Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Ο Κωνσταντίνος Χαλιόρης, Συντονιστής Γενικός Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α., μιλά στη Γνώμη και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Η συνέντευξη δόθηκε στον Θωμά Μαρκόπουλο
Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ Κωνσταντίνε: Καταγωγή, ηλικία, οικογένεια, επάγγελμα, σπουδές, πολιτική ενασχόληση, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, καθημερινότητα κλπ.


Είμαι 41 ετών, γεννήθηκα στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από τη Χίο και τη Φωκίδα. Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι κυρίως στο Καστράκι, το χωριό μου, με παρέες, χαμόγελα, ξένοιαστες στιγμές. Από μικρός γαλουχήθηκα μέσα σε μια οικογένεια δεμένη με τα Κυριακάτικα τραπέζια να είναι ο πυρήνας της οικογένειας.

Είμαι Οικονομολόγος στο επάγγελμα με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιώσιμη ανάπτυξη και Υποψήφιος Διδάκτωρ στην Οικονομία και στη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή έχω αναλάβει Συντονιστής Γενικός Διευθυντής στο Ο.Α.Κ.Α., ενώ παράλληλα διατηρώ και μια οικογενειακή επιχείρηση με εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία παράγει μεταλλικές χάντρες και εξαρτήματα.

Τα πρώτα παιχνίδια, τα πρώτα όνειρα και η πρώτη επαφή με τα κοινά. Η συμμετοχή σε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις μου κέντριζαν πάντα το ενδιαφέρον και με έκαναν να πιστεύω στις συνέργειες. Δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τις πολιτικές νεολαίες άλλα προσπαθούσα να έχω σφαιρική άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω μου και κυρίως να προσπαθώ να βρω λύσεις πολλές φορές «ριζοσπαστικές» με κοινό παρανομαστή την κοινή λογική.

Αγαπώ το διάβασμα, τα βιβλία ιστορίας και οτιδήποτε συνδέεται με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η καθημερινότητα μου είναι αρκετά δύσκολη με πολλές ώρες εργασίας άλλα η χαρά της δημιουργίας και η αλλαγή που συντελείται στο Ο.Α.Κ.Α. είναι κάτι που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω ακόμα πιο εντατικά.

Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο;
Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας; Τι σε ενοχλεί;


Με το 32,1% των Ελλήνων να είναι κάτω από 30, η αντιπροσώπευση τους στα δημόσια αξιώματα είναι ελάχιστη. Το στερεότυπο « είσαι μικρός ακόμα, μη βιάζεσαι» το συναντά κανείς κάθε φορά που θα τολμήσει να είναι υποψήφιος. Το συνάντησα κι εγώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Την ώρα που η φράση – κλισέ ορισμένων πολιτικών τους θέλει να « παλεύουν για τις επόμενες γενιές», οι ίδιοι κάνουν τα πάντα για να αποκλείσουν νέους ανθρώπους από την πολιτική. 

«Δεν είναι τίποτα αυτός, είναι ένας πιτσιρικάς, που δε μπορεί να κάνει τίποτα», άκουσα από πολιτικό. Σε ένα κόσμο, που συνεχώς αλλάζει υπέρ εκείνων που διαμορφώνουν τους συσχετισμούς, αν δε διεκδικήσεις κάτι, τότε είναι δεδομένο πως πάντα θα είσαι ευάλωτος στις διαθέσεις των άλλων. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να απογοητευθεί. Είναι σημαντικό σε μια εποχή που θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες και το αίσθημα του αποκλεισμού, να σπάσουμε τα στερεότυπα. Περισσότεροι νέοι άνθρωποι σε δημόσια αξιώματα, σημαίνει νέες φωνές, μεγαλύτερο πλουραλισμό, ισχυρότερη Δημοκρατία.

Πως βίωσες και βιώνεις τον COVID 19 και τα αποτελέσματα του;

Η περίοδος της πανδημίας στάθηκε εμπόδιο στους πιο πολλούς από εμάς, άλλα βλέποντας τη θετική πλευρά, είναι μια εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Έχοντας αναλάβει ως Γενικός Διευθυντής στο Ο.Α.Κ.Α. μπορώ να πω πως η πανδημία μας ωφέλησε σε πολλά. Δημιούργησε την ευκαιρία να γίνουν πράγματα και έργα που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Είναι η ευκαιρία να αναλογιστούμε τι λάθη έχουν γίνει στο παρελθόν και πως μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον. Λόγω της αναστολής όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, έγιναν σημαντικά έργα αναβάθμισης και συντήρησης, που όπως καταλαβαίνετε δε θα μπορούσαν να γίνουν με αθλητές μέσα στους χώρους. 

