Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού


Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Τμήμα Δημόσιας Υγείας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την “Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2020":

"Στη χώρα μας, από το 1996 έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, ενώ σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου εορτάζεται την 1η εβδομάδα του Αυγούστου κάθε έτους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) και η UNICEF μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για το Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action-WABA) είναι οι παγκόσμιοι υποστηρικτές της προώθησης του θηλασμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα μέλη του έχοντας αναγνωρίσει την κρισιμότητα της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη ενέκριναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή. Το σχέδιο είναι ότι μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκόσμια θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι: «Υποστηρίζουμε τον μητρικό θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη!».

Οι γενικότεροι στόχοι της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:

- Ενημέρωση των πολιτών για το πώς ο θηλασμός συνδέεται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

- Εδραίωση του μητρικού θηλασμού ως μία έξυπνη κλιματικά επιλογή

- Συμμετοχή και συνεργασία ατόμων και οργανισμών που εργάζονται πάνω σε αυτά τα ζητήματα

- Κινητοποίηση για την προώθηση του θηλασμού ως μέρος των στρατηγικών για την βελτίωση της υγείας και του πλανήτη.

Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό απαιτεί αγάπη, υπομονή και επιμονή ,την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των μητέρων.

Το μητρικό γάλα είναι η φυσική πρώτη τροφή για μωρά, περιέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του και επί πλέον προάγει την αισθητηριακή και γνωστική ανάπτυξη και το προστατεύει από τις λοιμώξεις και τα χρόνια νοσήματα. Είναι απόλυτα οικολογικό και δεν παράγει απορρίμματα.

Ο θηλασμός είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο του νεογέννητου παρέχοντας έτοιμα αντισώματα και ενίσχυση ανοσίας.

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, στη χώρα μας τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλά καθώς σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα» (Ηλιοδρομίτη και συν, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2018), το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν αποκλειστικά το πρώτο 24ωρο βρέθηκε 66% και μειώθηκε στο 51% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, στο τέλος του πρώτου μήνα συνέχισαν να θηλάζουν αποκλειστικά το 40% και τους επόμενους μήνες σημειώθηκε σταδιακή πτώση φτάνοντας στο τέλος του 4ου μήνα στο ποσοστό του 25% και σε σχεδόν μηδενικά ποσοστά (0,8%) στο τέλος του 6ου μήνα.

Ωστόσο η προώθηση του μητρικού θηλασμού στην χώρα μας έχει θεσμοθετηθεί με το Ν.4316/2014 (ΦΕΚ 270 τ Α΄), άρθρο 3. Επίσης με τον ίδιο νόμο έχουν θεσμοθετηθεί οι χώροι θηλασμού για το κοινό και στην εργασία, τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, οι Τράπεζες Γάλακτος και το Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάθε χρόνο την εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού αναπτύσσονται δράσεις ενημέρωσης από τους ιατρούς του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας σε συνεργασία με τα Μαιευτήρια και τους ειδικούς επιστήμονες (μαιευτήρες, νεογνολόγους, μαίες, νοσηλευτές κ.λπ). Εφέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού η διοργάνωση τέτοιων δράσεων έχει ανασταλεί.

Τέλος πρέπει να τονισθεί ότι ο θηλασμός αποτελεί βασική συνιστώσα της Αειφόρου Ανάπτυξης και προσφέρει σημαντικά οφέλη στη Δημόσια Υγεία”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.