Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

H άγνωστη ιστορία του Ronald Wayne, συνιδρυτή της Apple


Γράφει ο Νικηφόρος Χριστοφορίδης
«Δεν μετανιώνω ποτέ για την απόφασή μου ούτε για μια στιγμή. Αν είχα μείνει μαζί τους στην Apple, μάλλον θα είχα καταλήξει ο πλουσιότερος άντρας στο νεκροταφείο».

Αυτό είχε δηλώσει ο Ronald Wayne, ο τρίτος συνιδρυτής της Apple, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία μόλις 11 ημέρες μετά από την ίδρυσή της.

Συγκεκριμένα, παραιτήθηκε από το μερίδιο του (είχε το 10%) στην Apple έναντι μόλις 800 $. Σήμερα, αν είχε εξακολουθήσει να είναι στέλεχος της APPLE, θα ήταν δισεκατομμυριούχος, αλλά προφανώς φιλοσόφησε διαφορετικά την ζωή του.

Το μόνο για το οποίο μετάνιωσε σε ολόκληρη την πορεία του , ήταν μια κίνησή του σε σχέση με την Apple. Το γεγονός δηλαδή ότι πούλησε το αυθεντικό συμφωνητικό που είχε υπογράψει με τους Jobs και Wozniak, για 500$ στις αρχές του 1990, ενώ το ίδιο έγγραφο το 2011, πωλήθηκε σε δημοπρασία για 1,6 εκατομμύρια δολάρια , καθεστώς το οποίο θα του απέφερα κέρδη πέρα από κάθε φαντασία του!

Ήταν η 1η Απριλίου του 1976, όταν ο Ronald Wayne κάθισε στη γραφομηχανή του και συνέταξε ένα επαγγελματικό συμφωνητικό που περιγράφει τις ευθύνες των τριών ανδρών στην εταιρεία που σχεδίαζαν από κοινού. Υπέγραψε το έγγραφο, μαζί με τον Steven Jobs και τον Steven Wozniak και…. εγένετο η Apple. Ο Wayne σχεδίασε επίσης και το πρώτο λογότυπο της εταιρείας, μια σκηνή που απεικονίζει τον Sir Isaac Newton κάτω από μια μηλιά. Το λογότυπο αυτό όμως κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο πριν αντικατασταθεί από το σύμβολο που σχετίζεται με την εταιρεία σήμερα.

Όμως πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η συμπεριφορά ενός από τους νέους συνεργάτες του ήταν αιτία για να αποχωρήσει πρόωρα. Ο Steve Jobs είχε πάρει ένα δάνειο 15.000 $ για να αγοράσει προμήθειες και να εκπληρώσει το πρώτο συμβόλαιο της Apple. Όμως , όπως ανέγραφε το συμφωνητικό που είχαν υπογράψει και οι τρεις συνιδρυτές της Apple, όλα τα μέλη της ήταν συνυπεύθυνα για τυχόν ζητήματα( έσοδα-έξοδα και ζημιές) που βάρυναν οποιονδήποτε από τους τρεις συνεργάτες.

Ο Jobs και ο Wozniak ήταν νεότεροι και δεν διέθεταν περιουσία στην κατοχή τους ενώ ο Wayne είχε περιουσιακά στοιχεία -συμπεριλαμβανομένου και ενός σπιτιού- και φοβόταν ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε αποτυχίας το οικονομικό βάρος θα το επωμιζόταν κυρίως αυτός. Με άλλα λόγια δεν πίστεψε ποτέ ειλικρινά στο όραμα του Steve Jobs και δεν ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει για αυτό.

Στις 12 Απριλίου του 1976, αφού πέρασε μόλις 11 ημέρες με τους Wozniak και Jobs, ο Wayne παραιτήθηκε από τον ρόλο του στην εταιρεία. Παραιτήθηκε από το μερίδιο του 10 τοις εκατό στην Apple έναντι 800 $.

«Όλοι κατάλαβαν γιατί πήρα το όνομά μου από τη σύμβαση», είπε ο Γουέιν. «Δεν υπήρχε καμία διαφωνία για αυτό, δεν υπήρχε ανταγωνισμός» είχε δηλώσει μετέπειτα.

Σήμερα ο Ronald Wayne διαμένει σε ένα τροχόσπιτο στο Pahrump της Νεβάδας, όπου πουλά γραμματόσημα και σπάνια νομίσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.