Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Επιμορφωτική Κιλκίς: Τοπική αειφόρος ανάπτυξη με καινοτόμες μεθόδους


Δελτίο τύπου Επιμορφωτικής Κιλκίς
Τοπική αειφόρος ανάπτυξη με καινοτόμες μεθόδους: οι εταίροι του έργου MED-QUAD αναφέρουν τα πρώτα αποτελέσματα και προγραμματίζουν τις επόμενες δράσεις (κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής).

Στις 2 και 3 Ιουνίου 2021 θα υλοποιηθεί η 1η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου MED-QUAD με διοργανωτή τον εταίρο Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport – AASTMT (Αίγυπτος). Η συνάντηση θα υλοποιηθεί online λόγω της πανδημίας Covid. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα αντιμετωπιστούν διαχειριστικά θέματα, ενώ ο συντονιστής του έργου Επιμορφωτική Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε. από την Ελλάδα, θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τα μέρη που αφορούν τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα καθώς και τις δραστηριότητες διάδοσης του έργου στο ευρύ κοινό σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο. 

Αξίζει να αναφερθεί, πως στο έργο συμμετέχουν πέρα από την «Επιμορφωτική», 6 Πανεπιστήμια από 6 Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Τυνησία). Το έργο στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή της θεωρίας του «Τετραπλού Έλικα» στον τομέα της Καινοτομίας και ειδικά της ψηφιοποίησης για την τόνωση της τοπικής ανάπτυξης. Ο «Τετραπλός Έλικας» αναφέρεται στη συνεργασία και αλληλεπίδραση των 4 βασικών συντελεστών της καινοτομίας, δηλαδή των ΑΕΙ/Ερευνητικών Κέντρων, του Κράτους, των Επιχειρήσεων και της Κοινωνίας (Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης οι εταίροι θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα αποτελέσματα του έργου μετά από 9 μήνες υλοποίησης, καθώς και στην προεργασία και τον λεπτομερή προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων του έργου.

Επισημαίνεται ότι κατόπιν έναρξης του έργου συστάθηκαν ομάδες εργασίας από το εταιρικό σχήμα, οι οποίες συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση βασικών εργαλείων έναρξης δράσεων του έργου π.χ. την πλατφόρμα διαχείρισης του έργου στο ASANA, το εγχειρίδιο διαχείρισης του έργου, το πλάνο επικοινωνίας των εταίρων κ.ά. Στη συνέχεια οι εταίροι συμμετείχαν στην εκπαίδευση του MIS από την Κοινή Τεχνική Γραμματεία ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του έργου http://www.enicbcmed.eu/projects/med-quad

Για τη διάδοση του σκοπού και των δραστηριοτήτων του έργου στο ευρύ κοινό και στην επαγγελματική κοινότητα δημιουργήθηκαν σελίδες στο Facebook και το LinkedIN ενώ οι συμμετέχοντες στο έργο φορείς, δημιούργησαν στις εταιρικές τους σελίδες μια σελίδα για το έργο MED-QUAD η οποία παρέχει στην εκάστοτε εθνική γλώσσα πληροφορίες για το πρόγραμμα.

Πέρα από την αναφορά στα πρώτα αποτελέσματα του έργου, κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις επόμενες δραστηριότητες που αφορούν τη δημιουργία των ομάδων ανάπτυξης της πόλης (city development groups, την εκπαίδευση των μελών που θα τις απαρτίζουν αλλά και την οργάνωση των ζωντανών εργαστηρίων (living labs). 

Διευκρινίζεται ότι τόσο η δημιουργία των ομάδων ανάπτυξης των πόλεων όσο και η οργάνωση ζωντανών εργαστηρίων αποτελούν καίρια σημεία καινοτομίας του έργου και αναμένεται ότι θα συμβάλλουν στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη των χωρών της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, σε κάθε συμμετέχουσα χώρα του έργου θα επιλεχθούν μέσω μιας καθορισμένης από κοινού και σταδιακής διαδικασίας, τρία έως πέντε μέλη ειδικών από τους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα οποία θα απαρτίσουν την Ομάδα Ανάπτυξης της Πόλης. 

Τα μέλη των Ομάδων Ανάπτυξης της Πόλης θα έχουν καθορισμένες ικανότητες και θέση στην περιοχή και θα εκπαιδευτούν ώστε να εκπληρώσουν δράσεις της ομάδας με σκοπό να καλύψουν μακροπρόθεσμα τις προσδοκίες και ανάγκες της πόλης και του κοινωνικού συνόλου. Από την άλλη πλευρά τα ζωντανά εργαστήρια για την καινοτομία θα έχουν στόχο την ψηφιοποίηση θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση του νερού και ιχνηλασιμότητας των αγροτικών προϊόντων καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. 

Στόχος του έργου MED-QUAD είναι αφότου συσταθούν οι ομάδες ανάπτυξης της πόλης και τα ζωντανά εργαστήρια σε κάθε συμμετέχουσα χώρα και παρακολουθήσουν εξειδικευμένη εκπαίδευση τα μέλη τους, να δημιουργηθεί ένα κοινωνικά ευαισθητοποιημένο πανεπιστήμιο. Δηλαδή, σκοπός είναι να λειτουργεί ενεργά το πανεπιστήμιο για τους πολίτες, έχοντας πλέον όχι μόνο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα-γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων 4 βασικών συντελεστών της καινοτομίας, δηλαδή των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων/ερευνητικών κέντρων, του κράτους, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας (τοπικής αυτοδιοίκησης).

Κλείνοντας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι θα συζητήσουν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται στην παρούσα φάση η κάθε δραστηριότητα και θα λάβουν αποφάσεις τόσο για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων όσο και για τον προγραμματισμό της 2ης συνεδρίασης.

Το Έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έχει προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.