Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Σ. Παραστατίδης: Δύσκολες ημέρες με το νέο κορωνοϊο, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα τώρα...


Του Στέφανου Παραστατίδη
Ιατρού, Γραμματέα Οργανωτικού και 
Πολιτευτή Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ 
Η επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη προμηνύει δύσκολες επόμενες ημέρες. Στον πίνακα παραθέτω τα στοιχεία των ΜΕΘ αλλά και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της πόλης.

Το σύνολο των κρεβατιών ΜΕΘ είναι 119 (ετοιμάζουν και 5 κλίνες σε 424) και οι αναφορές του υπουργού περί νέων ΜΕΘ αφορούν σε απλή μετατροπή των ΜΕΘ-nonCOVID σε ΜΕΘ-COVID και όχι σε νέες κλίνες. Για παράδειγμα, το ΑΧΕΠΑ έχει 25 ΜΕΘ· οι 15 είχαν οριστεί ως ΜΕΘ-COVID και οι 10 ως nonCOVID, δηλαδή για άλλα επείγοντα περιστατικά. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνουν όλες COVID.

Τα 2 βασικά νοσοκομεία αναφοράς είναι σε οριακό σημείο, με το Παπανικολάου να διαθέτει 25 κλίνες ΜΕΘ-COVID και να είναι ήδη όλες κατειλημμένες από ασθενείς, ενώ το ΑΧΕΠΑ έχει ήδη 16 κατειλημμένες και 9 ελεύθερες. Ο Άγιος Παύλος (8) και το Γ. Γεννηματά (10) έδωσαν όλες τις κλίνες ΜΕΘ για COVID περιστατικά, ενώ το Παπαγεωργίου έχει δώσει τις μισές (6 από τις 13).

Το Ιπποκράτειο (12) και ο Άγ. Δημήτριος (7) παραμένουν nonCOVID στις ΜΕΘ, ενόσω το Ιπποκράτειο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό απλών νοσηλευόμενων (88 σε 90 διαθέσιμα COVID κρεβάτια).Επίσης, το Θεαγένειο, ως το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της βορείου Ελλάδας είναι εκλογικευμένα nonCOVID, και σε ΜΕΘ και σε νοσηλευόμενους.

Συνοψίζοντας, έχουμε 74 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για COVID και αυτή τη στιγμή έχουμε 57 κατειλημμένες από ασθενείς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου 1 στους 10 νοσηλευόμενους καταλήγει σε ΜΕΘ και μετρώντας τους 300 περίπου νοσηλευόμενους αυτή τη στιγμή, συμπεραίνουμε ότι η υγειονομική δομή της Θεσσαλονίκης είναι ήδη στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της. Τις επόμενες ημέρες δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παράλληλα, είναι μεγάλος ο αριθμός θετικών κρουσμάτων στους υγειονομικούς εργαζόμενους. Εδώ, αυτό που έχουμε κάνει λάθος είναι το γεγονός ότι στα επείγοντα-COVID των νοσοκομείων δεν γίνονται μονάχα μοριακά τεστ (PCR) που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2, αλλά και RAPID TESTS που δεν είναι το ίδιο ευαίσθητα, δηλαδή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ψευδώς αρνητικών και ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Τούτο συνεπάγεται ότι νοσηλεύονται ασθενείς με ψευδώς αρνητικό rapid test, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό εντός του νοσοκομείου.

Είναι αυτό το οποίο είχαμε επισημάνει από την αρχή, θα έπρεπε να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια και να κρατήσουμε τον ιό όσο το δυνατόν μακριά από το νοσοκομείο. Τα δε rapid tests, ως επιλογή σε νοσοκομεία αναφοράς είναι μία λάθος επιλογή -θα έπρεπε να είχαμε προετοιμάσει περισσότερα PCR και συνεργεία. Τις επόμενες ημέρες, μαζί με την αύξηση των θετικών κρουσμάτων θα έχουμε ακόμη περισσότερους υγειονομικούς θετικούς στη νόσο και η εξίσωση θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Υπενθυμίζω ότι η στρατηγική του περιορισμού γίνεται για να μπορούν να ανταποκριθούν τα συστήματα υγείας στην πανδημία, δηλαδή να μην χαθεί ασθενής που θα σωζόταν αν είχε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, μία παροχή οξυγόνου, τη δυνατότητα περίθαλψης. Το αυστηρό lock-down που πρέπει να λάβει χώρα άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις δεν αφορά πλέον τον Νοέμβριο αλλά τον Δεκέμβριο.

Προστατέψτε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας στο μέγιστο δυνατό. Μην υποκύπτετε σε βολικές θεωρίες συνωμοσίας. Καταλαβαίνω ότι όλοι θα θέλαμε να είναι όλα αλλιώς - δεν είναι. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.