  Bundesfreiwilligen Dienstler - Οικιοθελούς υπηρεσία

(Πηγή: www.Arminia Bielefeld.de - Akademie)

Προπονητική και παραγοντισμός

Πολύ βασικό παράγοντα αποτελεί το επαρκώς καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και όλα τα στελέχη της δομής που αντιστοιχεί σε περιοδική τακτική επιμόρφωση και ενημέρωση. Οι προπονήσεις πρέπει να είναι καλά προγραμματισμένες να έχουν ποιοτικό περιεχόμενο και καθορισμένους στόχους, οι δε αγώνες να είναι ουσιαστικοί με απώτερο σκοπό την ανάδειξη των ήδη διδαχθέντων στοιχείων. 

 Στο εξωτερικό παράλληλα με την ποιοτική εκπαίδευση των προπονητών, οι κατά τόπους Ενώσεις παρέχουν περιοδικές επιμορφωτικές συναντήσεις και σεμινάρια με ταυτόχρονη παράλληλα υποστηρικτική παροχή ύλης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Το απαραίτητο προφίλ του προπονητή διαθέτει:

Επιστημονική γνώση και οργανωτικές ικανότητες

Ικανότητα παρουσίασης επίδειξης

Γνώσεις που αφορούν σημαντικές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες βελτίωσης

Ικανότητα μετάδοσης κεφιού και χαράς μέσω του αθλητισμού

Λύσεις για τα προβλήματά τους

Ικανότητα στην επικοινωνία με τα παιδιά

Παρακίνηση και αγάπη για τον καθένα

Μια καρδιά για τα παιδιά

Καλή επαφή με τους γονείς

(Πηγή: «Συμβουλές για το παιδικό ποδόσφαιρο» Bischops & Gerhards, 1995)

Υλικοτεχνικές υποδομές

Ευχή και πόθος του κάθε ποδοσφαιριστή - αθλητή, να του παρέχεται η δυνατότητα Δια Βίου άθλησης στον τόπο που ζει την καθημερινότητά του σε ανοιχτούς αλλά και κλειστούς χώρους, ακόμα και ως προέκταση διατήρησης και βελτίωσης της Φυσικής τους κατάστασης και Υγείας.


Οι παθογένειες του ποδοσφαίρου μας δεν αρχίζουν ούτε φυσικά τελειώνουν εδώ. Απαιτούνται μεταξύ άλλων, πρωτίστως ολοκληρωμένες υποδομές, κυρίως στους χώρους άθλησης των νέων μας και κυρίως στο σχολείο και στον σύλλογο. Σωστός προγραμματισμός και υγιής οικονομική διαχείριση αρχής γενομένης από την συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων. Απέμειναν 34 μόνο σωματεία στην Ε.Π.Σ. Κιλκίς να αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα ενώ πριν την κρίση υπέρβαιναν τα 90. 

Διαπιστώνουμε ότι απέμειναν ν΄ αγωνίζονται λιγότερες από τις μισές παλαιότερων ετών ομάδες απ΄ αυτές που συμμετείχαν πριν την οικονομική κρίση. Όσο για τις Ακαδημίες; Απέμεινα ελάχιστες. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην επαρχία. Τα χωριά ερημώνουν, κλείνουν σχολεία, χορτάριασαν τα γήπεδα και σκούριασαν τα μέταλλα, θα έγραφε ο σύγχρονος τίτλος του τοπικού μας ποδοσφαιρικού χάρτη. Παρακμή, δυσκολίες πολλές - όχι ανυπέρβλητες. Μπορούμε, Η πρόληψη σώζει!