Θα αναφερθώ μόνο στο Κέντρο Υγρού Στίβου που έχει ξεκινήσει η ολική του ανακατασκευή από την αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας, έτσι ώστε να το βρουν αναικαινισμένο και ασφαλές οι αθλητές, ενόψει της Ολυμπιακής χρονιάς. Συνεπώς, η πανδημία για εμάς εδώ στο Ο.Α.Κ.Α. ‘’Σπύρος Λούης’’, στάθηκε μια ευκαιρία για αλλαγή προς όφελος των αθλητών και όλων των χρηστών του κέντρου.

MeTooGreece… πως το βλέπεις όλο αυτό; Θα αλλάξει κάτι;

Το MeToo είναι ένα κοινωνικό κίνημα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πέφτουν θύματα κακοποίησης και βίας σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, οι αποκαλύψεις και στην Ελλάδα ήταν ραγδαίες, ιδιαίτερα χώρο του αθλητισμού τον οποίο πρεσβεύω και θα ήθελα να αναφερθώ στις προσπάθειες και στις δράσεις του Υφυπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. 

Ύστερα από πολλές καταγγελίες στον χώρο του αθλητισμού η ΓΓΑ ανακοίνωσε 13 βήματα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βίας στον αθλητισμό. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν θεσμικές παρεμβάσεις που φέρνουν τον αθλητισμό στο προσκήνιο με το σύνθημα «Σπάσε τη σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι». Η καμπάνια αυτή έχει στόχο να δώσει φωνή στον καθένα απέναντι στη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις στον αθλητισμό. 

Τώρα είναι η στιγμή να εξαλειφθεί κάθε μορφή βίας και να απομονώσουμε όλα τα περιστατικά εκείνα τα οποία προσβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Με τη σωστή παιδεία, από την οικογένεια και το σχολείο, άλλα και με συνεχή ενημέρωση από την πολιτεία, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον πιο δίκαιο και ασφαλές για τις νεότερες γενιές με ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους.

Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;

Αν είχα 3 ευχές…το πρώτο πράγμα που θα ευχόμουν, είναι να επιστρέψουμε γρήγορα, χωρίς άλλες ανθρώπινες απώλειες, στην κανονικότητα. Νομίζω πως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά την πανδημία και πιστεύω πως όλοι μαζί ενωμένοι και τηρώντας τα μέτρα θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τον αόρατο εχθρό. Η δεύτερη μου ευχή είναι κάτι σαν προσωπικό μου στοίχημα, ένα όραμα που έχω και ένα στόχο που έχω θέσει σε προτεραιότητα από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως Γενικός Διευθυντής εδώ στο Ο.Α.Κ.Α. 

Να γίνει και πάλι το Ο.Α.Κ.Α. το κύτταρο αθλητισμού και πολιτισμού για όλη τη χώρα. Πιο οικείο για τους πολίτες, πιο λειτουργικό για τους αθλητές, εργαλείο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Σαν τρίτη μου ευχή θα ευχόμουν να μπορούσα να έχω ακόμα χίλιες ευχές να τις μοιράσω σε όποιον έχει ανάγκη. Γενικά σαν άνθρωπος, μου αρέσει να μοιράζω τη μπάλα, γιατί όταν μοιράζεις τη μπάλα η ομάδα παίζει καλύτερα! Μου αρέσει να δίνω ευκαιρίες και να μην κρατάω πράγματα μόνο για τον εαυτό μου. Πιστεύω πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις και θέλω οι άνθρωποι που είναι γύρω μου να είναι ευτυχισμένοι.

Μια θετική - ελπιδοφόρα - αισιόδοξη σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει.

Η φετινή, επετειακή χρονιά που διανύουμε νομίζω πως πρέπει να μας παρακινήσει όλους και να κοιτάξουμε το μέλλον αισιόδοξα. Δεν πρέπει να καλλιεργούμε τον διχασμό άλλα την ενότητα, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας 200 χρόνια πριν. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι μόνο όταν είναι ενωμένοι πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα. 200 χρόνια πέρασαν με χαρές και λύπες, νίκες και ήττες, μεγάλες στιγμές και μαύρες ημέρες. Εκατοντάδες Έλληνες άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία στο πέρασμα αυτών των διακοσίων χρόνων. 

Η επέτειος της Επανάστασης του 1821 δεν είναι μια μουσειακή επέτειος. Είναι η ευκαιρία για όλους μας, κοιτώντας την ιστορία μας να γράψουμε τις νέες λαμπρές σελίδες για το αύριο. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, δίνεται η ευκαιρία και το βήμα στον καθένα από εμάς όχι μόνο να κατανοήσουμε καλύτερα την Επανάσταση του 1821, αλλά και να αναδείξουμε το δικό μας σταθμό στην ιστορία. 

Να κάνουμε τη δική μας αποτίμηση γεγονότων και προσώπων, να προτείνουμε τη δική μας δράση και συμβολή για το μέλλον. Διακόσια χρόνια μετά, η λάμψη της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζει το μέλλον.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.