Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Κατερίνα Μονογυιού: Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κάνει περήφανους τους Έλληνες


Επιμέλεια και επεξεργασία ερωτήσεων και υλικού συνέντευξης: 
- Δούκα-Τζαμπαζλή Σωτηρία 
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς 
H βουλευτής Κυκλάδων με την Ν.Δ. κα. Κατερίνα Μονογυιού, είναι μια νέα, δραστήρια, πολυμήχανη κυρία. Αποτελεί γυναίκα πολιτικό του αύριο! Ένα άτομο γεμάτο όνειρα, γνώσεις και διάθεση να προσφέρει. Για να δούμε τι μας είπε λοιπόν.

Αρχικά θα μας πείτε/πεις τα βασικά για σας/σένα αγαπητή Κατερίνα: Καταγωγή, οικογένεια, επάγγελμα, πολιτική ενασχόληση, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, κλπ.

Κατάγομαι από τη Μύκονο, βέρα Κυκλαδιτισσα δηλαδή, μεγάλωσα σε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια που μου έδωσε αρχές και αξίες και μου έμαθε να πιστεύω στο Θεό. Σπούδασα διατροφή και διαιτολόγια στη Κρήτη, ενώ το μικρόβιο της πολιτικής νομίζω το έχω κληρονομήσει από τον παππού μου. Aσχολήθηκα επαγγελματικά ως διαιτολόγος, καθώς είχα δικό μου γραφείο στην Αθήνα , η πολιτική όμως με κέρδισε και αποφάσισα πριν 8 χρόνια να ασχοληθώ με τα κοινά. Τον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να περνάω με τους ανθρώπους που αγαπώ και να ασχολούμαι με τη αγιογραφία.

Κεντροδεξιά, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Νέα Δημοκρατία, ΟΝΝΕΔ και Κ. Κ. Μητσοτάκης… γιατί; Τι σε κέρδισε στην πλευρά/παράταξη αυτή;

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με τα κοινά στην ΟΝΝΕΔ Μυκόνου και στην ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων. Το πάθος των νέων για ένα καλύτερο μέλλον και ο ρομαντισμός μου κέντρισαν το ενδιαφέρον στην οργάνωση των νέων. Η Νέα Δημοκρατία ήταν ανέκαθεν η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με ρίζες στην κοινωνία και με πίστη σε αξίες όπως ο άνθρωπος, η οικογένεια, η θρησκεία και η πατρίδα. Φυσικά, το κόμμα μας χάραξε με τη στάση του τον φιλοευρωπαϊκό δρόμο της Ελλάδας. 

Όλα αυτά τα ιδανικά, σε συνδυασμό με την φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, με κέρδισαν στη Νέα Δημοκρατία. Στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη είδα και εγώ, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, την όρεξη για δουλειά και τις τεχνοκρατικές γνώσεις, που τόσο είχε ανάγκη ο τόπος μετά από 4μιση χρόνια λαϊκισμού. Είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει εμπιστοσύνη και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τις μεγαλύτερες κρίσεις. Για αυτό είμαι σίγουρη πως και τώρα θα τα καταφέρουμε.


Ανήκουμε στην νέα γενιά και οι 3. Είναι οι 60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.

Θεωρώ πως ναι. Η γενιά των 60plus δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά τη χρυσή εποχή των 80s και 90s, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η δίκη τους εποχή δεν είχε τις δυσκολίες της. Η σημερινή γενιά προσπαθεί να αναστηλωθεί μέσα από τα συντρίμμια της κρίσης και να πραγματοποιήσει τα όνειρα της. Θεωρώ πως έχουμε να δώσουμε πολλά ως γενιά ως προς τα επαγγελματικά , κοινωνικά και πολιτικά. Η νέα γενιά δίνει τη πρέπουσα σημασία στη μόρφωση , είναι πιο ενημερωμένη για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα και έχει το δυναμισμό και τη σιγουριά ότι μπορεί να καταφέρει τους στόχους που έχει θέσει.

Είσαι ευαίσθητο και κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, πολιτικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ;

Μέσα από τον προσκοπισμό από παιδί έμαθα να αγαπώ τα ζώα και το περιβάλλον.
Βέβαια πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του ευαισθησίες αλλά σε ζητήματα όπως το περιβάλλον και τη προστασία των ζώων πρέπει να δείχνουμε όλοι ευαισθησία. Το περιβάλλον είναι μια πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα και είμαι ειλικρινά χαρούμενη που η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει την πράσινη ατζέντα σε πρώτη προτεραιότητα. Αλλά και η προστασία των ζώων βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Η πρωτοβουλία AnimalSolidarity, μια πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των lockdowns, είναι μία έμπρακτη απόδειξη αυτού.

