Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Τι λέει ο Γ. Φαχουρίδης για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Πικρολίμνη

Υπογράφει ο  Γ. Φαχουρίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς
Η ανεξέλεγκτη και πρόχειρη μεταφορά επιπλέον προσφύγων και μεταναστών στην ΠΕ Κιλκίς, αυτή τη φορά σε ξενοδοχείο στην Πικρολίμνη, αποτελεί μία ακόμα απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ειδικά μετά την εφαρμογή της καταστροφικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, από τη στιγμή που δεν λύνεται το πρόβλημα της σταθερής και αξιοπρεπούς διαβίωσης και που τα αιτήματα ασύλου ή μεταφοράς σε άλλες χώρες της ΕΕ προχωράνε με το σταγονόμετρο.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά προχωράει σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του μεταναστευτικού στα ευρωατλαντικά γρανάζια. Οι αποφάσεις της για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πατάνε στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνουν αυτή την αντιδραστική πολιτική.

Εξάλλου μόλις χθες (31/11/2019) στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Βίτσας) δήλωσε ικανοποιημένος που η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό, που υλοποιεί τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η οποία προβλέπει το διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, τις επιστροφές προσφύγων πίσω στην Τουρκία και την παρεμπόδισή τους να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους στην Ευρώπη.

Την ουσία αυτών των αποφάσεων δεν αμφισβητούν ούτε οι εκπρόσωποι αστικών κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση, τόσο αυτοί που «διαμαρτύρονται» όσο και αυτοί «αποδέχονται» τις κυβερνητικές αποφάσεις. Όλες αυτές οι φωνές παραβλέπουν το γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας με ευθύνη της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ότι οδηγήθηκαν στην προσφυγιά μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, ότι το Αιγαίο μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε θάλασσα νεκρών, ότι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από μέρος σε μέρος λες και μιλάμε για αντικείμενα και όχι για ανθρώπους και οικογένειες, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι έρμαια διακινητών, ΜΚΟ και άλλων επιτήδειων.

Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι αθώες του αίματος, ούτε των καραβανιών των απελπισμένων που φτάνουν στην Ελλάδα. Και όσο και αν επαναφέρει η ΝΔ τη ρητορική – για λαϊκή κατανάλωση και το χάϊδεμα κάποιων αυτιών – ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ που σουλατσάρουν στη χώρα μας ανενόχλητοι και που στήνουν βάσεις όπου θέλουν (ακόμα και με πυρηνικά, βλ. Άραξος), δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους διάφορους επενδυτές από άλλες χώρες που ξεζουμίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας για να πλουτίζουν οι ίδιοι.

Επιπλέον, βάζει στο τραπέζι το διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών, και αφήνει ανοιχτά παράθυρα για χαρακτηρισμούς όπως «εισβολείς», «λαθρομετανάστες» και άλλα. Κουβέντα, όμως, δεν λέγεται για το ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν οικονομικούς μετανάστες. Τα νέα παιδιά από τη χώρα μας, δηλαδή, που πηγαίνουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, γιατί πηγαίνουν; Και βέβαια, αποσιωπάται το γεγονός ότι σε δεκάδες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρική εκτός από πολεμικές επεμβάσεις, διεξάγονται εδώ και χρόνια πολεμικές επιχειρήσεις (βλ. Αφγανιστάν και Ιράκ), πυροδοτούνται και υποκινούνται εμφύλιοι κτλ.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων, δεν λένε κουβέντα, επίσης, για τη νέα συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που μετατρέπει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών και εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σε πολύ μεγάλους κινδύνους. Εδώ βρίσκονται οι αιτίες της προσφυγιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχουν 71 εκατομμύρια ξεριζωμένοι σε όλο τον πλανήτη, ο μεγαλύτερος αριθμός ξεριζωμένων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αυτή τους τη στάση όχι μόνο δεν αναδεικνύουν τις αιτίες και τη λύση του προβλήματος, αλλά στρώνουν το έδαφος για την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Φαινόμενα που έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.

Βέβαια η πλειοψηφία του λαού του Κιλκίς εξέφρασε έμπρακτα και πολύμορφα τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του όλα τα τελευταία χρόνια σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή τη στάση απαιτείται να κρατήσουμε και εμείς σήμερα.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα, χρειάζεται να εκτιμήσουμε την κατάσταση, τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο ξενοδοχείο στην Πικρολίμνη, να πάρουμε μέτρα προστασίας τους όπου χρειάζονται (π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική στήριξη), για όσο διάστημα ζήσουν στην περιοχή μας.

Ιδιαίτερα να εντοπίσουμε πιθανές περιπτώσεις ασυνόδευτων ανήλικων που χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα, ανήλικων παιδιών που πρέπει να ενταχθούν στις αντίστοιχες εκπαιδευτικές δομές.

Δεν αρμόζει σε εμάς να κρατήσουμε αντίθετη στάση, να κλείνουμε τα μάτια σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, και απλώς να νοιώθουμε καλύτερα αν δεν φιλοξενούνται πρόσφυγες στο Δήμο Κιλκίς. Αν, δηλαδή, μένουν χειμωνιάτικα σε σκηνές στα camp, ή σε άλλες περιοχές θα είμαστε ικανοποιημένοι; Αν κρατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο τέτοια στάση, όχι μόνο δεν βοηθάει στη λύση του προβλήματος, αλλά στρώνει και το έδαφος σε ρατσιστικές και αντιδραστικές φωνές της περιοχής.

Αν θέλουμε να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος, χρειάζεται, εκτός, από την εναντίωσή μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, στην επικίνδυνη συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας, στη συμμετοχή της ΕΕ και της Ελλάδας σ’ αυτές τις εξελίξεις, χρειάζεται να εναντιωθούμε και στο χθεσινό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από ΝΔ, να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα:

Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.