Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Αγαθοπούλου και Νοτοπούλου στο Cultural Youth Event της Βόρειας Μακεδονίας

Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Στο Cultural Youth Event, που διοργανώθηκε χθες Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στα Σκόπια, από τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και από την οργάνωση Youth Alliance - Krushevo της Βόρειας Μακεδονίας, συμμετείχαν, οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου και ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, οι πρέσβεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και coordinator project της διοργάνωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2019, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπου προβλέφθηκε η υποστήριξη της συνεργασίας των νέων των δύο χωρών σε κάθε επίπεδο καθώς και η αμοιβαία υποχρέωση ίδρυσης Γραφείου Νεολαίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας "Greece - North Macedonia Youth Office".

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, η ευαισθητοποίηση της νεολαίας και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων των δύο χωρών στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, της έρευνας και καινοτομίας και του Αθλητισμού.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε πως «Σε συνέχεια της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον Απρίλιο του 2019 οι χώρες μας εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για να οικοδομήσουν μία στενή σχέση φιλίας και μία δυνατή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης. 

Σήμερα μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόκληση αποτελεί η ανάπτυξη μιας δημιουργικής πλατφόρμας νέων που θα συμβάλλει στην επισφράγιση της πολύτιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Θέλουμε οι νέοι να διαδραματίσουν ενεργητικό, ηγετικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή σήμερα και στο μέλλον! Πιστεύουμε πως εάν οικοδομήσουμε μία στρατηγική και ουσιαστική συνεργασία η γειτονιά μας θα είναι δυνατότερη. Γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Η σημερινή πρώτη συνάντηση είναι ενθαρρυντική».

H Ειρήνη Αγαθοπούλου υπογράμμισε ότι «Η συμμετοχή μας σε αυτή τη διοργάνωση νέων υποδηλώνει τη στήριξή μας στο εγχείρημα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σε επίπεδο νεολαίας. Συμφωνήσαμε το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε κοινές δράσεις, τόσο για την τοπική ανάπτυξη των περιοχών μας όσο και για την ενίσχυση της φιλίας των λαών μας και φυσικά κοινό μας μέλημα θα είναι η δημιουργία των γραφείων νεολαίας σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, όπως περιγράφεται στη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Καθώς επίσης, να δούμε και την προοπτική διοργάνωσης ανάλογων δράσεων στην περιοχή της Δοϊράνης, και να γίνει η λίμνη Δοϊράνης λίμνη φιλίας και συνεργασίας. Επιπλέον, η συνάντηση με την οργάνωση Γυναικών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και τον Πρόεδρο Ζόραν Ζάεφ, μας έδωσε ιδέες για κοινές πολιτικές δράσεις το επόμενο διάστημα».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με την κα. Irena Stefkovska, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος κ. Ζόραν Ζάεφ.

Συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τις δύο γειτονικές χώρες από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και τα βήματα υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στα οικονομικά οφέλη που έχουν ήδη προκύψει από την Συμφωνία στις οικονομίες των δύο χωρών: στο Εμπόριο, τις Εξαγωγές, τον Τουρισμό, τις μεταφορές και τις υποδομές, αλλά και στη σημασία οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς.

Τονίστηκε η σημασία της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

Τονίσθηκε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει έμπρακτα την Ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και μέσα από τη GUE/NGL και το PES.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι της Οργάνωσης Γυναικών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Βόρειας Μακεδονίας, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα Ισότητας των Φύλων τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης πολιτικών ισότητας όσο και εκπροσώπησης στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και την πολιτική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.