Έτοιμες προς κατάρρευση, άκρως επικίνδυνες και σε πλήρη εγκατάλειψη, βρίσκονται οι Δίδυμες Καπναποθήκες του Κιλκίς, στην οδό Βενιζέλου. Το άλλοτε εμβληματικό κτίριο, από τα πλέον ιστορικά της πόλης, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε άθλια κατάσταση, γεγονός που καθιστά άμεση και επιτακτική, όχι μόνο τη διάσωση, αλλά και την αξιοποίησή του προς όφελος όλων των Κιλκισιωτών.
Κτισμένες ήδη από τα τέλη του 1890, οι Δίδυμες, γνωστές και ως Καπναποθήκες Άγκο-Ποπώφ, μετρούν πάνω από έναν αιώνα παρουσίας στη ζωή της πόλης. Αρχικά λειτούργησαν ως αποθήκες καπνού.
Το 1913 φιλοξένησαν προσωρινά τους πρώτους πρόσφυγες από τη Στρώμνιτσα, καθώς και τα επόμενα κύματα προσφύγων. Την εποχή του εμφυλίου λειτούργησαν ως φυλακή, ενώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και εκκενώθηκαν, χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικό πρατήριο.
Το 1997 με ΦΕΚ του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίζονται ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, για το λόγο ότι «αποτελούν σημαντικά δείγματα ειδικής αρχιτεκτονικής με αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία που αποτελούν μαρτυρίες της οικονομικής ζωής της πόλης στα τέλη του περασμένου αιώνα".
Έκτοτε όμως, και εξαιτίας πολιτικών αστοχιών-τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ρημάζουν χρόνο με το χρόνο. Οι προτάσεις για χρήση των κτιρίων ως Δικαστικό Μέγαρο ή Πολιτιστικό Κέντρο, δεν ευοδώθηκαν ποτέ λόγω των συνεχών αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
Μόνη ελπίδα πλέον αλλά και προϋπόθεση, για τη διάσωση των Δίδυμων Καπναποθηκών, αποτελεί η συνεννόηση, η ομοθυμία και η συστράτευση όλων των πολιτικών αρχών του τόπου, ώστε το Κιλκίς να επανακτήσει ένα ζωτικής σημασίας κτίριο που θα δώσει νέα πνοή στην εικόνα της πόλης.
Οι καιροί, οι Κιλκισιώτες αλλά και το ίδιο το κτίριο το απαιτούν. Δείτε τι δήλωσαν στη «Γνώμη» για τις Δίδυμες Καπναποθήκες, οι τρεις Βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.