Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ένα μεγάλο Πατριωτικό Μέτωπο, Ρεαλισμού και Προόδου



Υπογράφουν:*
- Βασιλική (Λίλη) Παναγούλια, Φωτεινή (Φαίη) Κυριακίδου, Αλεξία-Σταυρούλα Χαρακίδα, 
Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καραγεωργίου, Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς
Κυβέρνηση, Επιτυχίες, Μεταρρυθμίσεις, Διπλωματία, Έργα, Διαφοροποιήσεις, Νέο Ρεύμα, Ψηφιακός Κόσμος... διαγραφές, παραιτήσεις, γκρίνια... ο Ψηλός, ο Μουστάκιας, οι ξανθές μπούκλες, καραμανλικοι, μητσοτακικοί, σαμαρικοί, η Ντόρα, ο Τζιτζικώστας, ο Άδωνις, οι βαρόνοι, τα πριγκιπάτα και οι μαρκήσιοι… 

Καλά και Άγια όλα αυτά, αλλά τελικά ποιο το ιδεολογικό στίγμα ή τα ιδεολογικά στίγματα, γιατί όχι, της μεγάλης κεντροδεξιάς, φιλελεύθερης, πατριωτικής, φίλο-ευρωπαϊκής παράταξης; Ολες οι παραπάνω υπό-ομάδες έχουν μάλλον μικρή σημασία! Με σεβασμό απόλυτο προφανώς άτομα που ανήκουν σε όλα τα παραπάνω. Αλλά μήπως κακώς κατηγορούμε τον βασικό ιδεολογικό μας εχθρό χωρίς λόγο; Μήπως και η Ν.Δ. είναι κόμμα… ''λερναία Ύδρα''; 

Οκ, τα λέμε και… κλαίμε σε πηγαδάκια και σε καφέδες μεταξύ μας! Σε εσωκομματικές διαδικασίες. Βγάζουμε φτυάρι, όλοι μας, και δώστου οι παραπολιτικές αναλύσεις και τα μεγάλα παχιά λόγια. Είτε από 20χρονους απαίδευτους μπον-βιβέρ, είτε από 60χρονους κομματικούς κλακαδόρους με κομοδινί μαλλί. Επί του πρακτέου όμως! Ας μιλήσουμε για ιδέες, κοσμοθεωρίες και πολιτικές θεωρήσεις. 

Ποια είναι λοιπόν οι πτέρυγες, τα ιδεολογικά ρεύματα που κυλάνε 45+ χρόνια μέσα, δίπλα, εντός εκτός και επί αυτά, της Νέας Δημοκρατίας; Θα κάνουμε μια προσπάθεια να σας τα παραθέσουμε με ρεαλισμό και σύνεση. Συνοπτικά! Πτέρυγες λοιπόν, από τα Δεξιά προς το Κέντρο, και τα σημαντικά παρακλάδια με τα κύρια χαρακτηριστικά...

Η Συντηρητική Πτέρυγα

Παραδοσιακός Συντηρητισμός

-Σχετική αντίσταση στον επελαύνοντα καπιταλισμό και τον ατομικισμό

-Φιλο-Μοναρχισμός, ως ένα σημείο

-Πίστη στην αξία της κοινότητας ως ομάδα φυσικής ένταξης του ατόμου

-Σχετική επιφυλακτικότητα έναντι των δημοκρατικών θεσμών

-Αποδοχή της θείας πρόνοιας ως κατευθυντήριας δύναμης των κοινωνικών εξελίξεων

-Αποδοχή των ιδανικών της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

Σύγχρονος Συντηρητισμός ή Νέο-Συντηρητισμός

-Σεβασμός στην ατομική ιδιοκτησία και στα ατομικά κίνητρα οικονομικής δράσης

-Απόδοση υψηλότερης προτεραιότητας στην αύξηση της παραγωγής έναντι της αναδιανομής του κοινωνικού προϊόντος

-Χρήση των τεχνικών της μείωσης των δημοσίων δαπανών ή της ενίσχυσης της ανεργίας ως μέσων τιθάσευσης του πληθωρισμού

-Απόδοση ιδιαίτερης σημασίας στην τήρηση της τάξης και την προάσπιση των εθνικών αξιών (,χωρίς ωστόσο να αντιμάχεται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη!)

