Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Διεκδίκηση για κήρυξη των «Απολυμαντηρίων» Καλαμαριάς σε τόπο Ιστορικής Μνήμης και ανέγερση Μνημείου

Πηγή: https://epontos.blogspot.com/
Αποτελεί ευχάριστη και ευοίωνη εξέλιξη το γεγονός ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς με τη σημερινή του σύνθεση, υιοθέτησε την πρόταση ώστε τμήμα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς να κηρυχθούν τα «Απολυμαντήρια» της Καλαμαριάς, στην παραλία της «Αρετσούς», που βρήκαν το θάνατο και «φιλοξενήθηκαν» μέσα σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, ως «Τόπος Ιστορικής Μνήμης» με την ταυτόχρονη ανέγερση ενός μνημείου αφιερωμένου στην μνήμη όλων αυτών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες και καταγραφές από το 1916 έως το 1924 «φιλοξενήθηκαν» περίπου 355.000 άτομα συνολικά, ενώ 22.000 άτομα, ιδιαίτερα μικρά παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή τους εκεί!

Πέρυσι, στις αρχές Μαΐου 2019, συγκροτήθηκε Επιτροπή πρωτοβουλίας, η οποία συγκέντρωσε σχετικό υλικό και το έθεσε υπόψη της Πολιτείας ενόψει της συμπλήρωσης 100 ετών από την 19η Μαϊου 1919, ημέρα που καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, και ιδιαίτερα ο τότε Πρωθυπουργός μελέτησαν το υλικό και –με χρονική καθυστέρηση δεκαετιών- στις 31 Μαϊου 2019 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2009 (ΤΧ. Β), η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που επιγραφόταν Σύσταση Μεικτής Επιτροπής με την ονομασία «Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».

Με την απόφαση αυτή (άρθρ. 2), στην υπό σύσταση Επιτροπή – σημείωση η σύνθεσή της προβλέφθηκε στο άρθρο 1- ανατέθηκε η επεξεργασία και αξιολόγηση προτάσεων αναφορικά με την ανάδειξη του Ποντιακού Ελληνισμού και της Ποντιακής ιστορίας και ειδικότερα η επεξεργασία πρότασης (στοιχ. γ) «για την ανάδειξη ως τόπου ιστορικής μνήμης» των «απολυμαντηρίων» της Αρετσούς (Καλαμαριάς)».

Στο υπόλοιπο κείμενο ορίζονται οι λεπτομέρειες της λειτουργίας της Επιτροπής.

Η πρόταση αυτή στη συνέχεια διατυπώθηκε και διαβιβάστηκε προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει γενικευμένης συζήτησης γύρω από την μελέτη διαμόρφωσης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Ενιαίο Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς.

Η ιστορικότητα του μέρους αναδείχθηκε και τονίστηκε κατά τη σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας και των τεχνικών της συμβούλων.

Η απόφαση αυτή μέχρι και σήμερα δεν ανακλήθηκε ποτέ, επομένως λόγω της φύσης της, εξακολουθεί να ισχύει και να παράγει δεσμεύσεις προς όλους, και τη σημερινή Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα όργανα της Πολιτείας.

Η αρχή της συνέχειας του κράτους, και η ανάγκη διάσωσης της συλλογικής ιστορικής εθνικής μνήμης και απόδοσης τιμής στους πρόσφυγες (Πόντιους, Καυκάσιους, Μικρασιάτες, Θρακιώτες), που υπήρξαν θύματα διώξεων και σφαγών στις ιστορικές πατρίδες τους, αλλά και όλων όσων επέζησαν και σκορπίστηκαν στη συνέχεια σε όλες της περιοχές της Ελλάδας επιβάλλει στη σημερινή Κυβέρνηση και τα λοιπά όργανα της πολιτεία και ειδικότερα ο νέος Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, να συνεχίσει το έργο που είχε ανατεθεί στην προκάτοχό του και ως Πρόεδρος (άρθρ. 1 παρ. 1) της Επιτροπής αυτής να την συγκαλέσει την Επιτροπή του άρθρου 1 απευθυνόμενος στα συλλογικά όργανα του Ποντιακού Ελληνισμού που είναι - σύμφωνα με την απόφαση - η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔκαι οι εκπρόσωποι των θεσμών όπως το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Η διαδικασία διαμόρφωσης είναι σε εξέλιξη, αφού το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο δεν έχει κυρωθεί ακόμα.

Καλούνται οι Ομοσπονδίες του Ποντιακού Ελληνισμού, τα Σωματεία, οι φορείς και οι συλλογικότητες του χώρου να ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο να στηρίξουν την πρόταση, ώστε μέρος τουλάχιστον της έκτασης, όπου άλλοτε ήταν «Απολυμαντήρια» Καλαμαριάς, να καταστεί ένα τοπόσημο επισκέψιμο για όλη τη Θεσσαλονίκη, της Μακεδονία και την Ελλάδα και τόπος μνήμης για τους απογόνους των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας, του Πόντου και της Θράκης.

Η Επιτροπή εκτελώντας το χρέος της και πιστεύοντας ότι με τη δημοσιοποίηση αυτού του τραγικού ιστορικού γεγονότος που εξελίχθηκε από το 1916 έως το 1924 θα συμβάλει στην ανάδειξή του και στην υιοθέτησή του από τους επίσημους φορείς οργανώνει μία τελετή μνήμης την Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020, ώρα 6 μ.μ. στην ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ (Καλαμαριά) στο τμήμα της ακτής που εκτείνεται από το θερινό κινηματογράφο «ΑΥΡΑ» μέχρι και το «Κυβερνείο» («Παλατάκι»), (είσοδος από την κύρια είσοδο του χώρου του κινηματογράφου, που τη συναντάμε περπατώντας ή οδηγώντας από το «Παλατάκι» στην Αρετσού, στον κατηφορικό δρόμο που συνδέει την οδό Πλαστήρα με το χώρο της «Πλαζ Αρετσους»).

Η Οργανωτική Επιτροπή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.