Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Περί του ζητήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων


Γράφει ο Τάσος Κοκοβίδης
Το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων είναι πάνω από όλα ΕΘΝΙΚΟ δήλωνε ως αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 19 Μαΐου 2019, για να συμπληρώσει δύο χρόνια αργότερα ως πρωθυπουργός της χώρας «η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης». Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Είναι μια ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία -εκατό χρόνια πριν- των Ελλήνων του Πόντου», «Ζητούμε το ελάχιστο: Να αναγνωριστούν τα πραγματικά γεγονότα, τα ιστορικά γεγονότα από όλους», «τιμούμε την μνήμη των Ποντίων για να σιγουρευτούμε ότι η γνώση της Ιστορίας είναι η πιο σημαντική και η καλύτερη δυνατή προϋπόθεση ώστε να έχουμε ένα μέλλον όπου αυτά δεν θα ξανασυμβούν».

Ως απειλή παρουσιάζεται το θέμα της γενοκτονίας στον τουρκικό Τύπο, στις 27 Απριλίου 2021. Άρθρο του Zafer Şahin, στη Milliyet, υποστηρίζει ότι μετά τους Αρμενίους σειρά έχει η γενοκτονία των Ποντίων. Μεταξύ άλλων αναφέρει ο αρθρογράφος «Η υποστήριξη του Μπάιντεν στο Αρμενικό λόμπι για το ψέμα γενοκτονίας αναπόφευκτα θα ανοίξει την όρεξη του Ελληνικού λόμπι. Ωστόσο, η πραγματική λεπτομέρεια που τους έκανε ευτυχισμένους -εννοεί τους Έλληνες-ήταν, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως “Κωνσταντινούπολη” σε αυτή τη δήλωση».

Πριν λίγες ημέρες, στις 29 Αυγούστου 2021, δημοσιογράφος ρώτησε τον γερουσιαστή και επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ που επισκέφτηκε την Ελλάδα «Πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την Αρμενική Γενοκτονία. Είμαστε πλέον εν όψει της αναγνώρισης και της Ποντιακής Γενοκτονίας;» και ο ισχυρός άντρας και μεγάλος φιλέλληνας δεν απέκλεισε το γεγονός και σκωπτικά απάντησε «Είναι κάτι λοιπόν το οποίο θα χρειαστεί να μελετήσουμε».

Από όλες αυτές τις δηλώσεις και απόψεις συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ΙΔΕΑ της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με κάθε δυνατό μέσο για να πληροφορηθεί η διεθνής κοινότητα το ειδεχθές έγκλημα της γενοκτονίας των Ποντίων.

Μία μορφή ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινότητας των λαών θα ήταν η δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας που θα προβάλλεται κυρίως στο εξωτερικό, θα είναι μεγάλη παραγωγή με καλούς και γνωστούς ξένους ηθοποιούς. Το σενάριο της ταινίας να καταπιάνεται με την τραγωδία της γενοκτονίας, τα βάσανα και τον ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η Αρμενία με πληθυσμό 3.000.000 κατοίκους χρηματοδότησε συνολικά 6 κινηματογραφικές ταινίες με σημαντικότερη το Ararat του Ατόμ Εγκογιάν που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2002, στο οποίο συμμετείχε ο Σαρλ Αζναβούρ. Επίσης έγιναν και πολλά ντοκιμαντέρ με αναφορά στα τραγικά γεγονότα του 1915. Η Ελλάδα των 10.000.000-ων κατοίκων εκ των οποίων τα 2.000.000 είναι Πόντιοι δεν έχει να επιδείξει ούτε μία ταινία για να περιγράψει τα καταστροφικά γεγονότα εκείνης της γενοκτονικής περιόδου (1916-1923).

Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει ο Τσέχος σκηνοθέτης - Ποντιακής καταγωγής - Γιώργος Αγαθονικιάδης, με το σενάριο για κινηματογραφική ταινία που το τιτλοφορεί, Τα δάκρυα της Ανατολής. Περίληψη του έργου έχει κατατεθεί στο Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου για έγκριση και αρχική χρηματοδότηση. Στόχος είναι να γίνει μια διεθνής κινηματογραφική παραγωγή ώστε να προβληθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού-ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον Τσέχοι, Αρμένιοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Σέρβοι-προκειμένου να ασκηθεί περισσότερη πίεση.

Ο φάκελος του έργου παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργο Βαρυθυμιάδη ο οποίος εξεδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν απόλυτα σύμφωνος με την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται. Σύντομα όπως είπε, στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕ θα συζητηθεί το θέμα, και ελπίζουμε, η ΠΟΕ να στηρίξει επίσημα την όλη προσπάθεια ώστε να λάβουν σάρκα και οστά, Τα δάκρυα της Ανατολής.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ τέλος ότι, την όλη προσπάθεια, πέρα από το επίσημο Ελληνικό κράτος, να υποστηρίξουν και οι απανταχού Πόντιοι με οποιονδήποτε τρόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.