Το Ποδόσφαιρο στον ελεύθερο χρόνο και στο σχολείο

Αλήθεια ένα μητροπολιτικό πάρκο για μαζικό αθλητισμό σε κάθε μεγάλη πόλη καθώς και ανάλογοι Δ η μ ό σ ι οι χώροι άθλησης - εξοπλισμένα γυμναστήρια στα σχολεία, ευχάριστα και ευρύχωρα για του μαθητές μας, ορισμένα καλοδιατηρημένα γηπεδάκια νέας γενιάς σε ορισμένα σημεία της πόλης, εύκολα προσβάσιμα από όλους πόσο θα βοηθούσαν αλλά και ταυτοχρόνως θα αποτελούσαν κυψέλες και σημεία αναφοράς όσων αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Η σημερινή εικόνα που βιώνουν οι πολίτες στις δυο κεντρικές πλατείες της πόλης μας, τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, όπου τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα, είναι επικίνδυνη και αποκαρδιωτική. Χώροι άκρως ακατάλληλοι για την συγκεκριμένη χρήση για μπάλες. Βάση του ορισμού Π.Ο.Υ. Παγκόσμιας Οργανισμού Υγείας WHO: Υγεία είναι η κατάσταση πλήρους Σωματικής, ψυχικής και Κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η έλλειψη ασθένειας και αναπηρίας.

Αξίζει να ν΄ αναφερθεί ότι ένα γήπεδο για να χαρακτηριστεί πλήρες θα πρέπει να πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές καταλληλότητας. Δεν αρκούν απλά δυο εστίες μόνο. Δίχως το κατάλληλο υπόστρωμα / δάπεδο, τα κατάλληλα δίχτυα και την κατάλληλη περίφραξη θα χαρακτηριστεί αν μη τι άλλο ελλιπώς επανδρωμένο. Πληροφοριακά, το αλουμίνιο είναι το ενδεικτικό και πλέον κατάλληλο υλικό κατασκευής εστιών - τερμάτων των εξωτερικού χώρων, διαφόρων διαστάσεων και όχι ο σίδηρος.

Σύγκριση προπονητικών εγκαταστάσεων

Μια επιφανειακή σύγκριση των γηπεδικών εγκαταστάσεων των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακά πόλεων - περιοχών του νομού, του Κιλκίς και του Πολυκάστρου καταδεικνύει σαφώς υπεροχή υπέρ της τοπικής κοινωνίας της μικρότερης πληθυσμιακά πόλης αυτής του Πολυκάστρου. Παρ΄ όλο που η πόλη του Κιλκίς υπερτερεί χαρακτηριστικά πληθυσμιακά του Πολυκάστρου έχοντας πενταπλάσιο περίπου πληθυσμό, παρ΄ όλα ταύτα υστερεί ολοφάνερα σε δημόσιες αθλητικές υποδομές.

Φιλοσοφία

Θα πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια παρακολουθώντας τις δράσεις καταξιωμένων συλλόγων του εξωτερικού, συνεκτιμώντας όλα τα εκπαιδευμένα στελέχη που συμμετέχουν για την προκοπή του αθλήματος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αρχής γενομένης της Ε.Π.Ο. Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των κατά τόπους Ενώσεων Ε.Π.Σ. των νομών. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν αθλητικά κέντρα (όπως π.χ. Σέρρες, Δράμα κ.α.) όμοια των οποίων δεν έχουν την τύχη να διαθέτουν όλοι οι νομοί της χώρας δίκαια κατανεμημένα ανά περιοχή.

Ποιοτικότερη στελέχωση

Προπονητές και στελέχη με εκπαίδευση υπάρχουν αρκετά. Από έναν πρόχειρο υπολογισμό διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στις μέρες μας τουλάχιστον 80.000 διαθέσιμοι πλήρως καταρτισμένοι γυμναστές, αποφοιτήσαντες από τα πέντε πλέον ανώτατα αθλητικά ιδρύματα Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας, αυτά της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κομοτηνής και των Τρικάλων) ενώ παράλληλα αρκετά μεγάλος αριθμός συναδέλφων με ειδικότητα το Ποδόσφαιρο ολοκληρώνει τις σπουδές του σε χώρες του εξωτερικού. 

