Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

"Γιατί τεπέ, ντερέ, σοϊχ σου και γαρσί, και όχι λόφος, ρέμα, κρύο νερό και απέναντι..."


Υπογράφει ο Νίκος Τατίδης
Τομεάρχης υποδομών και μεταφορών ΔΕΕΠ Ν.Δ. νομού Κιλκίς
Σε λίγους μήνες γιορτάζουμε την Ελληνική επανάσταση του 1821 εναντίον των Τούρκων. Έχουν περάσει 200 χρόνια από την απελευθέρωση των Ελληνικών εδαφών από τον Τούρκικο ζυγό που κράτησε 400 χρόνια.

Στο πέρασμα των 200 αυτών χρόνων σαν να μη συμβαίνει τίποτα σοβαρό κρατάμε με δόξα και τιμή τους Τούρκικες τοπωνυμίες και τις δηλώνουμε σε όλα τα επίσημα έγγραφα, συμβόλαια, δηλώσεις ΟΣΔΕ, χάρτες και όπου θα έπρεπε να περιγραφεί ένα τοπωνύμιο. Όπως τεπέ = λόφος, ντερέ= ρέμα, σοϊχ σου= κρύο νερό, γαρσί= απέναντι και πολλές άλλες ονομασίες να μη μπω στην διαδικασία να τις καταγράψω.

Μετά στις συζητήσεις απορούμε γιατί οι Τούρκοι λένε κατοικείτε στα εδάφη μας κ.λπ.

Προτείνω τώρα που θα οριστικοποιηθεί το κτηματολόγιο του Κιλκίς και ως πρωτοτυπία και αρχή από το Κιλκίς όλες οι Τούρκικες τοπωνυμίες, όπως και άλλες Βαλκανικών χωρών, Βουλγάρικες, Αλβανικές, να αλλάξουν στις αντίστοιχες Ελληνικές, έχουμε τόσες λέξεις που σίγουρα κάποια ανταποκρίνεται ή θα αντιστοιχεί στην τοπωνυμία χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά ο προσδιορισμός αλλά και αν ακόμα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά η ονομασία

Στην μνήμη των αγωνιστών του 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.