Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Θυμόμαστε το Τρίκερι, τιμάμε τις εξόριστες γυναίκες

Υπογράφει η Καίτη Τσαρουχά - Κομψοπούλου
Επικεφαλής Επιτροπής Πρωτοβουλίας
Εβδομήντα χρονιά μετά τη μετατροπή του όμορφου νησιού, Παλαιό Τρίκερι, σε τόπο εξορίας γυναικών, ομάδα δημοκρατικών πολιτών που πιστεύουμε πως “ο αγώνας της Μνήμης ενάντια στη Λήθη είναι ο αγώνας της Ελευθερίας ενάντια στην Τυραννία” αναλάβαμε πρωτοβουλία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τις γυναίκες που εξορίστηκαν στο Παλιό Τρίκερι τα δίσεκτα χρόνια 1947-1953. Μέσα από την ιστορία των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι επιθυμούμε να αναδείξουμε τους αγώνες για τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας προγραμματίζει για το τέλος του καλοκαιριού τριήμερο εκδηλώσεων για τις οποίες ζητούμε τη συνδρομή σας. Οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, 1 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει:

- Αφίξεις με ίδια μέσα, από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το Σάββατο 31.8.

- Περίπλου του νησιού για γνωριμία των χώρων που έζησαν οι εξόριστες γυναίκες.

- Προβολή ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις εξόριστων γυναικών και παιδιών που έζησαν με τις μητέρες τους στον τόπο εξορίας.

- Στρογγυλή τράπεζα - συζήτηση με ιστορικό που πραγματοποίησε σχετική έρευνα, με εξόριστη γυναίκα, καθώς και με παιδί που έζησε εξόριστο με τη μητέρα του. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την απαγγελία ποιημάτων για την εξορία.

- Μονόλογος από αφηγήτρια, βασισμένος σε σημειώματα εξόριστων γυναικών που βρέθηκαν αργότερα κρυμμένα στο νησί.

- Συναυλία με το μουσικό συγκρότημα από τη Νάουσα “Χρώματα και Νότες”, με μελοποιημένα τραγούδια από τη συλλογή «Κραυγή στα πέρατα» του Μενέλαου Λουντέμη, καθώς και άλλα νεότερα, γνωστά και αγαπημένα.

Σε επιλεγμένους χώρους του νησιού θα αναρτηθούν πάνελ με τεκμήρια από τη ζωή των γυναικών στο Τρίκερι και σε άλλους τόπους εξορίας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας επιδιώκει την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Ενημέρωση για το Τρίκερι 

Αφού ζητήσω συγγνώμη που σας ενοχλώ στις διακοπές σας, σας αναφέρω ότι η κ. Καίτη Τσαρουχά, ζήτησε τη συνδρομή μου να συλλέξω, σε ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, τεκμήρια από την ταλαιπωρία που υπέστησαν γυναίκες του νομού μας στη δύσκολη περίοδο 1947-1953 (ή άλλης νεότερης) εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης ή φρονημάτων.

Λεπτομέρειες υπάρχουν στην ανακοίνωση της κ. Τσαρουχά, η οποία προσωπικά και οικογενειακά (δολοφόνησαν τον πατέρα της - βουλευτή της ΕΔΑ- οι πραξικοπηματίες του 1967, ολοκληρώνοντας το έργο του Γκοτζαμάνη που τον είχε τραυματίσει σοβαρά τη βραδιά που δολοφόνησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη) ταλαιπωρήθηκε από τις συνθήκες της εποχής.

Τα στοιχεία θα εκτεθούν σε σχετική έκθεση στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης στον γνωστό τόπο εξορίας γυναικών Παλιό Τρίκερι, και μπορούν να σταλούν είτε σε εμένα (spigkos@yahoo.gr - 6944294615), είτε στην κ. Τσαρουχά (kaiti.tsarouxa@gmail.com) μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η συνδρομή σας να διατηρηθεί η μνήμη μιας δύσκολης περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι πολύτιμη.

Εκ των προτέρων η Καίτη Τσαρουχά και εγώ ευχαριστούμε, τόσο εσάς, όσο και τους συμπολίτες μας.

Με εκτίμηση
Χρήστος Σπίγκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.