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας; Τι σε ενοχλεί;
Βλέπεις σημάδια βελτίωσης;
Που εντοπίζεις το πρόβλημα, τι προτείνεις;


Δεν είναι ακριβώς παράπονο , με ενοχλεί όμως το να βλέπω νέους ανθρώπους με όνειρα και στόχους, να στιγματίζονται και να στοχοποιούνται για την όποια διαφορετικότητα τους , να παρατούν τα όνειρα τους και να μη μάχονται διεκδικώντας τα.

Ελλάδα Τουρκία.
Πώς κρίνεις την πορεία της πατρίδας μας σε
ό,τι αφορά την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή;


Η Τουρκία με τις προκλητικές ενέργειες τις τελευταίες μέρες εκβιάζει και μεθοδεύει ένα θερμό επεισόδιο και είναι δεδομένο ότι έχει στοχοποιήσει το Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο χωρών της Ε.Ε. Ελλάδας και Κύπρου είναι κατοχυρωμένα και δεν αλλάζουν, όσα τετελεσμένα και να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι. Γιατί η Ελλάδα ούτε εκβιάζεται, ούτε απειλείται από κανέναν. 

Η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι μονόδρομος για τους γείτονες. Εμείς ως Έλληνες θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και διάλογος με εκβιαστικά διλήμματα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και κανόνες, ο διάλογος θα είναι εποικοδομητικός και ουσιαστικός.

Είναι ωφέλιμη η συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την ΑΟΖ για τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Η Ελληνική Βουλή κύρωσε τη Πέμπτη 27 Αυγούστου με ψηφοφορία την συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου. Η συμφωνία αυτή στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και κατοχυρώνει το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν ΑΟΖ και το κυριότερο, ακυρώνει στην πράξη, το παράνομο και πειρατικό Τουρκολυβικό σύμφωνο. Την Τετάρτη 26 Αυγούστου στην Ελληνική Βουλή με ψηφοφορία κυρώσαμε και τη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας Ιταλίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. 

Το άρθρο 3 της σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσάς μας παρέχει αυτό το δικαίωμα, ένα δικαίωμα όπου η χώρα μας επιφυλάσσεται να το ασκήσει νότια της Κρήτης σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με τη συμφωνία της Αιγύπτου και όπου αλλού στο μέλλον χρειαστεί σε ανάλογες επεκτάσεις. Πλέον η Ελλάδα μεγαλώνει και οι Έλληνες δεν φοβούνται, ούτε εκβιάζονται. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει με τολμηρές ενέργειες στα εθνικά θέματα και κάνει περήφανους τους Έλληνες.

Πως βίωσες και βιώνεις την εποχή του κορονοιού και της καραντίνας
(ή της μετα-καραντίνας εποχής);
Νιώθεις ότι μπορεί να έχουμε 2ο μεγάλο κύμα τον Οκτώβρη;


Όπως όλοι μας, έτσι και εγώ βίωσα την εποχή του κορονωϊού με άγχος για το οικονομικό, κοινωνικό, προσωπικό μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρολ’ αυτά είμαι αισιόδοξη, έχοντας εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση για όλα τα μέτρα που παίρνει, έχοντας πάντα ως γνώμονα το συλλογικό καλό. Θεωρώ, ότι αν τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά, δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα τον Οκτώβρη, το θέμα είναι ο κόσμος να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος, να μην το υποτιμά και να φέρεται υπεύθυνα για τον εαυτό του και για τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα
μας εδώ και 12-13 χρόνια; Εργασιακά, μα και σαν άτομο στην καθημερινότητα.


Η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση που βίωσε η χώρα μας επηρέασε φυσικά και εμένα. Οι πολίτες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδα τους και φυσικά όλα τα επαγγέλματα αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά είναι χρέος του κάθε υπεύθυνου πολίτη να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να παλεύει για το καλύτερο. 

Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως η παράταξη μας, την δύσκολη περίοδο 2012-2015, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό με γνώμονα την αλήθεια και αν οι φωνές του λαϊκισμού και του διχασμού δεν έπαιρναν την εξουσία, η χώρα μας θα είχε ξεφύγει από την οικονομική κρίση πολύ νωρίτερα. Καλούμαστε και τώρα να αντιμετωπίσουμε την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού αλλά ευτυχώς για τον τόπο στο τιμόνι της χώρας βρίσκονται ικανοί άνθρωποι που έχουν αποδείξει πως μπορούν να διαχειριστούν ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο;
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες. Κάτι φωτεινό.


Εύχομαι να βγούμε αλώβητοι από τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε και να μπούμε ξανά δυνατοί σε μια νέα, ακόμα καλύτερη καθημερινότητα. Δεν έχω κάποιο μότο που με εκφράζει ιδιαίτερα, μου αρέσει να ζω τη κάθε στιγμή, να μη δίνω τροφή σε αρνητικές σκέψεις και να σκέφτομαι κυρίως θετικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.