Σε αυτήν την πλούσια δεξαμενή έρχεται να προστεθεί κι ένας σημαντικός σε αριθμό προπονητών με διπλώματα που θέσπισε τις τελευταίες δεκαετίες η Ε.Π.Ο. ακολουθώντας την γραμμή που χάραξε η UEFA για την προπονητική του αθλήματος. Τέλος υπάρχουν συνάδελφοι που διαθέτουν πτυχίο ειδικότητας συν διπλώματα προπονητών UEFA - Lizenz, ανάλογων διαβαθμίσεων. Στους ήδη υπάρχοντες κάθε χρόνο προστίθενται και αρκετοί νέοι διπλωματούχοι - πτυχιούχοι.

Επαναφορά και αναβάθμιση των Τ.Α.Δ. αθλητικών τάξεων

Στα συγκεκριμένα αυτά τμήματα που λειτούργησαν πολύ ευεργετικά για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόστηκαν στην δημόσια εκπαίδευση, αρχής γενομένης από την δεκαετία του 1990, απαιτούνταν η σχετική, με την παρέλευση του χρόνου, απαραίτητη αναβάθμισή και όχι η πλήρη κατάργηση τους που τελικά και μοιραία αυτό έγινε προς απογοήτευση όλων. Μια ακόμα αξιόλογη προσπάθεια και ευκαιρία για το ποδόσφαιρό μας χάθηκε. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Παιδικό τμήμα της τοπικής ομάδας του Παϊκου Γουμένισσας εκείνη την περίοδο λειτουργίας των τμημάτων αυτών στέφθηκε πρωταθλήτρια ομάδα της Ε.Π.Σ. Κιλκίς. Παρόμοιες και μεγαλύτερες διακρίσεις παρουσίασαν και τα υπόλοιπα αθλητικά τμήματα λόγω και των διαφορετικών ποιοτικών και ποσοτικών τους δυνατοτήτων. 

Επιστέγασμα όλων αυτών υπήρξε η τεράστια επιτυχία που βιώσαμε όλοι οι εμείς οι Έλληνες με το EURO 2004, όπου η Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια χώρα όπως η Ολλανδία, υπερομάδα, σχολή ποδοσφαίρου, που συγκαταλέγεται στις καλύτερες του κόσμου, σε επίπεδο εθνικών ομάδων έχει μόνο μια κατάκτηση, όπως και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ενώ συμμετέχει σχεδόν ανελλιπώς στον θεσμό αυτό αλλά και στα παγκόσμια κύπελλα από ίδρυσής της, τότε αυτή η επιτυχία αποκτά την αξία που δεν περιγράφεται. 

Σ΄ αυτό το σημείο θα αποτελούσε παράληψη να μη απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας σε όλους τους ιθύνοντες και όλους ανεξαιρέτως τους «εργάτες» αυτούς οι οποίοι συνετέλεσαν στην υλοποίηση της αξιόλογης αυτής προσπάθειας! 

Ειλικρινής Γόνιμη και υγιής συνεργασία

Διάλογος με όλους τους φορείς Ε.Π.Ο., Ε.Π.Σ., Σωματείων και Δήμων σε πρώτη φάση για χάραξης μιας εποικοδομητικής συνύπαρξης για την πρόοδο του βασιλιά των σπορ του πιο δημοφιλούς αθλήματος που συγκινεί μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο..

Κίνητρα

Σε όλους! Ποδοσφαιριστές, Προπονητές, Παράγοντες, Γονείς. Ανάλογα με τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουν εξ αρχής τεθεί προς υλοποίηση.

Διαφάνεια

Σε όλους τους τομείς καθαρές δουλειές, βασιζόμενη πάντα σε αξιοκρατικά κριτήρια και πάντα με γνώμονα τις απαιτήσεις και την παρεχόμενη απόδοση. Σε παλιότερα δημοσιεύματά μου με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου του 2004/ 05 στον τοπικό τύπο και συγκεκριμένα στις «ΕΙΔΗΣΕΙΣ» με ημερομηνία φύλλων την 22η και 29η Ιουνίου 2005 ανέφερα, με περίσσιο ρομαντισμό ως τίτλους για το Παιδικό πρωτάθλημα «Η υποδομή συνάρτηση προγραμματισμένης δουλειάς με μεράκι».

