Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

"Όχι δεν λιάζονται, ούτε εξαφανίζονται..."

Toυ Ανέστη Θεοφιλίδη*
Πρωινές αξημέρωτες διαδρομές με το υπεραστικό λεωφορείο να διασχίζει τα οργωμένα χωράφια πλησιάζοντας την πόλη. Απέναντι, ο Ενέα, συγχωριανός, μετανάστης δεύτερης γενιάς, χωμένος μέσα στο βιβλίο με τις εξισώσεις πασχίζει να τελειώσει το μαθηματικό για να βρει δουλειά. Στις θέσεις δίπλα, και παραδίπλα, κυρίες με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά δείχνουν να έχουν τις ίδιες αγωνίες με μένα, με προορισμούς τις βιοτεχνίες στην άκρη της πόλης.

Έξω από την Σίνδο τα κρεμασμένα πανό και τα πεταμένα ρούχα θυμίζουν τις στιγμές που ο δρόμος ήταν κατειλημμένος από διαμαρτυρόμενους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε κοντινή δομή, τότε που το λεωφορείο αδυνατούσε να περάσει και χάναμε το μεροκάματο τους τελευταίους μήνες είμαστε τυχεροί.

Πρωινή ενημέρωση από το κινητό πριν καθίσω στο γκισέ για να ξαναδώ αυτούς τους ανθρώπους του λεωφορείου να απαριθμούν με αγωνία τα χαρτιά για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους : "Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, σήμερα, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας" σίγουρα δυσάρεστο για όλους μας, αναλογίζομαι. Πραγματικά, φτάνοντας στα όρια μας ως κοινωνία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια απραξίας αντικρίζουμε το πρόβλημα κατάματα.

Κάποιοι άνθρωποι σαν τον Ενέα, αυτοί για τους οποίους συντρέχουν σοβαροί λόγοι, θα μείνουν εδώ, θα ενσωματωθούν και θα προσφέρουν. Οι υπόλοιποι, θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους. Κλειστά κέντρα προαναχώρησης με αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, για ολιγοήμερη παραμονή. Εξέταση της αίτησης ασύλου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εαν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, επαναπατρισμός. Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων σε στεριά και θάλασσα για αποτροπή των νέων ροών. Δεν ήρθαν για να μείνουν όλοι, δεν μπορούν να μείνουν όλοι. Δεν λιάζονται, ούτε εξαφανίζονται...

* Ανέστης Θεοφιλίδης: Τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΟΔΕ Κιλκίς, μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ. Πληροφορικός, εργάστηκε τα τελευταία έξι χρόνια στην λήψη βιομετρικών δεδομένων τ
ης διεύθυνσης αλλοδαπών και μετανάστευσης Νομού Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.