Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός και άγχος


Του Όμηρου Σαββίδη*
Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας μια έκτακτη κατάσταση, η οποία έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας. Οποιοδήποτε γεγονός αλλάζει τις συνήθειες μας αποτελεί αιτία πρόκλησης άγχους. Πολύ περισσότερο όταν αυτό γίνεται με βίαιο και απότομο τρόπο.

Σε αυτή τη φάση έχουμε να διαχειριστούμε δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η μία είναι η απειλή της σωματικής μας υγείας και η δεύτερη πως περνάμε το χρόνο μας κλεισμένοι μέσα στο σπίτι.

Όσον αφορά το πρώτο, ο καταιγισμός των πληροφοριών που δεχόμαστε είναι δύσκολο να μας αφήσει ανεπηρέαστους. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά αυτήν την απειλή. Αυτό εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση του καθενός, τους ανθρώπους που έχει γύρω του, τις υποχρεώσεις του και την ιστορία ζωής του μέχρι τώρα. Κάποιοι ανησυχούν για τη δικιά τους ζωή, κάποιοι για των δικών τους. 

Όπως και να έχει είναι καλό να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το άγχος που μας προκαλείται. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι η έγκυρη πληροφόρηση. Πώς μπορεί όμως να οριστεί το "έγκυρο"; Σε αυτήν την περίπτωση είναι η ενημέρωση της επίσημης πολιτείας. Οφείλουμε να ακούμε, να διαβάζουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται. Το να διαβάζουμε δεξιά αριστερά πληροφορίες χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση μόνο περισσότερο στρες μας προκαλεί.

Είναι χαρακτηριστικό του λαού μας η παντογνωσία. Δυστυχώς σε περιόδους κρίσεων αυτό μόνο προβλήματα μας δημιουργεί. Η τρομοκρατία δημιουργεί ανασφάλεια και η ανασφάλεια περισσότερο άγχος. Δε χρειάζεται πανικός. Φέτος από την εποχική γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους 90 συνάνθρωποί μας. Ελάχιστοι ανησύχησαν από αυτό. 

Αν τηρούμε τις οδηγίες έχουμε περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουμε υγιείς. Ακόμα και αν νοσήσουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς θα έχουμε ήπια συμπτώματα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Όταν κάνουμε κάτι για τους άλλους, αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα μέσα μας και ελαττώνεται το στρες. Ας σκεφτούμε πως η πανδημία θα περάσει, εμείς μετά θα συνεχίσουμε τη ζωή μας. Μένουμε σπίτι, παραμένουμε άνθρωποι.

Σύντομα θα επανέλθουμε με τις συμβουλές για διαχείριση του άγχους όσο μένουμε σπίτι.

* ΟΜΗΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
ΚΑΛΟΥΔΗ 32
2341075445-6972095222
savvidisomiroskilkis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.