-Απόρριψη της νέο-συντεχνιακής διάρθρωσης των σύγχρονων κοινωνιών

Η ΧριστιανοΔημοκρατική Πτέρυγα

-Διστακτική αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας ως πηγής προσδιορισμού των εγκόσμιων πολιτικών πραγμάτων

-Απόρριψη του άκρατου οικονομικού φιλελευθερισμού και αποδοχή κρατικο-παρεμβατικών ρυθμίσεων φιλολαϊκού χαρακτήρα

-Ηθική αντίσταση στην υπέρμετρα ανεκτική και ελευθεριάζουσα σύγχρονη κοινωνία

-Διατήρηση των ανεξάρτητων από το κράτος, συνήθως ελεγχόμενων από την εκκλησία, ιδεολογικών μηχανισμών

-Απόδοση υψηλότερης προτεραιότητας στην έννοια της κοινωνικής αρμονίας έναντι του ατομοκεντρικού φιλελευθερισμού

Η Φιλελεύθερη Πτέρυγα

Κλασσικός Φιλελευθερισμός

-Η πολιτική ενίσχυση της κυβέρνησης έναντι του θρόνου, ως ιστορική βάση της φιλελεύθερης ιδεολογίας

-Ατομοκεντρική θεώρηση της κοινωνικής συμβίωσης

-Αντιμετώπιση της κυβερνητικής δραστηριότητας κάτω από το πρίσμα του ορθολογισμού

-αντί-εκκλησιαστικός χαρακτήρας: συστηματική εναντίωση στη διεύρυνση της κοινωνικής, ιδεολογικής και πολιτικής επιρροής της εκκλησίας

-Κριτική της υποκρισίας και του ανελεύθερου χαρακτήρα της πουριτανικής ηθικής

-Κατανόηση ταξικών αντιθέσεων

-Ανοχή λαϊκών κινητοποιήσεων

Νέο-Φιλελευθερισμός

-Πίστη στην αξία της ελεύθερης αγοράς και δυσπιστία στην αποτελεσματικότητα της κρατικής παρέμβασης

-Ενσωμάτωση σκληρότερων πρακτικών σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικών ελευθεριών

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός ή Σοσιαλ-Φιλελευθερισμός

-Πίστη στην αναγκαιότητα της κρατικής παρέμβασης και της ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας με σκοπό την αξιοποίηση των ατομικών ελευθεριών

-Προστασία πολιτικών ελευθεριών και πάσης φύσης μειονοτήτων

Η Κεντρώα Πτέρυγα

-Υπεράσπιση των συμφερόντων των κατοίκων της υπαίθρου και των μεσσαίων στρωμάτων

-Οικο-Ουμανισμός

-Συνδυασμός στοιχείων κοινωνικού φιλελευθερισμού, περιβαλλοντικής ευαισθησίας

-Υπεράσπιση μιας ήπιας κρατικο-παρεμβατικής οικονομικής πολιτικής

-Τήρηση σκληρής γραμμής σε ζητήματα νόμου και τάξης

Πως γίνεται λοιπόν όλα αυτά τα ρεύματα να συνυπάρχουν μέσα στο ίδιο κόμμα; Κι όμως γίνεται, εδώ και πολλές δεκαετίες. Ένα ακόμη απίστευτο ελληνικό φαινόμενο! Είναι λοιπόν η ΝΔ ένα πολυ-τασικό κόμμα; Ναι/Μάλλον Ναι! Είναι κακό αυτό; Όχι βέβαια!!! Λειτουργικό; Ναι είναι, αρκεί να τηρούνται ισορροπίες. Επίπονο μα ουσιώδες! Είναι χρήσιμο σίγουρα, γιατί μπορεί να απλώνει ”παραγάδι” σε πολλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. 

Άλλωστε είναι κόμμα εξουσίας. Δεν μπορεί να περιχαρακώνεται. Πρέπει συνεχώς να ισορροπεί σε 2 ή και παραπάνω βάρκες. Σημαντικό σημείο. Ο κομβικός ρόλος ενός στιβαρού ηγέτη που ναι μεν θα προέρχεται από μια πτέρυγα, αλλά να μπορεί να επιβάλει ισορροπίες και ομαλή λειτουργία οργάνων και διαδικασιών. Δεν συμβαίνει πάντα βέβαια, αλλά όποτε συνέβη το κόμμα αυτό εκλογικά άγγιζε το 40%, το 45%, ακόμη και το 49%. 

Ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανήκουμε σε μια τεράστια πολυσυλλεκτική ομάδα κομμάτων από όλες τις χώρες κράτη-μελή, στο ΕΛΚ (EPP). Μια ομάδα μπετόν αρμέ όμως, που έχει πολλά και πανίσχυρα κόμματα, που ξεκινάνε και καλύπτουν –το καθένα στην χώρα του- από την λαϊκή δεξιά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Μια ευρω-ομάδα που έγραψε ιστορία 60 χρόνια τώρα. Στην ΝΔ έλαχε η τύχη/ατυχία, να συνυπάρχουν οι φυσικοί και ιδεολογικοί απόγονοι 2 τεράστιων προσωπικοτήτων: του πατέρα των Ελλήνων Φιλελευθέρων, Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου και του Ευρωπαϊστή Συντηρητικού Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή… δύσκολο που είναι αυτό;! Κάντο εικόνα! Ρομαντικά όλα τα παραπάνω έτσι; Μπορεί ναι! 

