Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Μπορούμε


Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν
κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες.
Φίλε μου, όσοι δεν ένιωσαν ποτέ
με τί σίδερο, με τί πέτρες, τί αίμα
και τί φωτιά
χτίζουμε, ονειρευόμαστε και τραγουδάμε.
Οδ.Ελύτης
Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Αφήνοντας πίσω μας σιγά σιγά το 2020,μία χρονιά δύσκολη, μία χρονιά γεμάτη άγχος, αγωνία και ένταση η σκέψη μας είναι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, που αυτές τις γιορτινές μέρες περνούν χωρίς ακόμα και τα απαραίτητα. Ευτυχώς όμως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε έχει επεκταθεί το πνεύμα της αλληλεγγύης και της προσφοράς.


Τα παραδείγματα ανά την Ελλάδα είναι πολλά. Από νοσηλεύτριες που πήγαν από την μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη και γιατρούς μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που άφησαν ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον για να βοηθήσουν στα επίκεντρα της πανδημίας, βοηθώντας να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι ιατρούς βουλευτές που άφησαν τα έδρανα για να δηλώσουν εθελοντές στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας. 

Η ιδέα του εθελοντισμού τόσο του οργανωμένου (Ερυθρός Σταυρός κ.λπ.) όσο και του ατομικού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Από το να μετέχεις σε ένα οργανωμένο εθελοντικό κίνημα μέχρι το να στηρίζεις με τον δικό σου τρόπο τον συνάνθρωπο σου, είναι εξίσου σημαντικό ειδικά αυτή την περίοδο. Ο εθελοντισμός είναι συνδεδεμένος με το ήθος, την πηγαία ανάγκη του ενεργού πολίτη, που παλεύει για μια καλύτερη ζωή για όλους. Ευτυχώς στην χώρα μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν αυτή την ανάγκη.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε καμία συγκεκριμένη δράση γιατί πραγματικά πιστεύω ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν έβαλαν ένα «λιθαράκι» στον αγώνα μας απέναντι σε αυτή την τεράστια κρίση που περνάμε. Η κάθε δράση και ο κάθε άνθρωπος που πρόσφερε σε αυτή έδειξε κάτι αδιαμφισβήτητο: Ότι τα υγιή κομμάτια της κοινωνίας μας παρά την λαίλαπα των αρνητών και των ψεκασμένων παρέμειναν αλώβητα.

Το 2021 είναι πράγματι αναγκαίο να θέσουμε ένα βασικό στόχο. Να βάλουμε στο περιθώριο της ακραίες φωνές που απειλούν την ενότητα και την ομοψυχία μας.

Κλείνοντας τον τελευταίο μου άρθρο για το 2020, θέλω να ευχηθώ ένα πράγμα. Να είμαστε όλοι και όλες καλά, να νιώθουμε ευγνώμονες που έχουμε το ιερότερο και ύψιστο αγαθό, την ΥΓΕΙΑ μας και να παλεύουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για μία πιο όμορφη επόμενη μέρα.

* Καραγεωργίου Χαράλαμπος
-Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΟΝΝΕΔ  νομού Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.