Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Απάτες μέσω σεξουαλικής εκβίασης "sextortion scam" και στο Κιλκίς


Εκβιαστικά email σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, μεταξύ των οποίων και σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς απεστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Πρόκειται για τη γνωστή απάτη sextortion scam, μέσω της οποίας επιχειρείται σεξουαλική εκβίαση με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.

Ειδικότερα, άγνωστοι, χρησιμοποιώντας ψεύτικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στέλνουν μαζικά μηνύματα σε υποψήφια θύματα, τα οποία ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους. 

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές. 

Στη συνέχεια αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό τους λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και απαιτούν από τα θύματά τους να καταθέσουν σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος Bitcoin χρηματικό ποσό αντίστοιχο των 1.000 ευρώ μέσα σε 50 ώρες. 

Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν ότι θα δημοσιοποιήσουν ερωτικό περιεχόμενο που τους απεικονίζει. 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους παραλήπτες των παραπάνω απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου να: 

-Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

-Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές. 

-Αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται. 

-Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς. 

-Αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται. 

-Αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.