Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Ομιλία Ε. Αγαθοπούλου στη Βουλή για το σ/ν του Υπουργείου Υγείας


Σημεία ομιλίας Ε. Αγαθοπούλου στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης σ/ν του Υπουργείου Υγείας για την τροποποίηση της σύμβασης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η κ. Αγαθοπούλου, ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την ομιλία της υπενθυμίζοντας το βασικό επιχείρημα που ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται, επί της αρχής, υπέρ της συνεργασίας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ότι δηλαδή πρόκειται για μια κοινωφελή σύμπραξη, χωρίς ίχνος ιδιωτικού κέρδους, που ξεκίνησε επί δικής του διακυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί το κράτος πρόνοιας στον τομέα της υγείας. Ωστόσο με την παρούσα κυβέρνηση «κάθε τροποποίηση της σύμβασης μας επιφυλάσσει και μια έκπληξη, όπου από πίσω κρύβεται και κάποιος ιδιώτης που επωφελείται» επισήμανε.

Στη συνέχεια έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα, που παρότι είχαν επισημανθεί και στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν απαντήθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό:


Το κατά πόσο οι κλίνες ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και ΜΑΦ (Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας) που χρηματοδοτούνται είναι νέες ή πρόκειται για ανακαίνιση εγκαταστάσεων που προϋπάρχουν,

Την ανάγκη αποκέντρωσης των κλινών ΜΕΘ προς την περιφέρεια και ειδικά προς τα νησιά, ζήτημα ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου,

Την άμεση στελέχωση των νέων οργανικών θέσεων των ΜΕΘ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,

Την ανάθεση της εκπαίδευσης στην εντατικολογία σε συγκεκριμένο ΝΠΙΔ ενώ ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας είναι η Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας,
Την ίδρυση του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμού για Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία) που εμφανίζεται επανειλημμένα στις συμβάσεις με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χωρίς να έχει συσταθεί.

Κλείνοντας, η βουλεύτρια κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη για «λεπτομερή σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας για κάθε νοσοκομείο, για να μη δούμε ξανά την προχειρότητα και τον κακό σχεδιασμό της πρώτης περιόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου με δεδομένες τις επιφυλάξεις που προαναφέρθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.