Ελάχιστη σημασία έχει για τον απλό κόσμο, τον εκτός κομματικών οργάνων, η διαγραφή ή η παραίτηση ενός 40άρη δημοσιογράφου ή μιας καλοζωισμένης νεαράς κυρίας… Ο κόσμος όμως θέλει να ακούσει για ιδέες, ιδέες με πλάνο, με προοπτική και άξονα αποτελέσματος! Ιδέες που έρχονται από πολύ μακριά και μπορούν να μας πάνε πολύ μακριά. Υπάρχουν πολλά αυτιά που διψάνε να μας ακούσουν. Μα κάποιος ιδεολογικός μας αντίπαλος και κατ’ εμάς σπουδαίος Οραματιστής έλεγε στους συντρόφους του: ‘’Να είστε Ρεαλιστές, να ζητάτε το αδύνατο!’’ Στο χέρι μας είναι λοιπόν!

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το κόμμα των μεγάλων εθνικών επιλογών. Έχει καταδικάσει τα άκρα και τους λαϊκιστές. Είναι η παράταξη των μεταρρυθμίσεων, το λαϊκό κόμμα που εκφράζει προσδοκίες και συμφέροντα ολοκλήρου λαού. Αυτή η Παράταξη ιδρύθηκε για να υπηρετήσει την Ελλάδα, την χώρα μας. Από την ίδρυσή του έως σήμερα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει πάνω από όλα το Εθνικό Συμφέρον. 

Πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία με σταθερά της την κοινωνική ευαισθησία. Ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, ισονομία, ισοπολιτεία, κοινωνική δικαιοσύνη, αξίες πρωταγωνιστικές στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στα χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη παρατηρούμε πως ανέβηκε η αξιοπιστία της σχέσης κράτους και πολίτη. Η ταχεία ψηφιοποίηση μέσω του gov.gr, η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών, αλλά και η άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στον Έβρο αποτελούν τις πιο σημαντικές στιγμές των τελευταίων ετών , που απέδειξαν ότι τελικά το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλές απαιτήσεις, κάτω υπό πίεση, από πόλωση, από πρωτοφανής συνθήκες.

Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε ο ρόλος της χώρας παγκοσμίως. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην πρόταση για κοινό δανεισμό της Ε.Ε., αλλά και για το ψηφιακό πιστοποιητικό για τα ταξίδια, όταν αμφότερες οι προτάσεις έμοιαζαν μη πραγματοποιήσιμες. Η υλοποίησή τους ανέβασε το κοινωνικό στάτους της χώρας. Παράλληλα, η ελληνοτουρκική διαμάχη έγινε ευρω-τουρκική σε μεγάλο βαθμό, βοηθώντας τη χώρα να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα. 

Βλέπουμε πλέον δίπλα μας ουσιαστικούς συμμάχους και όχι εχθρούς ή συμφέροντα. Πρέπει να τονισθεί πως η χώρα μας έγινε παγκόσμια υπόδειγμα και παράδειγμα, αυτή τη φορά προς μίμηση, για τον υπόλοιπο κόσμο. Ανέκτησε τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια διεθνώς. Παρατηρούμε πως η νέα γωνία Ελλήνων αναλαβαίνει ενεργό ρόλο στα κοινά .Η μόρφωση , η κατάρτιση και η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων αποτελούν βασικούς πυλώνες της γαλάζιας παράταξης καταπολεμώντας το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας με δυναμικό τρόπο. 

Είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση δεν σημειώνει κάμψη! Παρά την υγειονομική κρίση, τα lockdown με το κλείσιμο της εστίασης και των επιχειρήσεων, την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και στην οικονομία και τις φυσικές καταστροφές η κυβέρνηση κατάφερε να ανταπεξέλθει άμεσα και αποτελεσματικά στις μεγάλες προκλήσεις έχοντας ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή . Μέσα στο διάστημα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη , έγιναν όσα δεν είχαν προχωρήσει για δεκαετίες. 

Το κράτος ψηφιοποιήθηκε και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να στηθούν σε ουρές. Για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, είδαν μείωση σε μια σειρά από φόρους ,ο κόσμος της εργασίας μπήκε στο προσκήνιο και η υγεία των Ελλήνων σε πρώτο και κεντρικό πλάνο.

Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δηλαδή μιας ισχυρής οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ένωσης των δημοκρατικών κρατών της Ευρώπης είναι ένα όραμα που από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει δυνατό και αληθινό. Μετά το πέρας αυτής της σύγκρουσης που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον κόσμο η ευρωπαϊκή ήπειρος έβαλε την διασφάλιση της Δημοκρατίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε πρώτο πλάνο. 

Μια μικρή οικονομική ένωση μεταξύ κάποιων ισχυρών κρατών με κοινά συμφέροντα μετασχηματίστηκε σταδιακά και ειδικότερα μετά την Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία είναι επισήμως γνωστή ως η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έθεσε τις βάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η Ελλάδα μας δεν έμεινε αμέτοχη σε αυτή την O ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι πέρα από τη σύνδεση και την ένταξη της χώρας στην Ένωση. 

Η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ήδη από τον Ιούνιο του 1959, η οποία οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ελλάδας – ΕΟΚ, τον Ιούνιο του 1961, την πρώτη Συμφωνία Σύνδεσης που σύναψε η ΕΟΚ. Μετά την πτώση της Χούντας, ειδικότερα το 1979 (1981 επίσημα) έγινε ολοκληρωμένο μέλος της κοινότητας.

Η σταθερά φιλοευρωπαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων μετά την πτώση της επταετούς δικτατορίας βελτίωσε αισθητά και την ποιότητα της Δημοκρατίας στην χώρα η οποία από μια ασθενική και υποτυπώδης μορφή δημοκρατίας που υπήρξε από την λήξη του Εμφυλίου πολέμου μέχρι το 1967 μεταλλάχθηκε σε ένα πολίτευμα με σταθερές βάσεις, με σεβασμό προς τους πολίτες ανεξάρτητα από οποίο κομμάτι του κομματικού – ιδεολογικού φάσματος προερχόταν. Και έτσι πορεύεται μέχρι και τις ημέρες μας. 

Η Δημοκρατία μας πέρασε πολλούς σκοπέλους αυτή την τελευταία δεκαετία. Με την οικονομική κρίση, τα πολυετή προγράμματα λιτότητας, τους πολίτες που έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς, την άνοδο της ακροδεξιάς. Όλα αυτά όμως δείχνουν να υποχωρούν. Προσωρινά ή μόνιμα; Θα το δείξει η ιστορία. Εμείς όμως πρέπει να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Το αξίζουμε! 

Η κεντροδεξιά του σήμερα έχει μεγάλα καθήκοντα: Να παραμείνει προσηλωμένη στο να προσφέρει λύσεις, στο να συζητάει νηφάλια, στο να είναι εκσυγχρονιστική και να εμμένει στην λογική ως εργαλείο για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης. Έχει όμως επίσης και την τεράστια ευθύνη να αποκαθηλώσει τον άκρατο λαϊκισμό της ακροδεξιάς! Ένα μεγάλο δημοκρατικό ΚεντροΔεξιό Μέτωπο, Ρεαλισμού, Πατριωτισμού και Προόδου.

* Υπογράφουν:
- Βασιλική (Λίλη) Παναγούλια, Κάτοχος Πτυχίου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογία, με Μάστερ και Εξειδίκευση πάνω στη Γενετική, Université Paris - 6 Pierre et Marie Curie / Δημοσιογράφος - Παρουσιάστρια / Ραδιοφωνική Παραγωγός / Μέλος της ‘’ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ’’ / Πρώην Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Παρισίου

- Φωτεινή (Φαίη) Κυριακίδου, Σύμβουλος Ανάπτυξης / Εκπαιδευτικός - Φιλόλογος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / Δ.Π.Μ.Σ. Κοινωνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής Ανάπτυξης, Παν. Πελοποννήσου και Ε.Κ.Κ.Ε. / Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλλων ΔΗΜΤΟ ΝΔ, Νέας Σμύρνης / Εκλεγμένη Σύνεδρος στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

- Αλεξία-Σταυρούλα Χαρακίδα, Πολιτική Επιστήμονας, ΔΠΘ / Δημοσιογράφος / Κάτοχος δύο Π.Μ.Σ., πάνω στην Διοίκηση, την Πολιτική και τα ΜΜΕ, από το ΕΚΠΑ / Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής και Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ / Υπάλληλος στην Περιφέρεια Αττικής, στο Γραφείο Περιφερειάρχη, ως οικονομικό και διοικητικό προσωπικό / Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας, ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας / Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας, ΟΝΝΕΔ (Πανελλαδικά) / Εκλεγμένη Σύνεδρος στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

- Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καραγεωργίου, Φοιτητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ / Αρθρογράφος Γνώμης Κιλκίς - Παιονίας / Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κιλκίς και

- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Πτυχιούχος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.