Σήμερα 16 χρόνια αργότερα θα έπρεπε να συμπληρωθούν και τα οικονομικά μεγέθη, αυτά που διαθέτουν οι μεγάλοι σύλλογοι, οι ισχυροί, με την ανάλογη σωστή διαχείριση τους.

Στατιστική και Διαχείριση

H πίστη σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο: «Αντί να αγοράζεις πρωταθλητές, να φτιάχνεις πρωταθλητές» όπως αναφέρεται σε επιτυχημένο ολοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα τα Nέa του Σαββατοκύριακου - Ομάδα με τίτλο: «Μια ομάδα επιχείρηση που λέγεται Μπάγερν …» με ημερομηνία την 29-30/8.2020, όπου o κ. Καρπετόπουλος Α. εγκωμιάζει την ανωτερότητα του Βαυαρικού συλλόγου Bayern Munchen που έχει να επιδείξει τεράστιες επιτυχίες στον ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ετήσιοι Μ.Ο. στατιστικών μετρήσιμων στοιχείων από το προσωπικό μου συγκεντρωτικό στατιστικό αρχείο των δέκα παραμέτρων της τελευταίας οκταετίας από το 2013/14 έως 2020/21 που επέλεξα να παρακολουθώ και να καταγράφω, αποτυπώνουν και καταδεικνύουν το αληθές:

Σ΄ ένα δεύτερο δημοσίευμα στα Αμφίσημα, Νέα - Ομάδα την 5-6.9.2020 στην σελίδα 4 στο μονόστηλο του, ο κ. Νασμής Γ. αναφέρει χαρακτηριστικά: Η αξία κτήσης των ένδεκα παικτών που παρέταξε η Μπάγιερν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν μόλις 116,15 εκατ. Ευρώ. Ο Κίμιχ, το πολυεργαλείο της ομάδας, στοίχησε μόλις 150.000 ευρώ. Ο Άλαμπα «μηδέν», το ίδιο και ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο, ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, για να καταλήξει: Για τους Βαυαρούς ο στόχος είναι σαν τα αστέρια. Μπορεί να μην τα πιάσεις, αλλά σε οδηγούν.

Ένας από τους πλέον αξιόλογους προπονητές που δίδαξε μεθοδολογία στον χώρο του αθλήματος, ο γνωστός ολλανδός Ευγένιος Γκέραρντ, στην ομάδα του Ηρακλείου τον ΟΦΗ, τις δεκαετίες του΄80 και ΄90, παρουσίασε έργο πρωτοποριακό και αξιοζήλευτο! Ήταν παρόμοιο και ανάλογο όμως για μια χώρα όπως η Ελλάδα με πολύ μικρότερες οικονομικές και επιχειρησιακές δυνατότητες!

Παρήγορο και ενθαρρυντικό

Αποτελεί Είδηση και ταυτόχρονα έκπληξη, λίγο πριν κλείσω το δημοσίευμά μου, η ανακοίνωση ότι μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν στον λόφο του Κιλκίς, Γήπεδα μίνι ποδοσφαίρου. Στον χώρο που βρίσκεται πίσω από το παρκινγκ του δημοτικού αναψυκτηρίου σε έκταση 9,3 στρ. περίπου, όπου θα κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις δύο γηπέδων μίνι ποδοσφαίρου 5Χ5 (Λόφος Αγίου Γεωργίου: Το έμβλημα της πόλης μπορεί να γίνει το κόσμημά της, Ειδήσεις 20.10.2021, Σ. 10)

Ας συλλογιστούμε. Τι έχουμε; Τι απαιτείται να συμπεριλάβουμε επιπλέον;

Ας συμβάλουμε στην υλοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων!


Πηγές: Αναφέρονται στο τέλος των ενοτήτων.

Ε- Μail: avramidisdimitris@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.